Góralska kwaśnica

30 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • ½ kg wędzonych żeberek
  • 30 dkg kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 5 dkg korzenia selera
  • 2 litry wody
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 3 średnie ziemniaki

Żeberka dzielimy na 3 porcje. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, liść i ziele. Gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, aż mięso na żeberkach zacznie odchodzić od kości. Wyjmujemy wszystko z wywaru, jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy (do wywaru) kapustę z jarzynami i gotujemy do miękkości kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka wrzucamy do zupy i podgrzewamy w niej (można wyjąć kości). Ziemniaki gotujemy osobno, układamy na talerzach, zalewamy je zupą, do której wkładamy po porcji żeberek.

Do kwaśnicy można użyć żeberek wędzonych lub świeżych.

Smacznego!

file1264850152

Przeczytaj również:

  1. Prażoki do kwaśnicy
  2. Kwaśnica z ziemniakami
  3. Diabelski kociołek
  4. Jesienny kociołek z zacierkami
  5. Gorący kociołek meksykański
  6. Rozgrzewający kociołek na zimę
  7. Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
  8. Pyszne zupy czytelników