Fasolka szparagowa z masłem czosnkowym
Artykuł zewnętrzny
Gotowana na parze polana lekko zrumienionym masłem doprawionym czosnkiem .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 30 dag fasolki szparagowej zielonej
- 1/5 kostki masła
- 2 roztarte ząbki czosnku
- ziołowa przyprawa do masła ( Kotanyi )
Umytą , oczyszczoną fasolkę i obciętymi końcówkami ułożyć w garnku do gotowania na parze . Zagotować wodę w dolnym garnku pod fasolką i gotować na średnim gazie od 15-20 minut ( czas zależy od wielkości i grubości fasolki ) . Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć dokładnie nożem .
Rozgrzać masło na patelni – dołożyć czosnek i smażyć minutę mieszając . Na rozgrzane masło włożyć fasolkę i zamieszać by się pokryła się masłem .Doprawić przyprawą do masła.