Grillowana pierś z kurczaka z Pesto alla Genovese na sałacie szpinakowej
Artykuł zewnętrzny
Składniki (dla 4 osób)
Sałatka
- 4 filety z piersi kurczaka ok. 180 g
- ½ słoika Barilla Pesto alla Genovese
- 200 g młodych liści szpinaku
- 1 pęczek rzodkiewek
- 8 plastrów pancetty
- 80 g pistacji solonych
Dressing
8 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe białego octu balsamicznego
- Sok i otarta skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżeczki miodu
- Sól, świeży pieprz
Sposób przygotowania:
- Filety z piersi kurczaka posmarować Barilla Pesto alla Genovese, umieścić w woreczku do zamrażania i marynować przez noc w lodówce. Z rana wyjąć, żeby filety osiągnęły temperaturę pokojową.
- Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Pistacje posiekać drobno.
- Pancettę ułożyć na tackach i grillować do uzyskania efektu chrupkości. Odstawić do ostygnięcia i podzielić na małe kawałki.
- Przyrządzić dressing mieszając oliwę z oliwek, biały ocet balsamiczny, sok, otartą skórkę cytryny, musztardę i miód. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Filety z pesto grillować po obu stronach przez ok. 7 minut.
- Liście szpinaku i rzodkiewki włożyć do miseczki. Podlać dressingiem i dodać pistacje.
- Grillowane filety posmarować świeżym pesto, pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie. Posypać chipsami z pancetty.