Domowe krówki

9 kwietnia 2012, dodał: Nimva
Artykuł zewnętrzny
  • 400g cukru
  • 0,5l mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Przepis jest prosty w wykonaniu, ale wymaga cierpliwości. Zapewniam jednak, że warto. Kupne krówki nigdy nie dorównają w smaku tym zrobionym własnoręcznie.

Wykonanie: Gotować w dużym garnku ( początkowo mleko będzie kipieć) do zgęstnienia, na dużym ogniu. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło i żeby wyczuć moment, w którym należy zdjąć garnek z ognia. W pewnym momencie mleko przestaje kipieć, opada i masa  gęstnieje naprawdę szybko. Następnie przelać do natłuszczonej formy i po wystygnięciu kroić.

Jeśli odrazu zatrzymamy gotowanie będziemy mieli rzadką krówkę, np na kanapki czy polewę do ciasta. Wydłużając czas gotowania możemy uzyskać krówkę ciągnącą się, twardą i krystalizującą w zależności od upodobania. Niestety nie mogę podać dokładnego czasu, wszystko zależy od składników, rodzaju garnka i kuchenki. Niektórym osiągnięcie momentu „gęstnienia” zajmuje 20 min innym 1 godz.

Stan krówki można sprawdzać wylewając kroplę na talerzyk i sprawdzając jaką ma konsystencję.