Detoksyfikacja organizmu

20 lipca 2016, dodał: Redakcja

Czy tego chcemy czy nie, żyjemy w bardzo zanieczyszczonym środowisku. Jesteśmy otoczeni przez toksyny różnego rodzaju, jedne gorsze od drugich.

c3
Kontakt człowieka z otaczającym go środowiskiem odbywa się za pośrednictwem różnych części ciała, ale w największym stopniu poprzez układ pokarmowy. Nasze jelita mają powierzchnię ok. 240 m2, dlatego największy bezpośredni kontakt ze światem zewnętrznym odbywa się właśnie za pośrednictwem układu pokarmowego. Od jego sprawnego działania zależy nasze dobre samopoczucie oraz zdrowie. Złe odżywianie, bardzo charakterystyczne dla naszej cywilizacji, skutkuje poważnymi zaburzeniami układu pokarmowego związanymi z dużą ilością szkodliwych związków chemicznych, które odkładają się w naszym organizmie.
Doskonałym sposobem na detoksyfikację organizmu, zgodnie z wynikami badań przeprowadzonych przez dr Mercola oraz dr Klinghardta opublikowanych w Journal of Nutritional and Environmental Medicine (2001) jest słodkowodna alga o nazwie Chlorella pyrenoidosa. Ten niezwykły, zielony glon żyje w środowisku wodnym od 2,5 mld. lat. Jest mistrzem przetrwania i jednocześnie jedną z pierwszych form życia która pojawiła się na Ziemi. Stanowi jednocześnie jedno z pierwszych ogniw w łańcuchu pokarmowym. Przez wieki Chlorella zajmowała ważną pozycję w jadłospisie Azjatów, a obecnie w Japonii jej spożycie sięga 200 tys. ton rocznie, co znacznie przewyższa ilość konsumowanego czosnku czy żeń-szenia. Jest ona na tamtym rynku najpopularniejszym suplementem leczniczym. Obecnie zdobywa też rynek europejski.

Chlorella po raz pierwszy została opisana przez biologa M.W. Bayernica w 1890 roku, jednak dopiero w roku 1977 zaczęto badać właściwości odżywcze tego glonu. W klasyfikacji wyróżnia się ponad 200 odmian Chlorelli. Najbardziej znanymi z nich są Chlorella pyrenoidosa, oraz Chlorella vulgaris. Pomimo ich dużego genetycznego podobieństwa Ch. pyrenoidosa posiada jednak jedną szczególną cechę, która czyni ją czymś wyjątkowym z punktu widzenia przydatności dla człowieka. Słodkowodna alga Ch. pyrenoidosa w przeciwieństwie do innych Chlorelli żyje w koloniach, preferując tylko ciepłe wody czyste. Jej naturalnym biotopem są wody śródlądowe, np. jeziora, stawy. Ten maleńki, jednokomórkowy organizm widzialny jest jedynie przez mikroskop dlatego nazywany bywa mikroalgą. W 600-krotnym powiększeniu można już zauważyć jej eliptyczno-owalny kształt. W przekroju komórka mierzy 2-12 mikronów (mikron = mikrometr – jedna milionowa metra, czy inaczej, jedna tysięczna milimetra).
c11 c14
c12 c13
Chlorella pyroneidosa jest uznawana za idealne pełnowartościowe uzupełnienie codziennej diety, a w Japonii i Chinach stanowi stały element jadłospisu. Charakteryzuje się niespotykanym bogactwem właściwości sprzyjających prawidłowemu funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, jak również całego organizmu.
Ch. pyroneidosa jest kompletnym źródłem wysokiej jakości białka (58%) które jest dużo bardziej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko pochodzenia zwierzęcego (dla porównania w soi białka jest zaledwie 30%). Białko Chlorelli zawiera dziewiętnaście aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy niezbędne. Zawiera szczególnie dużo lizyny (aminokwasu, którego brakuje w diecie z dużą zawartością pszenicy) oraz tryptofanu, który jest deficytowy w diecie wegetarian. Z tryptofanu wytwarza się serotonina nazywana hormonem radości i szczęścia. Wraz ze spadkiem wartości serotoniny nadchodzi depresja i zmęczenie. Wieczorem natomiast organizm przekształca serotoninę w melatoninę i lepiej zasypiamy. Zawiera też kwasy tłuszczowe (10%) włącznie z Omega-3 i GLA (kwas gamma-linoinowy) wymagane dla zdrowego serca, systemu nerwowego, a szczególnie dla mózgu (który składa się przecież w 80% z tłuszczów). Kwasy tłuszczowe pozwalają również utrzymać równomierny poziom cukru we krwi z powodu ich powolnego trawienia. W szczególności GLA pomaga regulować wydzielanie insuliny przez trzustkę, niedopuszczając do wystąpienia zapotrzebowania na cukier. Zawiera jednocześnie polisacharydy (20%) i kwasy nukleinowe (RNA & DNA) oraz ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Jest bogatym źródłem karotenu/prowitaminy A (10 razy więcej niż w marchwi), który usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok i zapobiega rozwojowi raka płuc. Poprzez spowalnianie procesu utleniania się komórek i eliminację wolnych rodników zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Chlorella zawiera też wszystkie witaminy grupy B, w tym duże ilości witaminy B12 (szczególnie ważnej dla wegetarian), większe niż  wątroba wołowa, czy drożdże piwowarskie, a tym samym zwiększa odporność na stres. Jest też źródłem witaminy C (17 razy więcej niż w pomarańczy) i E, a także najważniejszych związków mineralnych, jak cynk i żelazo (20 razy więcej niż szpinak) oraz wapnia (11 razy więcej niż mleko krowie), a również jodu, magnezu, manganu, selenu i kobaltu. Dzięki takiej różnorodności składników odżywczych może być, więc bezpiecznie stosowana w trakcie różnych diet lub postu w celu pozbycia się nadwagi.
Chlorella odgrywa równocześnie ogromną rolę w systematycznej detoksyfikacji organizmu. Proces detoksyfikacji odbywa się w jelicie grubym, gdzie przepływają zanieczyszczenia z innych części organizmu i gdzie Chlorella efektywnie wspomaga ich usuwanie. Ściana komórkowa Chlorelli składa się bowiem z zawierających celulozę mikrofibryli, które tworzą delikatne rusztowanie, a środkowa część ściany zawiera sporopoleninę umożliwiającą nieodwracalne wiązanie szkodliwych substancji oraz metali. Działa przy tym inteligentnie – nie wypłukuje ważnych witamin i minerałów. Chlorella uszczelnia też ścianki jelit dzięki czemu zapobiega wtórnym zatruciom. W sytuacjach szczególnego nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu (głodówka, intensywne odchudzanie, wizyty w saunie) Chlorella absorbując toksyczne związki zapobiega przeciążeniu nerek czy wątroby. Badania dowodzą, że Ch. pyroneidosa eliminuje z organizmu metale ciężkie, środki owadobójcze, nawozy, czynniki rakotwórcze typu PCBs (polichlorobifenyle), pochłania kadm (zawarty w papierosach), ołów (składnik benzyny) i wiąże rtęć u osób posiadających plomby amalgamatowe. Obniża też poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Chlorella wiąże bowiem cholesterol, umożliwiając jelitom wyeliminowanie jego nadmiaru. Jednocześnie dostarcza enzymy, takie jak pepsyna i chlorofilaza, które wspomagają trawienie. Wzmacnia dodatkowo żołądkowo-jelitową błonę śluzową – usprawniając naturalną barierę ochronną przeciw szkodliwym substancjom.
c6
