Kuchnia Tajska jest uważana za najlepszą i najbardziej oryginalną kuchnię świata. Dania tej kuchni zapadają na bardzo długo w naszej pamięci i chętnie do nich wracamy. Potrawy Tajskie po prostu rozpieszczają kubki smakowe… Jakie smaki możemy spotkać w tej kuchni? Które składniki są najważniejsze? I wreszcie, jak przygotować tradycyjne Tajskie dania?
Kuchnia Tajska wiele zawdzięcza kuchniom dalszych i bliższych sąsiadów. Kształtowała się bowiem głównie dzięki wyraźnym wpływom Kambodży, Laosu, Malezji, Birmy, Chin oraz Indii. Wyjątkowość sztuki kulinarnej Tajlandii wynika z umiejętności włączania lokalnych, oryginalnych składników do potraw pochodzenia azjatyckiego oraz arabskiego. Tymi oryginalnymi składnikami zapewne można nazwać mleczko kokosowe, trawę cytrynową, świeży korzeń imbiru czy liście limonki.
W kuchni Tajów nie ma miejsca na nudę. Jest ona bardzo różnorodna, każdy posiłek może być dla nas niezwykłym odkryciem. Przede wszystkim dla tego, że w sztuce kulinarnej Tajlandii bardzo ceni się indywidualność kucharza i jego inwencję w gotowaniu. Nie ma sztywnych przepisów z dokładnymi proporcjami wszystkich składników. Co więcej, w każdym regionie tego kraju można spotkać inne potrawy. Kuchnia południa Tajlandii wydaje się być tą najbardziej popularną. To tutaj króluje kokos pod każdą postacią. Tajowie w tym regionie używają bardzo dużo mleczka kokosowego, a smażą swoje potrawy na specyficznym oleju z kokosa. Na południu Tajlandii jada się dużo świeżych ryb i owoców morza, takich jak kalmary, krewetki, kraby, kałamarnice i homary. Są one składnikami zup, dań głównych i sałatek. Nieco mniej owoców morza spotkamy na północy Tajlandii. Tam jada się mięso wieprzowe i kapustę, a cała kuchnia wydaje się być nieco łagodniejsza niż w pozostałych miejscach kraju. Najbardziej egzotyczny od strony kulinarnej jest wschód i północny wschód państwa, gdzie żadnym zdziwieniem nie powinny być smażone owady, szczególnie koniki polne, mrówki i szarańcze czy płazy np. żaby w sosie. Różnorodność kuchni Tajskiej nie może szokować, ponieważ w Tajlandii mieszkają osoby z ponad czterdziestu odmiennych grup etnicznych, z której każda ma inną kulturę i język! Dlatego właśnie kuchnię tajską można odkrywać wciąż na nowo.
Niezależnie od regionu Tajowie tworzą w swojej kuchni niezwykłe połączenia smakowe, ponieważ charakterystyczną cechą kuchni Tajskiej jest dbałość o równowagę i ciekawe połączenie między pięcioma podstawowymi smakami – słodkim, słonym, gorzkim, ostrym i kwaśnym. Stąd właśnie niesamowite połączenia smakowe, jakie możemy spotkać jedynie w daniach tej kuchni.
Jakie dania i potrawy spotykamy w kuchni tajskiej i jakie składniki są najpowszechniejsze?
Przede wszystkim należy zaznaczyć, że w kuchni rodem z Tajlandii bardzo ważną rolę odgrywa ryż, który pojawia się w wielu odmianach i pod ogromną ilością postaci. Tajowie ryż smażą, gotują na parze lub klasycznie, albo podają jako kleik. Jest on podawany z różnorodnymi sosami, jako składnik dania głównego, albo jako dodatek na osobnym talerzu . Najpopularniejszym gatunkiem ryżu jest khao, ponieważ jest ogólnodostępny i tani. Ma mnóstwo odmian, jednak najszlachetniejszą jest khao hawm mali zwana ryżem jaśminowym, o pięknym zapachu i słodkawym smaku.
Podobnie ważną rolę w kuchni Tajskiej co ryż odgrywa makaron. Może on występować w postaciach zbożowej, ryżowej lub sojowej. Jest składnikiem dań z warzywami, mięsem, owocami morza i aromatycznymi przyprawami. Najczęściej jest gotowany i podsmażany z sosem i innymi składnikami na patelni typu wok.
