Domowy budyń krówkowy
Według mnie doskonale komponuje się ze smakiem śliwek.
Czas : 20 minut
Składniki :
- 1/2 litra mleka 3,2 %
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki masy krówkowej ( Masa krówkowa Bakalland )
- 2 łyżeczki Cukier karmel i wanilia ( w młynku Kotanyi lub cukru brązowego )
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka śliwek ( węgierki lub inne ciemne )
Do garnka wlać mleko , dodać masę krówkową ( dobrze jest wcześniej rozetrzeć ją w niewielkiej ilości mleka ) i masło. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą i wlać do gotującego się mleka. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje.
Przelać do 3 czarek , posypać gorący cukrem karmeli wanilia ( zapobiega to powstawanie na powierzchni tzw. kożucha. Lekko przestudzić. Udekorować śliwkami ( można też część śliwek drobno pokroić po wypestkowaniu i zmieszać z ugotowanym budyniem ).
Ponieważ często robię domowe budynie – często borykam się z problemem przywierania budyniu w trakcie gotowania do ścianek i dna garnka . Nie wszystkie garnki do tego sięnadają. Mając w tej chwili porównanie z jakością naczyń Delimano ( mam patelnię Dry Cooker ) uważam , że do gotowania takich deserów doskonale nadawał by się Rondel z powłoką ceramiczną.