Meksykańska zupa

14 sierpnia 2014, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Czas : 1 godzina

Składniki

  • 0,15 dag mielonej wieprzowiny
  • 0,15 mielonej wołowiny
  • 20 małych kiełbasek chorizo ( jeśli nie można dostać to można użyć innych małych pikantnych kiełbasek – takich trochę większych niż serdelki mini )
  • 1 papryka żółta
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 cebule
  • ½ pora
  • ½ małej ,wąskiej cukinii( jeśli jest większa z pestkami to obrać , wydrążyć i dopiero kroić )
  • 4 duże pomidory ( najlepiej Lima , lub takie bez skórki z puszki )
  • 1 litr bulionu wieprzowo-wołowego ( można użyć po 1 kostce bulionu wieprzowego i wołowego Knorra + 1 litr wody )
  • ostra pasta z papryczek chilli ( lub pasta meksykańska Knorra
  • 4 ziemniaki
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki oleju
  • placki tortilla ( lub tortilla chips )

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso mielone. Pomidory i por pokroić w pól plasterki, cebulę w piórka, cukinię ( jeśli młoda bez obierania ) w cienkie plasterki –jeśli większa w kawałki, paprykę po wydrążeniu w paseczki , ziemniaki w ósemki . Pokrojone warzywa dodać do podsmażonego mięsa i dalej obsmażać ok. 10 minut. Całość włożyć do garnka , dodać odsączoną kukurydzę , fasolę , ziemniaki i kiełbaski . Zalać bulionem . Gotować 45 minut. Doprawić ostrą pasta chilli ( lub meksykańską pastą Knorra ) do smaku. Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki z tortillą ( lub tortilla chips ).

Zobacz również:

  1. Diabelski kociołek
  2. Jesienny kociołek z zacierkami
  3. Gorący kociołek meksykański
  4. Rozgrzewający kociołek na zimę
  5. Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
  6. Pyszne zupy czytelników
  7. Zupa a’la meksykańska
  8. Zupa meksykańska z kiełbasą
  9. Kociołek cygański