Gulasz po diabelsku

25 października 2013, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

  • 30 dag łopatki ( karkówki , od szynki )
  • 3 cebule
  • 4 duże pieczarki
  • 4 kapelusze suszonych grzybów
  • ¼ główki białej kapusty( tak ok. ½ kg )
  • 1 marchewka
  • Sos sojowy
  • Oliwa
  • Papryka mielona
  • Pieprz mielony
  • 2 kostki bulionu wołowego Knorra
  • Mąka

Mięso pokroić w kostkę. Wrzucić na miseczkę. Polać 2 łyżkami oliwy, 1 łyżką sosu sojowego. Posypać mieloną papryką i pieprzem. Wsypać mąkę ( 3-4 łyżki ) i obtoczyć mięso w przyprawach i mące. Zostawić na 30 minut. Strząsnąć nadmiar mąki . Smażyć na rozgrzanej oliwie na rumiano –  uwaga – mąka lubi się przypalać. Przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojone w piórka cebule, suszone grzyby, pokrojone w plasterki i podsmażone na rumiano pieczarki, 1 kostkę bulionową. Zalać wodą i dusić do miękkości mięsa. Wyjąć suszone grzyby, pokroić w paseczki i powrotem włożyć do gulaszu. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę usiekać w grubą kostkę. Kapustę i marchewkę zalać wodą, dodać drugą kostkę bulionową –  gotować ok. 1 godziny. Odcedzić. Włożyć kapustę do gulaszu. Wymieszać. Dusić jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku papryką, pieprzem, sosem sojowym. Jeśli ktoś lubi można dodać trochę przecieru pomidorowego . Gulasz powinien być gęsty i pikantny.

Zobacz również:

  1. Szybki kurczak po diabelsku
  2. Skrzydełka na ostro po diabelsku
  3. Rozgrzewające zupy na zimową aurę
  4. Zupa meksykańska