Chlorella jest też obecnie najbogatszym  znanym źródłem chlorofilu. Przewyższa ona aż 50 razy lucernę, uznawaną do tej pory za jego największy naturalny magazyn. Chlorofil, budową strukturalną cząsteczki, jest zbliżony do hemoglobiny, stąd korzystnie wpływa na proces powstawania czerwonych krwinek, co jest wykorzystywane w leczeniu niedokrwistości. Ponadto, chlorofil wykazuje działanie przeciwbakteryjne, stabilizujące ciśnienie krwi i wzmacniające mięsień sercowy. Ma właściwości silnie regenerujące uszkodzone tkanki oraz komórki. Jest to niezwykle cenna właściwość przyspieszająca gojenie ran, wrzodów jak i uszczelnianie ścianek jelit. Chlorofil obniża jednocześnie kwasowość środowiska wewnętrznego organizmu. Do rozwoju kwasicy może dojść w przebiegu wielu chorób cukrzycy, zatrucia alkoholowego, chorób nerek (niewydolność nerek) i przewodu pokarmowego, płuc, układu sercowo-naczyniowego. Poprawia także dotlenienie organizmu, przez co zapobiega powstawaniu środowiska infekcyjnego. Chlorofil znany jest od dawna także ze swych właściwości pochłaniania zapachów. Neutralizuje zapach potu i działa na nieświeży oddech.
Dr Fujimaki z Japonii wyizolował z Chlorelli czynnik wzrostu nazwany CGF. Jest to najsilniejszy składnik Chlorelli, który działa probiotycznie, tzn. zwiększa szybkość wzrostu i jakość życia mikroflory jelit. Lactobacillus – składnik flory fizjologicznej jelit – namnaża się 4 razy szybciej, dzięki czemu wspiera system immunologiczny, hamuje wzrost bakterii patogennych, wirusów oraz grzybów, nie niszcząc flory fizjologicznej. Spożywając Chlorellę, stwarzamy więc warunki do wzrostu korzystnych kultur bakteryjnych, które chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi. CGF jest substancją bardzo złożoną o interesujących właściwościach również przeciwnowotworowych. Faktor CGF ma też wyraźne działanie odmładzające i wzmacniające. Przyspiesza regenerację tkanek, podział i wzrost komórek, poprawia jakość i stan skóry oraz wspomaga ogólną regenerację organizmu. Ma jednocześnie potwierdzone wrodzone umiejętności odbudowy i naprawy komórek nerwowych, co czyni Chlorellę bardzo przydatną w rozwoju dzieci, utrzymaniu zdrowia w starszym wieku oraz inicjowaniu poprawy, tam gdzie została zahamowana przez choroby lub zwyrodnienia takie jak choroba Alzheimera, rwa kulszowa, porażenie mózgowe, skleroza, napady, niepokoje i inne zaburzenia układu nerwowego.
Chlorella działa nie tylko jako probiotyk, ale ma także działanie antybakteryjne. Zawiera bowiem substancję nazwaną chlorellinem, która jest naturalnym antybiotykiem. W czosnku podobnie antybiotycznie działają substancje allicyna i ajoen. W odróżnieniu od antybiotyków chemicznych chlorellin przeciwdziała tylko organizmom patogennym, nie uszkadzając mikroflory trawiennej, co sprawia że jest pomocny jako środek w profilaktyce oraz leczeniu przeziębień i infekcji. Chlorella wspomaga więc naturalną zdolność obronną organizmu oraz stymuluje układ odpornościowy poprzez produkcję makrofagów, które odpowiedzialne są za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji, komórek nowotworowych, bakterii i wirusów, powstrzymując  infekcje. Wspomaga rozwój pożytecznej mikroflory jelit oraz ich normalną perystaltykę. Chlorella pobudza jednocześnie powstawanie interferonu (glikoproteid), który hamuje proces produkcji białek wirusowych i bakteryjnych. Grzyby pasożytujące w jelitach powodują silną koncentrację szkodliwych substancji. W przypadkach zagrzybienia przewodu pokarmowego Chlorella przynosi efekty na kilku poziomach: wzmacnia system immunologiczny, wiąże i eliminuje metale ciężkie, które sprzyjają rozwojowi grzybów, a także poprzez oddziaływanie probiotyczne.
Chlorella wspiera prawidłowy wzrost i rozwój dzieci, a także w przypadku ciężarnych i karmiących ma bardzo sprzyjający wpływ na rozwój płodu. Także alergicy bardzo dobrze tolerują Chlorellę – nie istnieją w literaturze medycznej opisy nietolerancji, czy wystąpienia alergii na te glony.
c17
Chlorellę można spożywać na surowo, jednak hodowla jej kolonii wymaga specjalnego oprzyrządowania, co jest powodem tego, że nie możemy ich sobie wyhodować samemu. Można ją kupić, ale tylko od firm zajmujących się jej produkcją na wodnych farmach, zlokalizowanych w tej części świata, gdzie klimat na to pozwala (im bliżej równika tym lepiej, jako że mają tam więcej słońca). W polskich sklepach ze zdrową żywnością Chlorella jest dostępna w formie suszu, dlatego przed spożyciem należy ją moczyć. Można ją również kupić w postaci tabletek, kapsułek, proszku granulek czy kropli. Największy zakład produkcyjny Chlorelli, oparty na technologii foto-bioreaktora (PBR) zlokalizowany jest w Klotze (Niemcy). Zakład zbudowany w 1999 roku obejmuje 20 PBR o całkowitej objętości około 600 tys. litrów płynnej kultury. Zawiesina pompowana jest przez 500 km zamkniętych szklanych rur. Algi oddzielane są w wirówce i suszone rozpyłowo. Biomasa jest używana do produkcji suplementu żywności o nazwie Algomed. Badania skupione są na dalszym rozwoju tej technologii, optymalizacji warunków uprawy dla Chlorelli i innych obiecujących gatunków oraz rozwoju innowacyjnej linii produktowej opartej na algach. Preparaty Chlorelli, są suplementem całkowicie naturalnym, w 100% złożonym z tego składnika, bez żadnych chemicznych poprawiaczy smaku czy zapachu, wypełniaczy, czy też lepiszczy.
c1
W Stanach Zjednoczonych naukowcy zgodnie nazwali Chlorellę „wielkim regulatorem” (The Great Regulator), ponieważ posiada zdolność normalizacji wielu na pozór przeciwstawnych zaburzeń funkcjonowania organizmu. Odpowiada za wzmocnienie systemu immunologicznego, poprawę pamięci, koncentracji oraz eliminację toksyn z organizmu. Jest niezwykle pomocna w schorzeniach chronicznych, takich jak reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych i bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach. Największym uznaniem konsumpcyjnym cieszy się w Japonii, ale jej stosowanie nie ogranicza się jedynie do leczenia dolegliwości. Jest to bowiem powszechny codzienny środek higieny osobistej umożliwiający sprawne funkcjonowanie organizmu.
c2
autor: PINKAMUSE

