Iberyjski kapuśniak z włoskiej kapusty

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Iberyjski kapuśniak z włoskiej kapusty


Portugalska wersja kapuśniaku . Trochę różni się taki kapuśniak od naszego , ale jest równie smaczny.

Czas :1,5-2 godzin

Składniki :

30 dag wędzonego indyka
20 dag wędzonki
½ główki średniej usiekanej w drobne paseczki kapusty włoskiej
5 średnich ziemniaków
1 marchewka
2 cebule pokrojone w piórka
3 łyżki natki pietruszki
po ½ pokrojonej w cienkie paseczki czerwonej , zielonej i żółtej papryki
4 pomidory ( Lima )
½ pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów ( miękkich , a jak nie to trzeba je namoczyć )
sól
½ łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki oleju
2 kostki rosołu z indyka Knorra lub przyprawa do zup w płynie ( do smaku )

Kapustę , papryki, marchewkę , liście laurowe, ziele angielskie, kostki bulionowe, suszone pomidory- zalać wodą i gotować .W tym czasie podsmażyć na oleju cebulę i wędzonkę i wrzucić do zupy. Pokroić pomidory w pół plasterki i dodać do zupy. Gotować przez 1,5 godziny .Wyjąć mięso z wędzonego indyka , przestudzić, obrać od kości , pokroić i dodać do zupy . Osobno ugotować ziemniaki , odcedzić i utłuc , a potem dodać do zupy. Doprawić kminkiem , pieprzem mielonym , przyprawą do zup. Podawać posypany usiekaną natką pietruszki.

 

nadesłane: Babciagramolka