Grillowane piersi po chińsku
Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem z cytrusów wszystko podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia/redukcji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy otarte skórki i mieszamy wlewając wolnym strumieniem zrumienione lekko i przestudzone masło, do uzyskania gęstej zawiesiny. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Pierś podajmy na pieczonej papryce z makaronem ryżowym i sosem.
składniki
- 2 piersi z kurczaka Nasz kurczak
Marynata
- 1 łyżka miodu
- sok i skórka otarta z1/2 cytryny
- sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków Kamis
- 1 łyżka białego octu winnego Kamis
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz Kamis do smaku.
sos
- Sok i skórka z jednej pomarańczy
- Sok i skórka z jednej cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szk sosu sojowego
- 1/2 rozpuszczonej kostki masła
- zioła.
dodatkowo
- 1 opak makaronu ryżowego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta.
Przygotowanie: Pierś z kurczak myjemy, osuszamy.ostrym nożem kroimy na cienkie plastry. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty, całość dokładnie mieszamy następnie dodajemy pierś z kurczaka. ostawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Paprykę myjemy,oczyszczamy kroimy na grube paski. Pierś z kurczaka osączamy z marynaty.Rozgrzewamy patelnię grillową/grilla delikatnie smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy pierś i paprykę na patelnię/grilla i pieczemy z każdej strony po kilka minut.sos Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem z cytrusów wszystko podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia/redukcji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy otarte skórki i mieszamy wlewając wolnym strumieniem zrumienione lekko i przestudzone masło, do uzyskania gęstej zawiesiny. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Pierś podajmy na pieczonej papryce z makaronem ryżowym i sosem.