Dieta Haya czyli dieta niełączenia

5 września 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dieta Haya została stworzona około 1900 roku przez amerykańskiego  doktora  Williama Haya ijest nazywana dietą niełączenia. Głównym założeniem tej diety jest teoria, że ciało nie może jednocześnie radzić sobie z białkiem i węglowodanami. Dr Hay zakładał, że rozdzielenie tych składników odżywczych zwiększy lekkostrawność diety. Dieta Haya jest to skuteczna dieta, która jednocześnie jest zdrowa i lekkostrawna.

hhh

Dzienna racja pokarmowa to 1000 kcal. Każdy obiad i kolacja muszą zawierać przynajmniej 1 spalacz tłuszczu, czyli witaminę C, magnez, żelazo, wapń, karytyninę, jod i chrom. Zdaniem doktora głównymi błędami żywieniowymi i co za tym idzie tyciem jest niskie eliminowanie toksyn, jedzenie zbyt małych ilości warzyw i owoców oraz złe łączenie jedzenia.

Dieta została podzielona przez doktora na trzy grupy produktów:

  • neutralna (N) to m.in. warzywa (wyłączając ziemniaki), nasiona (słonecznik, orzechy), miód i słodzik, oleje i oliwa, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda, zakwaszone produkty mleczne, wędzone na zimno mięso i ryby;
  • białkowa (B) to gotowane mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery zawierające mniej niż 50 proc. tłuszczu, owoce (bez bananów), warzywa strączkowe;
  • węglowodanowa (W) to pieczywo, ryż, ciastka, makaron, kasze, ziemniaki, suszone owoce, banany, cukier, kukurydza.

Głównymi właściwościami diety Haya są:

warzywa

Dieta zakłada, ze powinno się jeść jak najwięcej warzyw i owoców (60% spożywanego dziennie jedzenia) w stanie surowym. Zakłada również, że jedzenie białka i produktów skrobiowych (nie powinny być jedzone razem) nie powinno być częstsze, niż co 3-4 godziny. Twórca diety uważał, że zdrowe żywienie czyli ściśle według ego planu dietetycznego skutecznie zmniejsza stres.


Plusy diety Haya:

* ilość jedzenia nie jest regulowana
* dozwolone naturalne przekąski
* można zdrowo i skutecznie schudnąć stosując tę dietę

Minusy diety Haya:

* brak naukowych podstaw
* nie można się ściśle stosować (niektóre pokarmy zawierają jednocześnie białka i skrobię)
* trudna do stosowania przez dłuższy czas
* skomplikowana lista produktów, których nie można łączyć

 

Zasady diety:

 

Codziennie zjada się  5 posiłków, przy czym drugie śniadanie i podwieczorek powinny mieć do 100 kcal. Składniki z grupy B (białko) i W (węglowodany) możesz łączyć tylko ze składnikami z grupy N (neutralnej). B i W nie mogą być spożywane w 1 posiłku. Posiłki białkowe i skrobiowe powinna dzielić czterogodzinna przerwa. Z jadłospisu eliminujemy: cukier, sól, kawę, mocną herbatę, napoje gazowane, czekoladę, białe pieczywo, czerwone mięso, wędliny, piwo, alkohol, ciasta, dania typu fast food, produkty z proszku. Rezygnujemy z potraw smażonych, ostro przyprawionych oraz ciast z owocami i kremami. Owoce jemy na pusty żołądek albo jako przekąskę między głównymi posiłkami. Między posiłkami należy dużo pić, nigdy jednak w trakcie jedzenia. Ta dieta przez 3 tygodnie nie zaszkodzi nikomu. Jest dobrze zbilansowana i zawiera niezbędne dla zdrowia składniki. Dłuższe stosowanie diety wymaga konsultacji z lekarzem.

Jadłospis przykładowy:

Śniadanie do wyboru:

– twarożek z rzodkiewkami – 4 łyżki twarożku wymieszaj z 1 łyżką posiekanych ziół (np. natka, bazylia lub koper) i posiekanym pęczkiem rzodkiewek, dopraw do smaku
– grahamka z pomidorem
– twarożek z pomidorem

Przekąski dozwolone:

– 2 mandarynki, duża kiść świeżych winogron, 2 jabłka, 2 kiwi, 1 pomarańcza, 1 brzoskwinia, 1 grejpfrut, 150 g malin, 3 plastry ananasa z puszki, 1/4 arbuza, 1/4 melona

Obiad do wyboru:

– pieczona pierś kurczaka, gotowany na parze brokuły i kalafior
– makaron z sosem z oliwy z oliwek, czosnku, bazylii i orzeszków ziemnych lub pesto
– sałatka ziemniaczana – 150 g młodych ugotowanych i pokrojonych w plasterki ziemniaków, 1 świeży duży ogórek (pokrojony w półplasterki), 1 pomidor (podzielony na cząstki). Wszystkie składniki wymieszaj, polej sosem (1 łyżeczkę oliwy z oliwek zmieszaj z 2 łyżkami octu winnego i rosołu z kostki, 2 łyżkami posiekanych ziół do wyboru, ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę). Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kolacja do wyboru:

– cykoria z pastą rybną (70 g wędzonej makreli lub pstrąga wymieszaj z 50 g chudego twarogu, 1 łyżką posiekanego szczypiorku, przypraw solą i pieprzem. Zrobioną pastą wypełnij liście małej główki cykorii)
– 1 porcja kurczaka z fenkułem

Kurczak z fenkułem (2 porcje)

– 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego (fenkuł)
– 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
– 1 roztarty ząbek czosnku
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 piersi kurczaka ze skrzydełkami
– 1 bulwa fenkułu
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 ml)

Lekko utłucz nasiona fenkułu i zmieszaj z oregano, czosnkiem, solą i pieprzem. Natrzyj piersi kurczaka nasionami fenkułu z czosnkiem i ułóż na brytfannie. Oczyść bulwę fenkułu i podziel na 8 cząstek. Posmaruj oliwą i ułóż na brytfannie razem z mięsem. Piecz 5 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni.

 

zobacz również:

 

  1. Porady – Odchudzanie

  2. Detoksyfikacja organizmu

  3. Dieta ryżowa

  4. Co jeść po diecie żeby nie przytyć?