Jajka faszerowane pasztetem drobiowym
Artykuł zewnętrzny
Wielkanoc to jajeczne święta. Warto zrobić je trochę inaczej.
Czas : 15 minut
Składniki :
- 5 jajek na twardo
- 5 łyżek delikatnego pasztetu drobiowego
- 2 łyżki gęstego majonezu ( Kielecki )
- pieprz mielony
Jajka ugotowane na twardo ostudzić. Obrać ze skorupek tak by nie uszkodzić powierzchni jajek. Jajko naciąć tak by wyciąć z niego ,,klin ,, ( ok . 1/10 jajka ) – wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego. Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się .
Pasztet utrzeć z majonezem. Doprawić pieprzem . Nałożyć pastę z pasztetu do rękawa cukierniczego ( lub ,,strzykawki,, do dekorowania tortów ) z odpowiednia końcówką i nałożyć farsz na jajka .
Udekorować wg uznania ziołami , sałatą , pomidorkami cherry .