Góralska kwaśnica

30 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • ½ kg wędzonych żeberek
  • 30 dkg kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 5 dkg korzenia selera
  • 2 litry wody
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 3 średnie ziemniaki

Żeberka dzielimy na 3 porcje. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, liść i ziele. Gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, aż mięso na żeberkach zacznie odchodzić od kości. Wyjmujemy wszystko z wywaru, jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy (do wywaru) kapustę z jarzynami i gotujemy do miękkości kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka wrzucamy do zupy i podgrzewamy w niej (można wyjąć kości). Ziemniaki gotujemy osobno, układamy na talerzach, zalewamy je zupą, do której wkładamy po porcji żeberek.

Do kwaśnicy można użyć żeberek wędzonych lub świeżych.

Smacznego!

file1264850152

Przeczytaj również:

  1. Prażoki do kwaśnicy
  2. Kwaśnica z ziemniakami
  3. Diabelski kociołek
  4. Jesienny kociołek z zacierkami
  5. Gorący kociołek meksykański
  6. Rozgrzewający kociołek na zimę
  7. Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
  8. Pyszne zupy czytelników



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    3 komentarzy do Góralska kwaśnica

    1. avatar Anuśka pisze:

      Wyjątkowo miły komentarz Markoni… Gratuluję umiejętności obrażania innych…

    2. avatar Markoni pisze:

      Iwonko, ugotowałaś może nawet niezłą zupkę, ale niestety nie jest to kwaśnica. Proszę cię kaleko kulinarna nie używaj do swojej ” radosnej twórczości”, nazw powszechnie przypisanych do bardzo konkretnych potraw. Nazwij to po prostu ” mamałyga Iwonki”, i wszystko jasne, jak powiadał niejaki Siara.

    Dodaj komentarz