Boczek pieczony – najprostszy

8 sierpnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Mięsa pieczone w rękawie foliowym do pieczenia to najprostsze co można zrobić.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 1.5 kg boczku ze skórką – chudego ( bez żeberek )
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki wody

Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią boczek. Włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny. Umieścić w rękawie foliowym, wlać wodę  i zamknąć zapinką. Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.

Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia.

Piekę zawsze większy kawałek. Część jemy na ciepło na obiad ( lub z pieczywem ), resztę zostawiam na zimno do chleba , albo do zrobienia bigosu  – kapustę z grzybami zawsze mam zamrożoną.

Nie odcinam skórki przed pieczeniem bo mam potem lepszy sos. Zawsze można odkroić ją potem ( jest mięciutka i prawie się rozpada ).

file1312810716



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz