Dania do pracy na szybko zamiast kanapki

16 maja 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Pracujesz 8 godzin dziennie, masz sporo obowiązków, narzekasz na brak czasu, lub najzwyczajniej w świecie nie masz siły, ani ochoty spędzać czasu w kuchni? Z pomocą przychodzą szybkie dania do pracy. W okresie wiosennym dobrze jest odchudzić  nasze potrawy i zabierać do pracy produkty lekkostrawne i urozmaicone z dużą ilością sezonowych warzyw.

 

Oto kilka przepisów na zaoszczędzenie pieniędzy. Dzięki temu w przerwie możemy się zrelaksować, zjeść pożywne danie, zamiast biegać po sklepach i kupować coś na szybko.

Pierś z kurczaka z brokułami

 

 

 

Składniki:

filet z kurczaka – 2 sztuki

świeży brokuł – 1 sztuka

oliwa z oliwek

przyprawy wedle uznania
Przygotowanie: Filet przetnij na pół i natrzyj marynatą z oliwy wymieszaną z przyprawami.  Odetnij nóżkę brokułu i gotuj ok 5-10 minut w osolonej wodzie. Następnie usmaż kurczaka.

 

Makaron z pesto

 

Składniki:

pesto – 1 słoiczek

makaron – 200 gr

parmezan – do posypania

 

Przygotowanie: Makaron wrzuć do osolonej i gotującej się wody. Całość następnie wymieszaj z  pesto i posyp parmezanem.

 

Kuskus z warzywami 

 

Składniki: 

kuskus – 100 gr

czerwona papryka – 1 duża

pomidor – 2 sztuki

cukinia – 1 sztuka

pestki słonecznika

sól, pieprz

zioła

olej

Przygotowanie: Pokrojone w kostkę cukinię, paprykę oraz pomidory wrzuć na rozgrzaną patelnię. Całość zalej szklanką wody i duś do miękkości. Dopraw przyprawami dla smaku. Ugotuj kaszę i wymieszaj z warzywami. Osobno usmaż słonecznik i dodaj na koniec.

 

Łosoś z ryżem

 

Składniki:

brązowy ryż – 2 torebki

rukola

feta

łosoś – 200 gr

sól, pieprz

oliwa

sok z cytryny

 

Przygotowanie: Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Łososia przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy rybkę na oleju ok 3 minut skórą do dołu. Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię z rukolą i fetą.  Następnie kładziemy na wierzch rybę i dusimy pod przykryciem. Przed podaniem należy danie skropić sokiem z cytryny.

 

 

Risotto z kurczakiem

Składniki:

woreczek ryżu

filet z kurczaka

mrożona mieszanka warzyw

pieprz, sól

ostra papryka

olej – 3 łyżki

parmezan

bulion – 4 szklanki

 

Przygotowanie:

Ryż smażymy na łyżce oleju, aż do uzyskania szklistości i podlewamy bulionem. Filet z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawami. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie na ok 3 minuty. Następnie mięso i mrożonkę dodajemy do ryżu. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gotowe danie posypujemy parmezanem.

 

Frytki z marchewki

Składniki:

4 marchewki

sól

pieprz cayenne

słodka i ostra papryka

pieprz

 

Przygotowanie:

Marchewki kroimy w słupki, na 4 części wzdłuż. Posypujemy przyprawami. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ustawiamy na 180 stopni. Zostawiamy na  25-30 min i frytki gotowe.

 

Wrap z warzywami i humusem

 

Co kupić?

pity – 2 sztuki

papryka czerwona, żółta i zielona – po 1 sztuce

czerwona cebula – 1 sztuka

oliwa -1 łyżka

ocet balsamiczny – 1 łyżka

1/2 pęczka pietruszki

hummus – 4 łyżki

 

Przygotowanie:

Na początku rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paski. Wymieszaj je z oliwą i octem, a potem wstaw do piekarnika. Hummus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pitę rozdziel na dwie warstwy i wysmaruj hummusem, a pietruszkę posiekaj. Dodaj warzywa  i zwiń ciasto przekrawając je na pół. Wrapy możesz jeść zarówno na ciepło jak i zimno.

 

Sałatka z indykiem i winogronami

Składniki:

ulubiona sałata -100 gr

zielone winogrona – 100 gr

wędlina z indyka – 30 dag

posiekana czerwona cebula – 1 łyżka

jogurt – 2 łyżki

majonez – 1 łyżka

sok z limonki – 1 łyżka

szczypta curry

starty imbir – 1 łyżeczka

 

Przygotowanie:

Imbir zetrzyj, cebulę posiekaj, dodaj majonez oraz jogurt. Pokrop sokiem z cytryny i dopraw curry. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 30 minut. Wędlinę pokrój w kostkę, a winogrona na połówki. Wszystko wymieszaj z sałatą i sosem.

 

zobacz również:

 

  1. Dieta Haya czyli dieta niełączenia

  2. Dieta wiosenna z nowalijkami

  3. Dieta ryżowa – przepisy na lekkie i zdrowe dania z ryżu