Domowe syropy na kaszel – 6 super przepisów
Kiedy dopada nas przeziębienie i zaczyna męczyć kaszel, to zazwyczaj sięgamy po dostępne na rynku syropy bez recepty. Jednak czy wiesz, że są one bardzo szkodliwe, a ich głównym składnikiem jest cukier? Na szczęście i tutaj przychodzimy Wam z pomocą przedstawiając przepisy na domowe syropy na kaszel.
Zacznijmy od tego, że podczas choroby nie jest wskazane spożywanie cukrów, produktów z syropem glukozowo – fruktozowym i cukrów mlecznych. To wszystko jeszcze bardziej osłabia nasz organizm a co za tym idzie odporność. Niestety syropy dostępne bez recepty zawierają dokładnie to wszystko, czego powinniśmy unikać. Ponadto znajdziesz w nich sztuczne aromaty, które dodają atrakcyjnego zapachu, regulator kwasowości, który poprawia smak syropu oraz sztuczne barwniki odpowiadające za ładny wygląd. Barwniki często wywołują wysypkę i alergie zwłaszcza u dzieci. Mało kto wie, że w aptece znajdziemy świetną alternatywę dla syropów. Chodzi o naturalne syropy z cebuli, malin oraz czarnego bzu. Mimo wszystko jeżeli mamy odrobinę czasu warto zrobić taki syrop samemu, mając pewność, że trafią tam same dobre składniki.
Z tymianku
Co kupić?
- liście tymianku
- litr wody
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
Litrowy słoik wypełnij liśćmi tymianku tak do 1/3 jego wysokości. Następnie zagotuj litr wody wymieszany z cukrem i przelej do słoika. Zamknij go szczelnie i odstaw na dwa dni w suche oraz chłodne miejsce. Po tym czasie przecedź syrop przez sito i przelej do wygodnych buteleczek. Pij go 2 -3 razy dziennie po jednej łyżce.
Z sosny
Co kupić?
- 1 kg pędów sosny
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
W słoiku układaj warstwami na przemian pędy sosny i cukier. Zakryj słoik gazą i odstaw na czas sześciu tygodniu. Następnie należy przecedzić syrop i przelać do buteleczek. Pij go dwa razy dziennie po 1 łyżce.
Z cebuli
Co kupić?
- 2 cebule
- cukier lub 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy drobno. Następnie zasypujemy je obficie cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy syrop na 5 godzin, aby cebula mogła puścić soki. Następnie odcedzamy syrop i pijemy po jednej łyżeczce co 2 -3 godziny.
Z goździków
Co kupić?
- 6 goździków
- miód
Przygotowanie:
Do słoiczka o pojemności 125 ml wrzucamy goździki i mieszamy z miodem. Teraz ugnieć lekko składniki i odstaw je na noc. Następnie usuń goździki i ponownie wymieszaj. Pij syrop po 1 łyżeczce dziennie.
Z buraka
Co kupić?
- jeden, duzy burak
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Buraka należy zetrzeć na tarce i wymieszać z miodem. Następnie podgrzej syrop na małym ogniu przed 20 minut, ale nie doprowadź do zagotowania, gdyż przepadną wszelkie cenne właściwości. Teraz przecedź syrop i pij od 4 do 8 razy dziennie.
Z mirtu
Co kupić?
- 100 g suchych liści mirtu
- cukier
- pomarańcza
Przygotowanie:
Wymieszaj we wrzącej wodzie liście mirtu i gotuj przez 15 minut. Syrop odstaw na 24 godziny i po tym czasie dodaj cukier oraz skórkę pomarańczy. Teraz ugotuj całośc na wolnym ogniu przez 15 minut i cały czas mieszaj. Przecedź syrop i pij od 4 do 8 razy dziennie.
zobacz również:
Naturalne lekarstwa na przeziębienie – 3 domowe sposoby!
Czarny bez – na przeziębienie, trawienie, oczyszczenie, cellulit
Domowe sposoby na przeziębienie
Jakie zioła na przeziębienie?