Dieta śródziemnomorska zbliżona do ideału

7 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Na międzynarodowym forum wciąż trwa dyskusja na temat nawyków żywieniowych. W wyniku badań naukowych i analiz statystycznych udowodniono, że dieta śródziemnomorska, a szczególnie dieta kreteńska, zbliżona jest do ideału, gdyż przyczynią się do poprawy zdrowia człowieka i pomaga zapobiegać powstawaniu chorób. Począwszy od starożytności zawiera ona wszystkie potrzebne organizmowi składniki. Odpowiedni sposób odżywiania zawsze był kojarzony z regeneracją i poprawą samopoczucia, a co za tym idzie – długowiecznością.
Dieta Kreteńczyków oparta jest głównie na produktach zrodzonych w sposób naturalny na  żyznej glebie wyspy. Tajemnica tkwi również w kombinacji i odpowiedniej kompozycji składników.
– „Biorąc pod uwagę warunki współczesnego życia, stres i życie „w biegu” zalecam powrót do tradycyjnych kreteńskich nawyków żywieniowych”- zachęca Teo Vafidis.

Podstawy diety kreteńskiej:

  • Stosuj oliwę z oliwek jako główny tłuszcz, zastępując inne tłuszcze i oleje.
  • Umiarkowanie spożywaj wino, zwykle wraz z posiłkami (jedną lub dwa  kieliszki dziennie dla mężczyzn i jeden kieliszek dziennie dla kobiet).
  • Jedz świeże owoce codziennie, zamiast typowego deseru
  • Ogranicz słodycze zawierające znaczną ilość cukru i tłuszczów nasyconych.
  • Poszerz gamę żywności pochodzenia roślinnego o owoce i warzywa, pieczywo, kasze i płatki zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.
  • Jedz minimalnie przetworzone, świeże, sezonowe i lokalnie uprawiane artykuły żywnościowe.
  • Energia pozyskiwana z tłuszczów powinna zawierać się pomiędzy 25-35% spożywanych kalorii, w tym z tłuszczów nasyconych 7do 8%.
  • Jedz umiarkowane ilości serów i jogurtu dziennie.
  • Ogranicz spożywanie ryb i drobiu, a także jaj do 4 sztuk  tygodniowo.
  • Czerwone mięso spożywaj tylko kilka razy w miesiącu.

Dieta kreteńska – dekalog długowieczności – wydrukuj i powieś na ścianie w kuchni:

Złoto dziewiczej oliwy
Rubinowa czerwień wina
Kwiatowa słodycz miodu
Soczysta zieleń jarzyn
Paleta barwnych owoców
Bukiet aromatycznych ziół
Błękit południowego nieba
Turkusowa bryza morska
Miłość do życia
Szacunek do natury

Ciasteczka z migdałem, pomarańczą, Ouzo i oliwą z oliwek Sitia P.D.O. są podwójne wypiekane i od pokoleń stanowią ulubioną chrupiącą przekąskę młodych i starszych, bez względu na porę dnia. Doskonały smak migdałów jest powszechnie znany, a pomarańcza jest najbardziej soczystym i smacznym owocem Krety. Połączenie tradycyjnych smaków gumy Mastic, czarnuszki, sezamu, Ouzo i oliwy z oliwek z miejscowości Sittia  mogą gościć na każdym stole bez względu na porę dnia.

Zobacz również:

  1. Impreza w stylu meksykańskim
  2. Dania kuchni wietnamskiej
  3. Kuchnia brazylijska – przepisy
  4. Kuchnia hiszpańska
  5. Kuchnia irlandzka
  6. Kuchnia litewska
  7. Kuchnia turecka
  8. Kuchnia ormiańska



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...