Hummus – dziś coraz bardziej popularna przekąska, ale znana już od wielu lat – prawdopodobnie stworzona przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. Obecnie rozpowszechniona przez wegetarian na całym świecie jako zdrowa przekąska.
Hummus to przysmak z Rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca – orientalna odmiana grochu (wyjątkowo bogata w białko) z dodatkiem pulpy sezamowej, która nadaje jej niepowtarzalny smak. Najlepiej smakuje z pieczywem typu „Pita”, „Ciabatta” lub w wersji light – tzn. z pokrojonymi kawałkami warzyw.
Hummus to świetny produkt dla wegetarian, ale nie tylko – także dla wszystkich, którzy po prostu dbają o swoje zdrowie i uważają na to, co jedzą. Jeśli chodzi o dietę wegetariańską, hummus stanowi bardzo dobre źródło kalorii – 100g humusu przygotowywanego w domu to 177kcal. Produkt ten to skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych.
Jednak spośród wszystkich cennych składników odżywczych, hummus jest bardzo dobrym źródłem manganu i witaminy B6. I tu ciekawostka: mangan spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim działa aktywująco na enzymy, które biorą udział w przemianie witamin. I tak, jeśli brakuje manganu w naszej diecie, to tylko 20% witaminy C pochodzącej z warzyw i owoców zostanie przyswojone przez organizm – i nie ważne ile ich zjemy! Mangan odżywia nerwy i mózg, zatem humus jest bardzo dobrym produktem dla osób, które ciężko pracują, osób uczących się. Niedobór manganu powoduje wiele objawów, które odczuwane są przez wiele osób: pesymizm, zniechęcenie czy bóle stawów czy szmery w uszach – dlatego hummus jest szczególnie polecany w tych dolegliwościach. Ze względu na to, że jest to produkt pochodzenia roślinnego, nie zawiera cholesterolu. Witamina B6 z kolei wzmacnia nasz układ odpornościowy – więc jedzenie hummusu naprawdę przynosi korzyści dla naszego zdrowia.
Ponadto, hummus ma niski indeks glikemiczny – zatem jest bardzo sycący i powoduje niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi, co jest ważne dla diabetyków. Hummus można zrobić samodzielnie w domu, ale jest także wersja dla „leniuchów” – gotowy humus możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, np. humus z papryką smakuje świetnie, to bardzo zdrowa przekąska.
Ale UWAGA! osoby odchudzające się muszą wziąć jak najbardziej pod uwagę kaloryczność hummusu – w 13% składa się on z tłuszczu. Zatem zdrowo, ale z umiarem.
Specjalista do spraw żywienia człowieka, dietetyk – Anna Kacperska
Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność
Ul. Koszykowa 20 Warszawa
www.waszsklep.com.pl
tez nigdy nie jadłam, a to takie zdrowe…
Muszę spróbować!