Halibut w pomarańczowej marynacie

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię ryby w cytrusowych marynatach- dziś przyszła pora na pomarańcze.

Czas : 30 minut + marynowanie

Składniki :

  • 2 steki z halibuta
  • olej z pestek winogron
  • 1 duży pomarańcze
  • 3 łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy ( to ta z kawałkami skórki pomarańczowej- mało słodka z lekką goryczką )
  • 2 cytryny
  • mąka do oprószenia
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Zrobić marynatę z 2 łyżek  oleju, soku z pomarańczy, soku  cytryn, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 2 łyżeczek konfitury.

Steki z halibuta ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą. Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) .

Wyjąć rybę. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić, posypać pieprzem  kolorowym grubo mielonym, oprószyć mąką .

Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i smarując steki roztartą z 1 łyżeczką oleju 1 łyżeczką konfitury.

file1311014683