Zastanawialiście się kiedyś w jaki sposób powinniśmy przechowywać żywność? Czy wystarczy włożyć do lodówki i po sprawie? Jak się okazuje nie do końca. Odpowiednie przechowywanie pokarmu przedłuża jego żywotność, dzięki czemu możemy zaoszczędzić i nie wyrzucać zbyt często jedzenia. Dodatkowo pomaga to zachować większą higienę i poprawia nasze zdrowie. Zobacz co warto wiedzieć o prawidłowym przechowywaniu jedzenia.
Folia aluminiowa
Chyba każdy ma ją w kuchni i używa do wielu rzeczy. Folia nie przepuszcza wody, powietrza oraz światła, dzięki czemu idealnie nadaje się do przykrywania serów, mięs i jarzyn. Dzięki foli jedzenie zachowa swój aromat, smak oraz wszelkie witaminy. Dodatkowo w foli możesz piec dania, które są częścią Twojej diety. Taka forma uchroni jedzenie od nadmiaru tłuszczu i utraty wartości odżywczych. Pamiętaj, że strona foli ma znaczenie. Ta błyszcząca ochrania przed ciepłem poprzez izolacje i odbijanie. Z kolei matowa strona przepuszcza i pochłania ciepło.
Foli musisz jednak używać z głową, ponieważ posiada również swoje minusy. Glin z foli może przeniknąć do jedzenia i przy kontakcie z wodą oraz przy obróbce termicznej. Nie używaj foli do gotowania oraz podgrzewania. Folia aluminiowa nie nadaje się do kontaktu z kwaśnymi rzeczami typu cytrusy, pomidory, kiszona kapusta. Takie połączenie wydziela szkodliwe substancje powodując obciążenia wątroby.
Plastik
Jest on nie ekologiczny oraz niebezpieczny. Jego skład to głównie polimery, które wydzielają szkodliwe substancje. Bisfenol przechodzi do żywności i zaburza nasz układ endokrynologiczny, co z kolei prowadzi do otyłości. Co prawda nie możemy całkowicie wyeliminować plastik, ponieważ pojemniki są nam potrzebne, ale możemy zminimalizować jego szkodliwe działanie. Wybieraj tylko te pojemniki, które posiadają cyfrę 2 lub 5, dzięki czemu zachowasz bezpieczeństwo. Dodatkowo pamiętaj, aby:
- Nie podgrzewać w mikrofalówkach jedzenia w plastikach z grupy 7
- Nie wlewaj do pojemnika gorących potraw
- Nie myj ich w zmywarkach
- Nie zostawiajmy butelek plastikowych PET na działanie słońca
- Nie używajmy ponownie butelek PET
Jak przechowywać?
zobacz również:
Koktajle warzywne – różne przepisy
Dania do pracy na szybko zamiast kanapki
Dania z makaronu – przepisy na sałatki i różna potrawy z makaronem w roli głównej
Kasza kuskus – przepisy na różne dania, sałatki, placki i zapiekanki!