Takie podsmażane dania nazywają się pad thai, co w wolnym tłumaczeniu znaczy „Smażone po Tajsku”. Pad thai to potrawy, których bazą jest zazwyczaj makaron z wieloma składnikami. Przepisów na pad thai jest niezliczona ilość, ale każde tego typu danie przygotowane przez Taja jest smaczne i warte uwagi. To bardzo tradycyjne danie.
Skoro mowa o tradycji, warto powiedzieć o potrawie nazywającej się yam. Jest to bogata sałatka, która z powodzeniem może zastąpić obiad. Podaje się ją na liściach wielogatunkowej sałaty, a w skład jej wchodzą najrozmaitsze składniki. Głównym elementem jest zawsze mięso, ryba lub owoce morza (albo ich mieszanka) w dużych ilościach oraz najrozmaitsze warzywa, owoce i przyprawy. Równie tradycyjne są tom yum – ostro-kwaśne zupy z dużą ilością aromatycznych przypraw i mnóstwem kontrastujących składników. Najczęściej w takiej zupie spotkamy mięso z kurczaka bądź krewetki, otulone niezwykle bogatą smakowo zupą.
W daniach kuchni Tajskiej bardzo duże znaczenie mają sosy. Podawane są do ryżu, makaronu, mięs, ryb, owoców morza i sałatek. Jednym z popularniejszych dań kuchni Tajskiej jest curry – czyli aromatyczny, ostry sos wieloskładnikowy, przypominający gulasz. Może mieć różną gęstość – być sycący z mięsem lub prawie wodnisty. Curry jada się w Tajlandii praktycznie codziennie. Składniki tej potrawy zależą od jej koloru,wyróżnia się curry zielone, czerwone i żółte.
Oprócz potrawy curry, powszechnie stosuje się sos sojowy i nam pla – aromatyczny sos rybny, które dodają potraw słoności. Dzięki tym dwóm sosom w tajskiej kuchni nie używa się soli. Tajowie w ogóle uzyskują smaki podstawowe inaczej niż ludzie Zachodu. Ich daniom słodkości nadaje mleczko kokosowe ,cukier kokosowy, cynamon albo orzechy wodne. Smak ostry Tajowie otrzymują poprzez dodanie do potraw curry, chilli i czosnku. Dania kuchni Tajskiej słyną ze swojej trudnej do ujarzmienia ostrości. Uzyskują ją także dzięki paście curry – aromatycznej mieszance zmielonych papryczek chilli, czosnku, cebulek, oraz przypraw – kolendry, pieprzu, soli, trawy cytrynowej, kminu rzymskiego i skórki z limonki.
Tajowie bardzo często używają limonki z odmiany Kaffir – każda jej część jest używana jako składnik bądź przyprawa dań kuchni Tajlandii. Równie ważnymi przyprawami tej kuchni są galangal, kardamon, imbir, kwaśny owoc tamaryndu i oberżyna. Z ziół najpowszechniejsze wydają się bazylia tajska, kolendra, trawa cytrynowa oraz pędy bambusa.
Ludzie w Tajlandii jadają bardzo ostre potrawy i równie słodkie desery. Ich ciasta, babeczki, torciki i sałatki owocowe dosłownie ociekają syropem. Jednym z popularniejszych Tajskich deserów jestbanan pieczony w cieście kokosowym.
Jeśli chodzi o desery, doskonałym pomysłem na Tajski deser są po prostu świeże, egzotyczne, Tajskie owoce. Ich różnorodność jest niesamowita. Na targach w Tajlandii można spotkać nie tylko znane nam banany, arbuzy, ananasy, gujawy i papaje, ale również kantalupę, longan, czy cuchnący, ale przepyszny durian – nazywany królem owoców.
Jak się jada i podaje potrawy?
W Tajskiej kuchni ogromne znaczenie ma sposób podawania potraw i ich konsumpcja. Generalnie, Tajowie przywiązują bardzo dużą wagę do zdobienia dań. Potrawy w Tajlandii podawane są z pięknymi kwiatami oraz mistrzowsko carvingowanymi warzywami i owocami. Takie zdobienie potraw nazywa się palace cuisine. Nie jest ono zawsze stosowane, szczególnie odchodzi się od niego w kuchni ulicznej lub w gospodarstwach domowych. Przyjmuje się za to za standard podawanie dań na większej ilości talerzy niż jest osób przy stole. Ryż jest podawany na innym talerzu niż sos, aby można było go maczać według uznania. Taki ryż jada się palcami prawej ręki, formując niewielkie kulki do maczania w sosie. Potrawy z makaronu Tajowie konsumują pałeczkami, a do pozostałych dań podaje się łyżki i widelce. Niedopuszczalne jest jedzenie widelcem, ponieważ służy on jedynie do nakładania odpowiedniej porcji potrawy na łyżkę.
