Gulasz po diabelsku
Składniki :
- 30 dag łopatki ( karkówki , od szynki )
- 3 cebule
- 4 duże pieczarki
- 4 kapelusze suszonych grzybów
- ¼ główki białej kapusty( tak ok. ½ kg )
- 1 marchewka
- Sos sojowy
- Oliwa
- Papryka mielona
- Pieprz mielony
- 2 kostki bulionu wołowego Knorra
- Mąka
Mięso pokroić w kostkę. Wrzucić na miseczkę. Polać 2 łyżkami oliwy, 1 łyżką sosu sojowego. Posypać mieloną papryką i pieprzem. Wsypać mąkę ( 3-4 łyżki ) i obtoczyć mięso w przyprawach i mące. Zostawić na 30 minut. Strząsnąć nadmiar mąki . Smażyć na rozgrzanej oliwie na rumiano – uwaga – mąka lubi się przypalać. Przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojone w piórka cebule, suszone grzyby, pokrojone w plasterki i podsmażone na rumiano pieczarki, 1 kostkę bulionową. Zalać wodą i dusić do miękkości mięsa. Wyjąć suszone grzyby, pokroić w paseczki i powrotem włożyć do gulaszu. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę usiekać w grubą kostkę. Kapustę i marchewkę zalać wodą, dodać drugą kostkę bulionową – gotować ok. 1 godziny. Odcedzić. Włożyć kapustę do gulaszu. Wymieszać. Dusić jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku papryką, pieprzem, sosem sojowym. Jeśli ktoś lubi można dodać trochę przecieru pomidorowego . Gulasz powinien być gęsty i pikantny.
Zobacz również:
- Szybki kurczak po diabelsku
- Skrzydełka na ostro po diabelsku
- Rozgrzewające zupy na zimową aurę
- Zupa meksykańska