Jajecznica – czyli domowy ajerkoniak

22 sierpnia 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

To popisowy wielkanocny drink mojego Taty :) gęsty, słodki i bardzo mocny! a przepis dziecinnie prosty :)

pycha!

250 ml spirytusu (ew. pół na pół z wódką)
puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego
szklanka cukru
5 żółtek
jeśli ktoś lubi waniliowy posmak – można dodać torebkę cukru waniliowego

Bardzo dokładnie miksujemy żółtka z cukrem na kogel-mogel, następnie stopniowo dodajemy mleko i miksujemy dalej, dodajemy alkohol i wciąż miksujemy, aby składniki się dokładnie połączyły. Całość wlewamy do butelek i odstawiamy na kilka dni w chłodnie miejsce, aby „się przegryzło”.

Pasuje do lodów, sałatki owocowej lub jako samodzielny napój.

file1314011222

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nadmierne wydzielanie sebum
Latem upały to wzmagają, warto stosować tonik ściągający lub hydrolat
Kamizelki
Ktoś to jeszcze nosi w ogóle..? Ja nie widzę na ulicach:)
Wędkowanie
Ostatnio ciągle słyszę o zaginionych wędkarzach - może też usnęli i wpadli do wody?
Niska samoocena - ktoś wie jak sobi…
Pewność siebie można wyćwiczyć, sama widzę po sobie