Halibut w pomarańczowej marynacie

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię ryby w cytrusowych marynatach- dziś przyszła pora na pomarańcze.

Czas : 30 minut + marynowanie

Składniki :

  • 2 steki z halibuta
  • olej z pestek winogron
  • 1 duży pomarańcze
  • 3 łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy ( to ta z kawałkami skórki pomarańczowej- mało słodka z lekką goryczką )
  • 2 cytryny
  • mąka do oprószenia
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Zrobić marynatę z 2 łyżek  oleju, soku z pomarańczy, soku  cytryn, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 2 łyżeczek konfitury.

Steki z halibuta ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą. Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) .

Wyjąć rybę. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić, posypać pieprzem  kolorowym grubo mielonym, oprószyć mąką .

Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i smarując steki roztartą z 1 łyżeczką oleju 1 łyżeczką konfitury.

file1311014683



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...