Zobacz również:

 

  1. Oczyszczamy organizm!
  2. Oczyszczająca dieta czerwona
  3. Żywność modyfikowana genetycznie
  4. Trucizny na talerzu



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

6 komentarzy do Detoksyfikacja organizmu

  1. avatar dominika napisał(a):

    dobry detoks robiłam sobie dzięki chlorelli tej sproszkowanej od purelli food. w rossmanie już któryś raz ją kupuję :)

  2. avatar Doris napisał(a):

    Myślę, że warto spróbować, widze bardzo dużo plusów. Nie dość, że działa odchudzająco. odmładzająco to jeszcze uodparnia organizm. Słyszałam, że można je dostać w rossmanie, więc ten artykuł tylko mnie zachęcił do odwiedzenia sklepu :D

  3. avatar x-cut napisał(a):

    Pierwszorzędne działanie mają te algi ,pierwszy raz przeczytałam na ten temat i widzę ,że forma tabletek najbardziej mi będzie odpowiadać .

  4. avatar ataga105 napisał(a):

    A zawsze myślałam, że algi powodują zakwit wody i są niekorzystne…, a tu się okazuje, że zupełnie się myliłam, ale jeść, bleee

  5. avatar kate napisał(a):

    kochana zainteresuj się tez woda utleniona. Polecam książkę Woda utleniona na straży życia i zdrowia prof. rosyjskiego Iwana Nieumywakina

  6. avatar Dobika napisał(a):

    O wspaniałych właściwościach alg dużo już czytałam i stosowałam też kosmetyki z ich zawartością,ale suplementów jeszcze nie,muszę wypróbować!

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Sandały Japanese Beige
Hit tego lata - wymieniaj wstążki i ciesz się co dzień innym kolorem!
Cena:
79,90
Piżama chłopięca marki KANZ
Bawełniana, miła w dotyku piżama dla chłopca na wiosenne i letnie noce
Cena:
39,90 zł
Wygodny biustonosz na lato
Biustonosz miękki wykonany z ażurowej czarnej koronki o kwiatowym wzorze
Cena:
59 zł
Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Czy mozna sprzedać dom z kredytem?
Chciałam wziąć kredyt na zakup domu, łącznie około 500 000zł Zawsze jest szansa na niepowodzenie....
Nowy laptop, ale jaki?
A ja mam Acer i też go chwalę:)
Oświetlenie do pokoju dziecka
A może ? Według mnie fajnie sprawdzą się w pokoju dziecka. Można np zamontować...
Jaki żyrandol do małej kuchni?
A może ? Wiem, że mają też żyrandole. Według mnie wyglądają super nowocześnie,...
facebook