Domowe krówki

9 kwietnia 2012,
dodał: Nimva
Artykuł zewnętrzny
  • 400g cukru
  • 0,5l mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Przepis jest prosty w wykonaniu, ale wymaga cierpliwości. Zapewniam jednak, że warto. Kupne krówki nigdy nie dorównają w smaku tym zrobionym własnoręcznie.

Wykonanie: Gotować w dużym garnku ( początkowo mleko będzie kipieć) do zgęstnienia, na dużym ogniu. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło i żeby wyczuć moment, w którym należy zdjąć garnek z ognia. W pewnym momencie mleko przestaje kipieć, opada i masa  gęstnieje naprawdę szybko. Następnie przelać do natłuszczonej formy i po wystygnięciu kroić.

Jeśli odrazu zatrzymamy gotowanie będziemy mieli rzadką krówkę, np na kanapki czy polewę do ciasta. Wydłużając czas gotowania możemy uzyskać krówkę ciągnącą się, twardą i krystalizującą w zależności od upodobania. Niestety nie mogę podać dokładnego czasu, wszystko zależy od składników, rodzaju garnka i kuchenki. Niektórym osiągnięcie momentu „gęstnienia” zajmuje 20 min innym 1 godz.

Stan krówki można sprawdzać wylewając kroplę na talerzyk i sprawdzając jaką ma konsystencję.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.