Góralska kwaśnica
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- ½ kg wędzonych żeberek
- 30 dkg kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 5 dkg korzenia selera
- 2 litry wody
- ½ łyżki soli
- ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 3 średnie ziemniaki
Żeberka dzielimy na 3 porcje. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, liść i ziele. Gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, aż mięso na żeberkach zacznie odchodzić od kości. Wyjmujemy wszystko z wywaru, jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy (do wywaru) kapustę z jarzynami i gotujemy do miękkości kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka wrzucamy do zupy i podgrzewamy w niej (można wyjąć kości). Ziemniaki gotujemy osobno, układamy na talerzach, zalewamy je zupą, do której wkładamy po porcji żeberek.
Do kwaśnicy można użyć żeberek wędzonych lub świeżych.
Smacznego!
Przeczytaj również:
- Prażoki do kwaśnicy
- Kwaśnica z ziemniakami
- Diabelski kociołek
- Jesienny kociołek z zacierkami
- Gorący kociołek meksykański
- Rozgrzewający kociołek na zimę
- Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
- Pyszne zupy czytelników