Bigos na golonce | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Bigos na golonce

8 sierpnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Nie jest to specjalnie wytworny bigos – raczej taki codzienny z tego co jest w domu.

Czas : 2,5 godziny

Składniki :

  • 1/2 włoskiej kapusty ok. 1 kg
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 1/2 kg boczku surowego bez żeberek
  • 1 golonka
  • 15 dag kiełbasy cienkiej ( np. śląska )
  • 10 suszonych grzybów
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • kawałek listka maggi ( jak do rosołu )
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • papryka mielona
  • maggi w płynie
  • cukier
  • 1/2  szklanki oleju z pestek winogron

Namoczyć grzyby, ugotować w małej ilości wody. Odcedzić zachowując wywar. Grzyby pokroić w paseczki.

Kapustę kiszoną zalać wodą tak by ją zakryła i gotować  ok. 1 godziny. Odcedzić (nie za mocno.

Golonkę i boczek natrzeć majerankiem , papryką , solą i pieprzem ( na golonce ponacinać skórę ).Ułożyć w naczyniu żaroodpornym , wlać 3 łyżki wody .Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 200 * C . Piec 1 godzinę odkąd się ustali temperatura .Wyjąć – usunąć kość z golonki , pokroić drobno – a skórę i tłuszcz z golonki rozetrzeć nożem na desce na miazgę .

Cebule pokroić drobno i usmażyć na 3 łyżkach oleju.

Kapustę włoską  pokroić cienko . Zalać wodą i gotować aż zmięknie. Odcedzić . Zmieszać obie kapusty z   pokrojonym mięsem, kiełbasą  i tłuszczem  od pieczenia.Włożyć grzyby, listki maggi i wlać wywar z gotowania  grzybów, cebulę  i resztę oleju.

Dusić 1,5 godziny na małym gazie ( gdyby było trzeba to dolać trochę wody )..Dołożyć koncentrat . Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.

Podałam przepis tak jak robiło by się go od początku . Ja z reguły mam zamrożoną  porcję kapusty kiszonej z grzybami , pieczone mięso ( różne rodzaje ) . Muszę więc tylko obgotować kapustę włoską i potem wszystko wymieszać. Duszę jeszcze ok. 45 minut – doprawiam i już .Warto pomyśleć o takich porcyjkach półproduktów w zamrażarce .

file1312810632



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz