Jak ugotować idealne jajka na miękko?

12 listopada 2017, dodał: Babciagramolka

Jajeczka na miękko to wspomnienie dzieciństwa. Babcia to zawsze miała czas zrobić je zrobić. I dziwne, żółtko w nich było zawsze miękkie, a białko ścięte.

Czas : 2 minuty 15-40  sekund ( zależnie od wielkości i ilości jajek )

Składniki :

  • 2 jajka średniej wielkości
  • sól
  • pieprz

Jajka włożyć do zimnej, osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 -40 sekund. Wstawić pod zimną wodę.

Odmianą jajek na miękko są tzw.  jajka po wiedeńsku. Są to jajka na miękko wyjęte ze skorupki i włożone do szklanki (miseczki, kubka) razem z łyżeczką masła, posolone  i popieprzone. Rozmieszane.

A teraz nowinka. Już nie potrzeba odmierzać czasu gotowania jajek. Jest takie mądre  urządzenie – Eggtimer, które idealnie dopilnuje poziomu ścięcia jajek za nas.To takie  jajko, które wkładamy do garnka razem z prawdziwymi jajkami i gapimy się na niego.

Wygląda tak :

 

zobacz również:

Jajka – jakie są najlepsze, wartości odżywcze

Jajka w dietach odchudzających

Jakie jajka kupować i co oznaczają symbole na nich?

Jajka i grapefruity – Dieta Norweska

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Zakupy przez internet
To chyba zależy od sklepu :) Ja idę już tylko po sprawdzonych pewna...
Płyta indukcyjna
Płyta indukcyjna jest świetna nie tylko ze względów estetycznych, ale też ze względu na bezpieczeństwo....
nietrzymanie moczu
Spotkała się któraś z was z nietrzymaniem moczu po porodzie? Czy tabletki...
Jaki kierunek studiów wybrać?
Mam znajomą, która w wieku 59 lat zmieniła branżę:) I świetnie sobie radzi:)