Dania do pracy na szybko zamiast kanapki
Pracujesz 8 godzin dziennie, masz sporo obowiązków, narzekasz na brak czasu, lub najzwyczajniej w świecie nie masz siły, ani ochoty spędzać czasu w kuchni? Z pomocą przychodzą szybkie dania do pracy. W okresie wiosennym dobrze jest odchudzić nasze potrawy i zabierać do pracy produkty lekkostrawne i urozmaicone z dużą ilością sezonowych warzyw.
Oto kilka przepisów na zaoszczędzenie pieniędzy. Dzięki temu w przerwie możemy się zrelaksować, zjeść pożywne danie, zamiast biegać po sklepach i kupować coś na szybko.
Pierś z kurczaka z brokułami
Składniki:
filet z kurczaka – 2 sztuki
świeży brokuł – 1 sztuka
oliwa z oliwek
przyprawy wedle uznania
Przygotowanie: Filet przetnij na pół i natrzyj marynatą z oliwy wymieszaną z przyprawami. Odetnij nóżkę brokułu i gotuj ok 5-10 minut w osolonej wodzie. Następnie usmaż kurczaka.
Makaron z pesto
Składniki:
pesto – 1 słoiczek
makaron – 200 gr
parmezan – do posypania
Przygotowanie: Makaron wrzuć do osolonej i gotującej się wody. Całość następnie wymieszaj z pesto i posyp parmezanem.
Kuskus z warzywami
Składniki:
kuskus – 100 gr
czerwona papryka – 1 duża
pomidor – 2 sztuki
cukinia – 1 sztuka
pestki słonecznika
sól, pieprz
zioła
olej
Przygotowanie: Pokrojone w kostkę cukinię, paprykę oraz pomidory wrzuć na rozgrzaną patelnię. Całość zalej szklanką wody i duś do miękkości. Dopraw przyprawami dla smaku. Ugotuj kaszę i wymieszaj z warzywami. Osobno usmaż słonecznik i dodaj na koniec.
Łosoś z ryżem
Składniki:
brązowy ryż – 2 torebki
rukola
feta
łosoś – 200 gr
sól, pieprz
oliwa
sok z cytryny
Przygotowanie: Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Łososia przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy rybkę na oleju ok 3 minut skórą do dołu. Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię z rukolą i fetą. Następnie kładziemy na wierzch rybę i dusimy pod przykryciem. Przed podaniem należy danie skropić sokiem z cytryny.
Risotto z kurczakiem
Składniki:
woreczek ryżu
filet z kurczaka
mrożona mieszanka warzyw
pieprz, sól
ostra papryka
olej – 3 łyżki
parmezan
bulion – 4 szklanki
Przygotowanie:
Ryż smażymy na łyżce oleju, aż do uzyskania szklistości i podlewamy bulionem. Filet z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawami. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie na ok 3 minuty. Następnie mięso i mrożonkę dodajemy do ryżu. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gotowe danie posypujemy parmezanem.
Frytki z marchewki
Składniki:
4 marchewki
sól
pieprz cayenne
słodka i ostra papryka
pieprz
Przygotowanie:
Marchewki kroimy w słupki, na 4 części wzdłuż. Posypujemy przyprawami. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ustawiamy na 180 stopni. Zostawiamy na 25-30 min i frytki gotowe.
Wrap z warzywami i humusem
Co kupić?
pity – 2 sztuki
papryka czerwona, żółta i zielona – po 1 sztuce
czerwona cebula – 1 sztuka
oliwa -1 łyżka
ocet balsamiczny – 1 łyżka
1/2 pęczka pietruszki
hummus – 4 łyżki
Przygotowanie:
Na początku rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paski. Wymieszaj je z oliwą i octem, a potem wstaw do piekarnika. Hummus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pitę rozdziel na dwie warstwy i wysmaruj hummusem, a pietruszkę posiekaj. Dodaj warzywa i zwiń ciasto przekrawając je na pół. Wrapy możesz jeść zarówno na ciepło jak i zimno.
Sałatka z indykiem i winogronami
Składniki:
ulubiona sałata -100 gr
zielone winogrona – 100 gr
wędlina z indyka – 30 dag
posiekana czerwona cebula – 1 łyżka
jogurt – 2 łyżki
majonez – 1 łyżka
sok z limonki – 1 łyżka
szczypta curry
starty imbir – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Imbir zetrzyj, cebulę posiekaj, dodaj majonez oraz jogurt. Pokrop sokiem z cytryny i dopraw curry. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 30 minut. Wędlinę pokrój w kostkę, a winogrona na połówki. Wszystko wymieszaj z sałatą i sosem.
zobacz również:
-
Dieta Haya czyli dieta niełączenia
-
Dieta wiosenna z nowalijkami
-
Dieta ryżowa – przepisy na lekkie i zdrowe dania z ryżu