Fasolka szparagowa z masłem czosnkowym

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Gotowana na parze polana lekko zrumienionym masłem doprawionym czosnkiem .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 30  dag fasolki szparagowej zielonej
  • 1/5 kostki  masła
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • ziołowa przyprawa do masła ( Kotanyi )

Umytą , oczyszczoną fasolkę i obciętymi końcówkami  ułożyć w garnku do gotowania na parze  . Zagotować  wodę w dolnym garnku   pod fasolką i gotować na średnim gazie od 15-20 minut  ( czas zależy od wielkości i grubości fasolki ) . Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć dokładnie nożem .

Rozgrzać  masło  na patelni – dołożyć czosnek i smażyć minutę mieszając . Na rozgrzane masło włożyć fasolkę i  zamieszać  by się pokryła się  masłem .Doprawić przyprawą do masła.

file1322248839