Deser różany

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pachnie w całym domu.

Czas: 15 minut

Składniki:

2 serki homogenizowane waniliowe

2 szklanki herbaty różanej – przecedzonej (ja robię z 3 łyżeczek suszu płatków różanych, ale jak nie ma to zaparzyć mocną  z 2 saszetek)

1/2  szklanki syropu z  owoców dzikiej róży (trochę więcej lub trochę mniej – zależnie jakości i intensywności syropu)

2 łyżeczki konfitury z płatków róży

5 łyżek mąki ziemniaczanej

jeśli trzeba to kilka kropli barwnika spożywczego czerwonego (lub kisiel np. wiśniowy zamiast mąki ziemniaczanej)

Zagotować herbatę  z syropem i konfiturą z płatków róży. Jeśli napar jest mało intensywny kolorystycznie, dodać kilka kropli barwnika. Mąkę ziemniaczaną (lub zamiennie kisiel) zmieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać na wrzątek. Gotować mieszając aż kisiel zgęstnieje. Odstawić i przestudzić.

Do pucharków nałożyć serki. Na wierzch położyć kisiel. Dekorować płatkami świeżej róży lub innymi elementami zgranymi kolorystycznie lub tematycznie.

file1287761916



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz