Deser różany
Pachnie w całym domu.
Czas: 15 minut
Składniki:
2 serki homogenizowane waniliowe
2 szklanki herbaty różanej – przecedzonej (ja robię z 3 łyżeczek suszu płatków różanych, ale jak nie ma to zaparzyć mocną z 2 saszetek)
1/2 szklanki syropu z owoców dzikiej róży (trochę więcej lub trochę mniej – zależnie jakości i intensywności syropu)
2 łyżeczki konfitury z płatków róży
5 łyżek mąki ziemniaczanej
jeśli trzeba to kilka kropli barwnika spożywczego czerwonego (lub kisiel np. wiśniowy zamiast mąki ziemniaczanej)
Zagotować herbatę z syropem i konfiturą z płatków róży. Jeśli napar jest mało intensywny kolorystycznie, dodać kilka kropli barwnika. Mąkę ziemniaczaną (lub zamiennie kisiel) zmieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać na wrzątek. Gotować mieszając aż kisiel zgęstnieje. Odstawić i przestudzić.
Do pucharków nałożyć serki. Na wierzch położyć kisiel. Dekorować płatkami świeżej róży lub innymi elementami zgranymi kolorystycznie lub tematycznie.