Szybki kurczak po diabelsku
Artykuł zewnętrzny
- 1 duża pierś z kurczaka(około40 dkg)
- 1 duża cebula
- 4 pieczarki
- 1 pomidor bez skórki
- 1 szklana wywaru warzywnego
- 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 30%
- sól
- pieprz cytrynowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka ostrej papryki
- kilka kropel tabasco(dałam 3krople,ale można więcej)
- posiekana narka pietruszki
- 3 liście sałaty lodowej
- szklanka =250 ml
Piersi z kurczaka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,drobno pokroić.
Pieczarki i cebulę obrać,też drobno pokroić.
Rozgrzać olej na patelni,włożyć kurczaka i obsmażyć,dodać cebulę oraz pieczarki,smażyć na małym ogniu jeszcze 10 min aż wszystko będzie gęste.
Podlać wywarem,dodać koncentrat,posiekany czosnek,sól,pieprz tabasco,pokrojonego w kosteczkę pomidora(skórkę pomidora sparzyć wrzątkiem)dusić razem 7 min.
Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody,zaprawić i moment zagotować ,aż zgęstnieje,posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać na liściach sałaty lodowej z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego.