Grillowana pierś z kurczaka z Pesto alla Genovese na sałacie szpinakowej

27 kwietnia 2018, dodał: KarolinaPegasus
Artykuł zewnętrzny

Składniki (dla 4 osób)

Sałatka

  • 4 filety z piersi kurczaka ok. 180 g
  • ½ słoika Barilla Pesto alla Genovese
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 8 plastrów pancetty
  • 80 g pistacji solonych

Dressing

8 łyżek stołowych oliwy z oliwek

  • 2 łyżki stołowe białego octu balsamicznego
  • Sok i otarta skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • Sól, świeży pieprz

Sposób przygotowania:

  • Filety z piersi kurczaka posmarować Barilla Pesto alla Genovese, umieścić w woreczku do zamrażania i marynować przez noc w lodówce. Z rana wyjąć, żeby filety osiągnęły temperaturę pokojową.
  • Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Pistacje posiekać drobno.
  • Pancettę ułożyć na tackach i grillować do uzyskania efektu chrupkości. Odstawić do ostygnięcia i podzielić na małe kawałki.
  • Przyrządzić dressing mieszając oliwę z oliwek, biały ocet balsamiczny, sok, otartą skórkę cytryny, musztardę i miód.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Filety z pesto grillować po obu stronach przez ok. 7 minut.
  • Liście szpinaku i rzodkiewki włożyć do miseczki. Podlać dressingiem i dodać pistacje.
  • Grillowane filety posmarować świeżym pesto, pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie. Posypać chipsami z pancetty.

file1524828160