Bigos na golonce
Nie jest to specjalnie wytworny bigos – raczej taki codzienny z tego co jest w domu.
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
- 1/2 włoskiej kapusty ok. 1 kg
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 2 duże cebule
- 1/2 kg boczku surowego bez żeberek
- 1 golonka
- 15 dag kiełbasy cienkiej ( np. śląska )
- 10 suszonych grzybów
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- kawałek listka maggi ( jak do rosołu )
- pieprz mielony
- majeranek
- papryka mielona
- maggi w płynie
- cukier
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
Namoczyć grzyby, ugotować w małej ilości wody. Odcedzić zachowując wywar. Grzyby pokroić w paseczki.
Kapustę kiszoną zalać wodą tak by ją zakryła i gotować ok. 1 godziny. Odcedzić (nie za mocno.
Golonkę i boczek natrzeć majerankiem , papryką , solą i pieprzem ( na golonce ponacinać skórę ).Ułożyć w naczyniu żaroodpornym , wlać 3 łyżki wody .Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 200 * C . Piec 1 godzinę odkąd się ustali temperatura .Wyjąć – usunąć kość z golonki , pokroić drobno – a skórę i tłuszcz z golonki rozetrzeć nożem na desce na miazgę .
Cebule pokroić drobno i usmażyć na 3 łyżkach oleju.
Kapustę włoską pokroić cienko . Zalać wodą i gotować aż zmięknie. Odcedzić . Zmieszać obie kapusty z pokrojonym mięsem, kiełbasą i tłuszczem od pieczenia.Włożyć grzyby, listki maggi i wlać wywar z gotowania grzybów, cebulę i resztę oleju.
Dusić 1,5 godziny na małym gazie ( gdyby było trzeba to dolać trochę wody )..Dołożyć koncentrat . Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.
Podałam przepis tak jak robiło by się go od początku . Ja z reguły mam zamrożoną porcję kapusty kiszonej z grzybami , pieczone mięso ( różne rodzaje ) . Muszę więc tylko obgotować kapustę włoską i potem wszystko wymieszać. Duszę jeszcze ok. 45 minut – doprawiam i już .Warto pomyśleć o takich porcyjkach półproduktów w zamrażarce .