Domowy budyń krówkowy

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Według mnie doskonale komponuje się ze smakiem śliwek.

Czas : 20 minut

Składniki :

  • 1/2 litra mleka 3,2 %
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki masy krówkowej ( Masa krówkowa Bakalland )
  • 2 łyżeczki Cukier karmel i wanilia ( w młynku Kotanyi lub cukru brązowego )
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka śliwek ( węgierki lub inne ciemne )

Do garnka wlać mleko , dodać masę krówkową ( dobrze jest wcześniej rozetrzeć ją w niewielkiej ilości mleka ) i masło. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą i wlać do gotującego się mleka. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje.

Przelać do 3 czarek , posypać gorący cukrem karmeli wanilia ( zapobiega to powstawanie na powierzchni tzw. kożucha. Lekko przestudzić. Udekorować śliwkami ( można też część śliwek drobno pokroić po wypestkowaniu i zmieszać z ugotowanym budyniem ).

Ponieważ często robię domowe budynie – często borykam się z problemem przywierania budyniu w trakcie gotowania do ścianek i dna garnka . Nie wszystkie garnki do tego sięnadają. Mając w tej chwili porównanie z jakością naczyń Delimano ( mam patelnię Dry Cooker ) uważam , że do gotowania takich deserów doskonale nadawał by się Rondel z powłoką ceramiczną.

file1322248016



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...