Dieta kolagenowa. Zdrowie, młodość i uroda w 28 dni – Josh Axe
Aby dobrze się czuć i świetnie wyglądać, trzeba zdrowo jeść. Rzadko jednak wiemy, czym właściwie jest zdrowe odżywianie. Zalecenia w tym zakresie zmieniają się dynamicznie – dotyczy to zarówno oficjalnej dietetyki, jak i modnych diet lansowanych przez celebrytów. Ostatnio szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się kolagen. Jest to białko charakteryzujące się specyficznym połączeniem aminokwasów – niezwykle istotne dla zdrowia. Funkcjonowanie mięśni, stawów, skóry, jelit, układu odpornościowego i wielu innych organów jest od niego uzależnione. Czy warto więc systematycznie wzbogacać dietę w kolagen?
Owszem, warto! Jak zrobić to dobrze, dowiesz się z tej książki. Dzięki niej zrozumiesz, jak działa kolagen i dlaczego jest tak ważny dla organizmu. Dowiesz się, co mówi nauka o bezpiecznym odzyskiwaniu witalności, przywracaniu równowagi hormonalnej i poprawianiu odporności za pomocą diety kolagenowej. Nauczysz się także dostarczać sobie kluczowych składników i wykonywać odpowiednie ćwiczenia, dzięki którym Twoje ciało będzie sprawnie produkować kolagen. Zapoznasz się z dwoma różnymi planami dietetycznymi i mnóstwem sprawdzonych przepisów. Książka zawiera wiele praktycznych porad i konkretnych wskazówek, dzięki którym już niedługo będziesz się cieszyć sprawnością, zdrowiem i urodą!
W tej książce przeczytasz:
– co nauka mówi o kolagenie i jego znaczeniu dla zdrowia
– jak kolagen wpływa na regenerację i odmłodzenie organizmu
– informacje o produktach bogatych w kolagen oraz korzystnych ziołach i olejkach
– kolagenowe terapie dla skóry, jelit i układu odpornościowego
– szczegółowe plany diet
– najlepsze przepisy na kolagenowe pyszności
Kolagen? Twój niezawodny patent na młodość i urodę!
Dr Josh Axe – jest lekarzem medycyny naturalnej, dietetykiem i chiropraktykiem. W 2008 roku założył centrum medycyny funkcjonalnej w Nashville, które bardzo szybko zyskało rozgłos i renomę. Jest ekspertem w dziedzinie zdrowego odżywiania i medycyny naturalnej, bada też starożytne techniki leczenia. Często udziela porad żywieniowych dla sportowców zawodowych. Jego pasją jest przekazywanie wiedzy innym — napisał kilka znakomicie sprzedających się książek, dzięki którym miliony ludzi na całym świecie uczą się, jak jeść mądrzej i żyć zdrowiej.
Książkę poleca Wydawnictwo Septem
Oto fragmenty tej publikacji:
Nie istnieje test medyczny pozwalający stwierdzić, ile kolagenu znajduje się w Twoim ciele, ale szczerze mówiąc, nie potrzebujesz takiego. Łatwo jest dostrzec, kiedy poziom tej cennej substancji spada do niebezpiecznej wartości.
Niedobór kolagenu możemy poznać po:
• Artretyzmie i bólach stawów. Kiedy wytracasz bogatą w kolagen chrząstkę, pojawiają się częste bóle stawów.
• Zmarszczki, cellulit i obwisła skóra. Kolagen stanowi od 75 do 80 procent skóry. Bez kolagenu skóra opada i marszczy się.
• Częstsze zadrapania i zacięcia. Cieńsza skóra jest podatniejsza na drobne urazy.
• Wolniejsze gojenie się ran. Ponieważ kolagen przypomina klej, ułatwia zasklepianie się zacięć.
• Wypadanie włosów. Kolagen wspiera porost włosów.
• Słabe paznokcie. Kolagen odgrywa ważną rolę we wzroście i zachowaniu zdrowia paznokci.
• Mniejsze i słabsze mięśnie. Kolagen, obecny w tkance mięśniowej, odgrywa ważną rolę w rozwoju mięśni.
• Mniejsza gęstość kości. Co ciekawe, w kościach znajdujemy więcej kolagenu niż wapnia!
• Problemy jelitowe, na przykład luźny stolec, gazy i wzdęcia. Kiedy ochronna, bogata w kolagen wyściółka jelit zaczyna słabnąć, takie objawy pojawiają się coraz częściej. Problemy z odpornością. Kolagen wspiera wyściółkę jelit, a skuteczność
Twojego układu odpornościowego zależy od procesów, które odbywają się właśnie w jelitach.
• Przewlekłe stany zapalne. W skład kolagenu w dużej mierze wchodzi glicyna, bardzo ważny aminokwas, który na kilka sposobów przyczynia się do zwalczania stanów zapalnych i pomaga chronić śluzówkę jelit.
