Fasolowy galimatias

20 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:
450 g gotowanej czerwonej fasoli
1 ząbek czosnku
½ szklanki orzechów włoskich Psicha
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 średnia cebula
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Fasolę odsączyć pozostawiając trochę wywaru. Do blendera wrzucić czosnek i orzechy włoskie. Następnie dodać ocet i stopniowo dodać 4 łyżki wywaru z fasoli. Następnie dodać oliwę z oliwek, sól, pieprz i cayenne. Dodać do smaku soli i pieprzu. Wlać sos do fasoli, dodać cebulę i kolendrę. Dobrze wymieszać. Wstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem obficie posypać zieloną pietruszką.