Jak przygotować Tajską kolację?
Ostro – kwaśna zupa Tajska TOM YUM
4 łodygi trawy cytrynowej, rozbitej i pociętej na kawałki
12 listków limonki Kaffir
4 łyżki cienko pociętego galangalu
4 korzenie kolendry
4 obrane szalotki
2 średniej wielkości pomidory
500ml własnej roboty bulionu z kurczaka
szklanka grzybków straw, przepołowionych
4 lub 2 tajskie papryczki
16 nieobranych, średnich krewetek
2,5 łyżeczki sosu rybnego
3 łyżeczki pasty chilli (Tajskiej)
sok z całej limonki
6 łyżek mleka krowiego
4 podsmażone papryczki chilli (małe)
2 łyżki listków świeżej kolendry
Zagotuj na sporym ogniu bulion. Dodaj do niego galangal, trawę cytrynową, korzenie kolendry, liście limonki, ,szalotki i pomidora. Gotuj do uzyskania ziołowego aromatu (ok. 6 minut). Dodaj grzyby i krewety. Gotuj, aż krewetki zmienią kolor na różowawy, czyli około minuty do dwóch. Przypraw sosem rybnym i zdejmij zupkę z ognia, następnie dodawaj: sok z limonki, papryczki chilli, pastę chilli oraz mleko. Spróbuj, czy nie potrzeba Ci więcej soku z limonki bądź słonego sosu rybnego. Rozlej na talerze i posyp świeżą kolendrą.
PAD THAI z makaronem ryżowym
2 jaja
3 łyżki sosu sojowego
6 ząbków drobno posiekanego czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 ostro posiekana cebula (średnia)
2 łyżki cukru
paczka makaronu ryżowego (według uznania)
0,5kg piersi z kurczaka (mogą być krewetki lub wieprzowina)
Makaron namocz w letniej, przegotowanej wodzie przez 10 do 15 minut. Przygotuj głęboką patelnię typu WOK lub garnek. Rozgrzej kilka łyżek oleju i usmaż na nim orzechy a następnie wyjmij je z patelni. Na olej wrzuć czosnek, cebulę oraz pokrojone tofu. Smaż do czasu, kiedy ściemnieją. Dodaj odsączony makaron i smaż ze wszystkimi składnikami ciągle mieszając. Dodaj cukier, sos sojowy i chilli. Na wolne miejsce na patelni (można odsunąć troszkę resztę potrawy) wbij jajo. Lekko je podsmaż, a następnie dodaj kurczaka bądź krewetki oraz szczypiorek, kiełki i orzechy. Ciągle mieszając smaż wszystko jeszcze ok. minuty, a następnie wyłóż na talerze. Podawaj z pałeczkami drewnianymi albo widelcem i łyżką.
Banan w cieście z sosem kokosowym
4 banany
1 jajko
olej słonecznikowy
1,5 łyżki mąki
3 szklanki wiórek kokosowych
6 łyżek mleka kokosowego lub krowiego
3 łyżki miodu
1 łyżka sezamu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru
Z mąki, cukru, jajka i 4 łyżek mleka zrobić gęste ciasto. Banany obrać, pokroić w ćwiartki. Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Kawałki banana obtoczyć w cieście i usmażyć na złoto. Przygotować sos z miodu, reszty mleka, wiórek kokosowych, sezamu i cytryny. Banany wyłożyć na talerz, polać sosem. Można podawać z lodami waniliowymi.
Tajska sałatka
limonka
posiekany ząbek czosnku
starty imbir
sok z jednej limonki
2 łyżki nam pla (sosu rybnego)
500g ugotowanego ryżu jaśminowego
100g świeżych kiełków soi/soczewicy/słonecznika
2 zmiażdżone i posiekane łodygi trawy cytrynowej
1 papryka czerwona pokrojona w paski
1 świeży, pokrojony ogórek
1 świeży pokrojony grejpfrut czerwony
kilka listków mięty
Składniki wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki. Po godzinie skonsumuj. Smacznego!
Smacznej przygody z Kuchnią Tajską życzy portal urodaizdrowie.pl!