Flaczki z boczniaka z kurczakiem
Artykuł zewnętrzny
Niby grzybowa zupka, a smakuje inaczej od wszystkich grzybowych.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 25 dag boczniaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- ½ pietruszki
- 1/8 selera
- ½ piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- majeranek
- 1 kostka bulionu drobiowego Knorra (lub innej przyprawy do zup – jak kto lubi)
- pieprz mielony
- 1 łyżeczka mąki
- 1/3 pęczka koperku
- natka pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- ½ litra wody
Cebulę pokroić w piórka i podsmażać na oleju. Wrzucić pokrojonego w paseczki boczniaka i drobno pokrojona pierś z kurczaka. Smażyć mieszając. Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka) i dodać na patelnię. Dusić jeszcze 5 minut mieszając. Przełożyć do rondelka. Zalać woda i dodać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę bulionową. Dusić 30 minut. Doprawić majerankiem, pieprzem. Zagęścić mąką. Dodać usiekany koper. Podawać posypane natką pietruszki.
Można robić wersję wegetariańską nie dodając kurczaka i używając bulionu warzywnego.