Bigos ze śliwkami wędzonymi

21 października 2012,
dodał: Magda111
Artykuł zewnętrzny
  • składniki na  4 litry bigosu

1 kg kwaszonej kapusty

1 kg świeżej kapusty

50 dag kiełbasy śląskiej

50 dag wieprzowiny

25 dag wędzonego boczku

5 dag suszonych grzybów

2 cebule

1 opakowanie śliwek wędzonych

koncentrat pomidorowy

sól

kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i jałowca

kilka liści laurowych

  • przepis

Suszone  grzyby  moczymy  kilka  godzin . Cebulę  dusimy  z pokrojoną kiełbasą , wieprzowiną  i  wędzonym  boczkiem . Kapustę świeżą  szatkujemy , podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy z  uduszoną  wieprzowiną  kiełbasę i  boczek  z cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy i jałowiec , doprawiamy solą .
Wszystko mieszamy , dodajemy koncentrat pomidorowy  i  gotujemy  na  małym  ogniu  ok 1 godz.
Bigos  podajemy  z pieczywem .

  • warianty

do bigosu można dodać szklankę czerwonego wina

file1350799165



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...