• Nadwrażliwość na pokarmy. Kiedy wyściółka jelit zaczyna słabnąć w wyniku niedoborów kolagenu, stajesz się wrażliwszy na pokarmy, które wcześniej nie sprawiały Ci problemów.
• Problemy z sercem i układem krążenia. Kiedy kolagen obecny w arteriach zaczyna zanikać, arterie, transportujące krew z serca do tkanek, tracą na elastyczności, a to może przyczyniać się do chorób serca i problemów z ciśnieniem krwi.
Pozyskując wystarczająco dużo kolagenu z diety, możesz zapobiec wielu z tych przypadłości, a także je wyleczyć. Oto przykład. W 2018 roku naukowcy z Niemiec przedstawili rezultaty badania analizującego wpływ podawania kolagenu na
utratę gęstości kości. W badaniu przyjrzeli się kobietom po menopauzie, których kości traciły na gęstości. Niektóre z kobiet spożywały 5 gramów kolagenu każdego dnia przez rok, a pozostałe otrzymywały placebo. Po dwunastu miesiącach grupa przyjmująca kolagen cechowała się znacznie większą gęstością kości w kręgosłupie i w kościach udowych (osobom o obniżonej gęstości kości często zdarza się złamanie szyjki kości udowej), podczas gdy kości u kobiet z grupy kontrolnej były jeszcze bardziej łamliwe.
Bywam ostrożny, kiedy ktoś mi mówi, że jedna substancja może mieć tak szerokie i zróżnicowane efekty, i mówiąc szczerze, Ty też powinieneś być. Ale istnieje proste wytłumaczenie tego, dlaczego kolagen może mieć i rzeczywiście ma
wpływ na tak wiele części Twojego ciała: niczym niewidzialna ochronna zbroja.
(s. 19-20)
***
GDZIE ZNAJDUJEMY KOLAGEN I DLACZEGO MOŻE ON TAK KORZYSTNIE WPŁYNĄĆ NA TWOJE ZDROWIE
Kiedy jesteś młody, Twoje ciało niemal dosłownie jest fabryką produkującą kolagen. W okolicach dwudziestego piątego roku produkcja zaczyna jednak stopniowo spadać. Choć produkujesz tę substancję przez całe swoje życie, będziesz miał jej znacznie więcej i unikniesz problemów towarzyszących niedoborowi kolagenu, jeśli dodasz go do swojej diety.
Jeśli jadasz skórę z udka kurczaka albo dodajesz do porannego smoothie łyżkę hydrolizowanego kolagenu, Twoje jelita rozkładają go na kluczowe składniki: aminokwasy. Następnie Twoje ciało wykorzystuje je, aby odbudować tkankę kolagenową. (…)
Oto jak działa Twoja wewnętrzna fabryka kolagenu: tkanka łączna zawiera wyspecjalizowane komórki zwane fibroblastami. W większości przypadków to tutaj Twoje ciało zaczyna produkcję kolagenu (produkują go również niektóre
komórki w skórze i te otaczające narządy wewnętrzne). DNA w jądrze komórkowym każdego fibroblastu zawiera recepturę na kolagen, ale produkcja tego białka zachodzi stopniowo. Tak jak samochód przechodzi w fabryce przez kilka etapów produkcji, tak skomplikowana linia produkcyjna kolagenu ma w komórce kilka przystanków. Po drodze niedojrzałe grupy aminokwasów przechodzą proces zwany hydroksylacją — ogólnie mówiąc, jest to przyłączenie wodoru i tlenu do cząsteczki aminokwasu. Hydroksylowane aminokwasy w tym łańcuchu są potrzebne, aby ustabilizować przestrzenną strukturę kolagenu. Hydroksylacja aminokwasów, zwłaszcza proliny, wymaga obecności witaminy C — to kolejny powód, dla którego trzeba przyjmować odpowiednią dawkę tej substancji (szkorbut, najlepiej znana choroba, spośród tych kojarzonych z niedoborem witaminy C, jest związana z niedostatkiem kolagenu; objawia się krwawieniem z dziąseł, osłabieniem naczyń krwionośnych i owrzodzeniem skóry).
Ukoronowaniem procesu jest powstanie charakterystycznej splecionej potrójnej helisy. Dojrzałe nici kolagenowe zostają wydzielone na obszar na zewnątrz komórki fibroblastu. Obszar ten nazywamy macierzą pozakomórkową, w skrócie ECM (tkanki są zorganizowanymi strukturami złożonymi z komórek, ale sporą ich część stanowi właśnie ECM; ta skomplikowana, dynamiczna sieć większych molekuł, włączając w to molekuły kolagenu, określa fizyczne właściwości tkanki i ciągle ulega przemianom).
