Jak ugotować idealne jajka na miękko?
Jajeczka na miękko to wspomnienie dzieciństwa. Babcia to zawsze miała czas zrobić je zrobić. I dziwne, żółtko w nich było zawsze miękkie, a białko ścięte.
Czas : 2 minuty 15-40 sekund ( zależnie od wielkości i ilości jajek )
Składniki :
- 2 jajka średniej wielkości
- sól
- pieprz
Jajka włożyć do zimnej, osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 -40 sekund. Wstawić pod zimną wodę.
Odmianą jajek na miękko są tzw. jajka po wiedeńsku. Są to jajka na miękko wyjęte ze skorupki i włożone do szklanki (miseczki, kubka) razem z łyżeczką masła, posolone i popieprzone. Rozmieszane.
A teraz nowinka. Już nie potrzeba odmierzać czasu gotowania jajek. Jest takie mądre urządzenie – Eggtimer, które idealnie dopilnuje poziomu ścięcia jajek za nas.To takie jajko, które wkładamy do garnka razem z prawdziwymi jajkami i gapimy się na niego.
Wygląda tak :
zobacz również:
Jajka – jakie są najlepsze, wartości odżywcze
Jajka w dietach odchudzających
Jakie jajka kupować i co oznaczają symbole na nich?
Jajka i grapefruity – Dieta Norweska