Bigos ze śliwkami wędzonymi

21 października 2012,
dodał: Magda111
Artykuł zewnętrzny
  • składniki na  4 litry bigosu

1 kg kwaszonej kapusty

1 kg świeżej kapusty

50 dag kiełbasy śląskiej

50 dag wieprzowiny

25 dag wędzonego boczku

5 dag suszonych grzybów

2 cebule

1 opakowanie śliwek wędzonych

koncentrat pomidorowy

sól

kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i jałowca

kilka liści laurowych

  • przepis

Suszone  grzyby  moczymy  kilka  godzin . Cebulę  dusimy  z pokrojoną kiełbasą , wieprzowiną  i  wędzonym  boczkiem . Kapustę świeżą  szatkujemy , podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy z  uduszoną  wieprzowiną  kiełbasę i  boczek  z cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy i jałowiec , doprawiamy solą .
Wszystko mieszamy , dodajemy koncentrat pomidorowy  i  gotujemy  na  małym  ogniu  ok 1 godz.
Bigos  podajemy  z pieczywem .

  • warianty

do bigosu można dodać szklankę czerwonego wina

file1350799165



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....