Dania z makaronu – przepisy na sałatki i różna potrawy z makaronem w roli głównej

23 października 2018,
dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Makaron jest produktem wytwarzanym na bazie mąki, wody i czasami jaj. Aby był gotowy do spożycia, należy go wcześniej odpowiednio przygotować. Ze względu na zawartość dużej ilości skrobi jest głównym źródłem węglowodanów w diecie człowieka. Może być stosowany jako podstawa niektórych dań lub też świetnie nadaje się jako dodatek, na przykład do zup. Ponieważ jest to produkt powszechnie znany wszystkim, a w szczególności jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej, na jego bazie powstaje wiele różnych potraw. Proponuję kilka ciekawych przepisów z makaronem w roli głównej.

 

 

Sałatka z tortellini

ttt

Składniki: 200 g tortellini (kolorowe z szynką), 65 g sera koziego, 10 pomidorków koktajlowych, 1/3 czerwonej cebuli, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 i 1/2 łyżki majonezu, sól, pieprz czarny mielony, opcjonalnie garść suszonej żurawiny

Przygotowanie: Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie drobno kruszymy ser, pomidorki przekrawamy na pół, cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski. Dodajemy jogurt naturalny i majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i całość dokładnie mieszamy.

Fettuccine z krewetkami i pomidorkami

fettuccine-z-krewetkami-i-pomidorkami

Składniki: 200 g makaronu fettuccine, 200 g małych krewetek, puszka krojonych pomidorów, kilka pomidorków koktajlowych, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól i pieprz

Przygotowanie: Krewetki podsmażamy na maśle z dodatkiem pokrojonego czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Wszystko solimy i dodajemy zioła prowansalskie. Gdy sok z pomidorów nieco odparuje, przesuwamy sos na jedną stronę patelni, a na drugą część kładziemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i przyprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Nie smażymy ich dłużej niż trzy minuty, by nie były za miękkie. Makaron fettuccine gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy go sosem i dodajemy pomidorki koktajlowe. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą.

Sałatka z melonem, awokado i mozzarellą

Składniki: 100 g makaronu świderki, 1/2 melona o pomarańczowym miąższu, 1 awokado, 1 czerwona cebula, opakowanie mozzarelli, garść liści mięty lub bazylii; sos do sałatki – skórka starta z 1 cytryny, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 1 łyżka miodu, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz

Przygotowanie: Na płaski duży talerz wykładamy liście bazylii lub mięty. Z melonów wykrawamy kulki i układamy na listkach. Awokado kroimy na niewielkie kawałki (bez skórki)., cebulę obieramy i drobno siekamy, wykładamy na talerz. Makaron gotujemy al dente i razem z odsączoną mozzarellą dodajemy do sałatki. Wierzch posypujemy miętą. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę. Podajemy mocno schłodzoną.

Penne z kukurydzą

kuku

Składniki: 500 g makaronu penne, 1 puszka ananasa, 1 puszka kukurydzy lub groszku, 150 g szynki, 2 cebule, 200 g sera żółtego, 200 ml śmietany 30%, 4-5 jajek, sól, czarny pieprz

Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Sok z ananasa odlewamy do kubeczka, kawałki ananasa przekładamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę i szynkę pokrojoną w kostkę. Obraną cebulę drobno kroimy. W misce mieszamy odlany sok z ananasa ze śmietaną i jajkami. Dodajemy sól i dużo pieprzu. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy ugotowany makaron, dodajemy kukurydzę, ananasa, szynkę, cebulę, śmietanę z jajkami i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, przykrywamy i pieczemy ok. 30 minut. Gdy masa jajeczna się zetnie, posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy bez przykrycia około 5 minut i podajemy.

            Jeśli wszystkie te dania smakują tak świetnie jak wyglądają, to myślę, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie dla siebie i swoich najbliższych takich pyszności z makaronem w roli głównej! Będzie to na pewno prawdziwe urozmaicenie codziennego, niekiedy nudnego, jadłospisu.

 

zobacz również:

  1. Przepisy na dania z makaronu

  2. Lazania inaczej – różne przepisy na pyszną i oryginalną lasagne

  3. Kuchnia tajska – przepisy i tradycyjne i oryginalne potrawy

  4. Różne dania z makaronu – pomysłowe przepisy

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.