Meksykańska zupa
Artykuł zewnętrzny
Czas : 1 godzina
Składniki
- 0,15 dag mielonej wieprzowiny
- 0,15 mielonej wołowiny
- 20 małych kiełbasek chorizo ( jeśli nie można dostać to można użyć innych małych pikantnych kiełbasek – takich trochę większych niż serdelki mini )
- 1 papryka żółta
- ½ puszki kukurydzy
- 2 cebule
- ½ pora
- ½ małej ,wąskiej cukinii( jeśli jest większa z pestkami to obrać , wydrążyć i dopiero kroić )
- 4 duże pomidory ( najlepiej Lima , lub takie bez skórki z puszki )
- 1 litr bulionu wieprzowo-wołowego ( można użyć po 1 kostce bulionu wieprzowego i wołowego Knorra + 1 litr wody )
- ostra pasta z papryczek chilli ( lub pasta meksykańska Knorra
- 4 ziemniaki
- ½ puszki czerwonej fasoli
- 3 łyżki oleju
- placki tortilla ( lub tortilla chips )
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso mielone. Pomidory i por pokroić w pól plasterki, cebulę w piórka, cukinię ( jeśli młoda bez obierania ) w cienkie plasterki –jeśli większa w kawałki, paprykę po wydrążeniu w paseczki , ziemniaki w ósemki . Pokrojone warzywa dodać do podsmażonego mięsa i dalej obsmażać ok. 10 minut. Całość włożyć do garnka , dodać odsączoną kukurydzę , fasolę , ziemniaki i kiełbaski . Zalać bulionem . Gotować 45 minut. Doprawić ostrą pasta chilli ( lub meksykańską pastą Knorra ) do smaku. Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki z tortillą ( lub tortilla chips ).
Zobacz również:
- Diabelski kociołek
- Jesienny kociołek z zacierkami
- Gorący kociołek meksykański
- Rozgrzewający kociołek na zimę
- Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
- Pyszne zupy czytelników
- Zupa a’la meksykańska
- Zupa meksykańska z kiełbasą
- Kociołek cygański