Gulasz po diabelsku

25 października 2013, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

  • 30 dag łopatki ( karkówki , od szynki )
  • 3 cebule
  • 4 duże pieczarki
  • 4 kapelusze suszonych grzybów
  • ¼ główki białej kapusty( tak ok. ½ kg )
  • 1 marchewka
  • Sos sojowy
  • Oliwa
  • Papryka mielona
  • Pieprz mielony
  • 2 kostki bulionu wołowego Knorra
  • Mąka

Mięso pokroić w kostkę. Wrzucić na miseczkę. Polać 2 łyżkami oliwy, 1 łyżką sosu sojowego. Posypać mieloną papryką i pieprzem. Wsypać mąkę ( 3-4 łyżki ) i obtoczyć mięso w przyprawach i mące. Zostawić na 30 minut. Strząsnąć nadmiar mąki . Smażyć na rozgrzanej oliwie na rumiano –  uwaga – mąka lubi się przypalać. Przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojone w piórka cebule, suszone grzyby, pokrojone w plasterki i podsmażone na rumiano pieczarki, 1 kostkę bulionową. Zalać wodą i dusić do miękkości mięsa. Wyjąć suszone grzyby, pokroić w paseczki i powrotem włożyć do gulaszu. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę usiekać w grubą kostkę. Kapustę i marchewkę zalać wodą, dodać drugą kostkę bulionową –  gotować ok. 1 godziny. Odcedzić. Włożyć kapustę do gulaszu. Wymieszać. Dusić jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku papryką, pieprzem, sosem sojowym. Jeśli ktoś lubi można dodać trochę przecieru pomidorowego . Gulasz powinien być gęsty i pikantny.

Zobacz również:

  1. Szybki kurczak po diabelsku
  2. Skrzydełka na ostro po diabelsku
  3. Rozgrzewające zupy na zimową aurę
  4. Zupa meksykańska



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...