W ECM nici kolagenowe są łączone w wytrzymałe, elastyczne, trójwymiarowe włókna kolagenowe składające się z różnych sekwencji aminokwasów — a każda z nich daje początek jednemu z szesnastu różnych typów kolagenu. Pod koniec procesu każdy z typów kolagenu ma unikatowe właściwości idealnie dopasowane do potrzeb części ciała, w której zostanie wykorzystany. Przykładowo kolagen obecny w kościach jest sztywniejszy, podczas gdy ten w ścięgnach jest elastyczniejszy. Z kolei kolagen budujący chrząstki jest gdzieś pośrodku.
(s. 39-40)
***
28-DNIOWY KOLAGENOWY PLAN DIETETYCZNY
Dzień 1.
Śniadanie
Kolagenowe smoothie wiśniowe z wanilią (strona 200)
Kawa organiczna (opcjonalnie: zmieszana z 1 – 2 łyżkami oleju kokosowego,
masła lub ghee) lub herbata bądź wyciąg ziołowy wedle uznania
Lunch
Bisque z dyni orzechowej (strona 205)
Mieszanka sałat polana domowym dressingiem: 1 łyżka oliwy z oliwek zmieszana
z octem jabłkowym i doprawiona do smaku
Złota herbata (strona 199)
Przekąska (opcjonalnie)
Guacamole (strona 228) podana z surowymi warzywami
Obiad
170 gramów dzikiego łososia (lub innej dzikiej ryby) usmażonego na 1 łyżce oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
Duszone brokuły lub brukselka, polane 1 łyżką oleju lnianego i doprawione do smaku
½ pieczonego słodkiego ziemniaka
Herbata lub wyciąg ziołowy wedle uznania
Dzień 2.
Śniadanie
Probiotyczne smoothie brzoskwiniowe (strona 202)
Kawa organiczna (opcjonalnie: zmieszana z 1 – 2 łyżkami oleju kokosowego,
masła lub ghee) lub herbata bądź wyciąg ziołowy wedle uznania
Lunch
Indyjska zupa curry (strona 208)
Mieszanka sałat polana domowym dressingiem: 1 łyżka oliwy z oliwek zmieszana
z octem jabłkowym i doprawiona do smaku
Herbata lub wyciąg ziołowy wedle uznania
Przekąska (opcjonalnie)
110 gramów truskawek podanych z ½ szklanki pełnotłustego serka wiejskiego
Obiad
Dynia makaronowa z kurczakiem, cytryną i pietruszką (strona 213)
½ szklanki kiszonych warzyw
Mieszanka sałat polana domowym dressingiem: 1 łyżka oliwy z oliwek zmieszana
z octem jabłkowym i doprawiona do smaku
Herbata lub wyciąg ziołowy wedle uznania
Deser
Ciasto limonkowe (strona 233)
(s. 178-179)
***
Probiotyczne smoothie brzoskwiniowe
Porcje: 1 – 2. Czas: 5 minut
• ½ banana
• ¾ szklanki mrożonych kawałków brzoskwini
• ½ szklanki pełnotłustego, niesłodzonego mleka kokosowego lub pełnotłustego kefiru, lub jogurtu z mleka
koziego
• 1½ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 1 czubata łyżka białka rosołowego
• 1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Umieść wszystkie składniki w blenderze i blenduj do gładkości.
Smoothie dyniowe
Porcje: 1 – 2. Czas: 5 minut
• ½ szklanki purée z dyni
• ½ szklanki purée z gotowanej dyni orzechowej
• ½ łyżeczki przyprawy Pumpkin Pie
• 1½ łyżeczki niesłodzonego mleka migdałowego lub więcej w razie potrzeby
• 1 czubata łyżka białka rosołowego o smaku waniliowym
Umieść wszystkie składniki w blenderze i blenduj do gładkości, w razie potrzeby dodając mleka migdałowego.
(s. 202)
Wolno gotowana zupa wołowo-brokułowa z imbirem
Porcje: 4. Czas: 8 godzin
• 2 łyżeczki oleju kokosowego
• ¼ szklanki aminosu kokosowego (płynu przygotowanego z soku drzewa kokosowego, będącego dobrą, niskoglikemiczną opcją bezglutenową dla wegan, zastępującą sos sojowy)
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 2 ząbki czosnku, posiekane i pogniecione
• ½ łyżeczki gniecionych płatków z czerwonej papryki
• 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
• 450 gramów steku (antrykotu), pokrojonego w paski
• 2 szklanki rosołu wołowego
• 2 czubate łyżki białka kolagenowego
• 1 główka brokułu, pocięta na dwucentymetrowe kawałki
• 1 łyżka sezamu
W wolnowarze połącz olej kokosowy, aminos kokosowy, ocet, czosnek, płatki papryki oraz imbir.
Następnie przełóż do niego stek i obtocz go w pozostałych składnikach.
W małej misce połącz rosół i białko kolagenowe. Mieszaj, aż wszystko będzie dobrze połączone, i przelej do wolnowaru.
Gotuj przez 6 – 8 godzin.
Na godzinę przed podaniem dodaj brokuł.
Posyp sezamem i podawaj.
(s. 208)