Flaczki z boczniaka z kurczakiem

5 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Niby grzybowa zupka, a smakuje inaczej od wszystkich grzybowych.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 25 dag boczniaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • ½ piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra (lub innej przyprawy do zup – jak kto lubi)
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/3 pęczka koperku
  • natka pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ½ litra wody

Cebulę pokroić w piórka i podsmażać na oleju. Wrzucić pokrojonego w paseczki boczniaka i drobno pokrojona pierś z kurczaka. Smażyć mieszając. Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej  (duże oczka) i dodać na patelnię. Dusić jeszcze 5 minut mieszając. Przełożyć do rondelka. Zalać woda i dodać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę bulionową. Dusić 30 minut. Doprawić majerankiem, pieprzem. Zagęścić mąką. Dodać usiekany koper. Podawać posypane natką pietruszki.

Można robić wersję wegetariańską nie dodając kurczaka i używając bulionu warzywnego.