Halibut w pomarańczowej marynacie
Artykuł zewnętrzny
Lubię ryby w cytrusowych marynatach- dziś przyszła pora na pomarańcze.
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
- 2 steki z halibuta
- olej z pestek winogron
- 1 duży pomarańcze
- 3 łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy ( to ta z kawałkami skórki pomarańczowej- mało słodka z lekką goryczką )
- 2 cytryny
- mąka do oprószenia
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju, soku z pomarańczy, soku cytryn, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 2 łyżeczek konfitury.
Steki z halibuta ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą. Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) .
Wyjąć rybę. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić, posypać pieprzem kolorowym grubo mielonym, oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i smarując steki roztartą z 1 łyżeczką oleju 1 łyżeczką konfitury.