URODA I ZDROWIE

Butter chicken – danie kuchni indyjskiej

16 maja 2019, dodał: paola321

Butter chicken  jest popularnym daniem kuchni indyjskiej  – jest bardzo aromatyczny, ma kremową konsystencję i kwaśno – pikantny smak. Smakuje nieziemsko, a jego przyrządzenie jest bardzo proste. Polecam! :)

 

Składniki (porcja na 4 osoby):

 

2 piersi z kurczaka

2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

2 łyżki masła

1 cebula

1/4 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka wyciśniętego czosnku

1 łyżeczka startego imbiru

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka chilli

2 łyżki zmielonych migdałów

225 pomidorów z puszki

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki posiekanego szpinaku lub kolendry (opcjonalnie)

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka na kawałki, przypraw je solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smaż kurczaka 3 – 4 minuty. Zdejmij kurczaka z ognia, a na tej samej patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i cynamon i smaż przez chwilę. Dodaj czosnek, imbir, kurkumę, chilli, migdały, pomidory i jogurt naturalny. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 3/4 minuty, dopraw solą i pieprzem. Dodaj usmażonego kurczaka i szpinak lub kolendrę. Wymieszaj. Podawaj z ryżem i chlebkiem naan.

 

 

butter chicken

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...