Dania z kiełbaskami – pomysł na szybki obiad
Kiełbasa to produkt często goszczący w polskich domach – lecz czy może zastąpić tradycyjnego schabowego na obiadowym talerzu? Sprawdź nasze pomysły na obiad z kiełbaskami i wprowadź najciekawsze rozwiązania do swojej kuchni.
Kiełbasa to produkt mięsny, który podobnie jak inne wędliny można spożywać na zimno. Z tego względu wielu osobom kojarzy się z leniwą przekąską, której przygotowanie nie wymaga zbyt wiele siły ani czasu. Walory kiełbas możemy jednak wykorzystać na wiele sposobów – odpowiednia obróbka termiczna wydobywa ich aromat i smak, zaś wkrojenie kiełbasy do innego dania nieraz całkowicie odmienia jego charakter. Kiełbasa sprawdzi się zwłaszcza w kuchni kreatywnej gospodyni, która chętnie eksperymentuje i potrafi wyczarować pyszne dania z nieoczywistych składników.
Przygotowanie dań obiadowych z kiełbasy jest proste i przyjemne, a co najważniejsze – zapewnia pyszny i sycący posiłek, który spełni potrzeby każdego z domowników. Choć kiełbasa kojarzy się przede wszystkim z patelnią lub sezonowym grillem, równie dobrze smakuje po obróbce w piekarniku. Możemy ją połączyć nie tylko z sosami charakterystycznymi dla potraw typu barbecue, idealnie komponuje się też z sosami na bazie śmietany czy bulionu z dodatkiem wytrawnych składników, takich jak musztarda, chrzan, wino czy nawet bakalie. Zainspiruj się i rozbudź swoją kulinarną wyobraźnię!
Kiełbaski z owocami i kiszonymi ogórkami
Składniki:
– 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– 12 dobrej jakości kiełbasek wieprzowych
– 150 g marmolady, podgrzanej
– 110 ml cydru jabłkowego
– 2 czerwone cebule, pokrojone w ósemki
– 3 gruszki, pokrojone w ósemki
– 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
– 1 bulwa czosnku, przekrojona na pół
– kiszone ogórki i gałązki koperku do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C i posmarować dużą blachę do pieczenia. Na przygotowaną blachę wrzucić kiełbaski, marmoladę, cydr, cebulę, gruszkę, musztardę, czosnek, 1 łyżeczkę płatków soli i szczyptę mielonego czarnego pieprzu. Rozłożyć na blasze i piec, podlewając 3 razy sosami z pieczenia, przez 20-25 min.
Zapiekanka z kiełbaskami i warzywami
Składniki:
– 2 czerwone papryki, bez pestek, pokrojone na kawałki
– 2 marchewki, pokrojone w grube plastry
– 2 czerwone cebule, pokrojone w ósemki
– 5 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
– 8 chudych kiełbasek
– 400 g obranych pomidorów koktajlowych z puszki
– 400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
– 200 ml wywaru warzywnego
– 1 zielone chili, bez pestek, posiekane
– 1 łyżeczka papryki
– 2 łyżeczki musztardy francuskiej
– 100 g mrożonych warzyw mieszanych
Przygotowanie:
Kiełbaski z warzywami korzeniowymi
Składniki:
– 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie łódeczki
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 3-4 gałązki tymianku
– 1 ząbek czosnku, pokrojony
– 4 kiełbaski wieprzowe
– 5 g (1 łyżeczka) masła
– 2 łyżeczki mąki pszennej
– 250 ml gorącego bulionu wołowego
– 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
– sos Worcestershire
– garść pietruszki, posiekanej
Warzywa korzeniowe:
– 1 duży pasternak, posiekany
– 1 duża marchewka, posiekana
– 150 g brukwi, posiekanej
– 50 ml mleka
– 10 g (2 łyżeczki) masła
Przygotowanie:
Podsmażyć czerwoną cebulę na oleju w małym rondelku przez 5 min. na średnim ogniu, aż zacznie mięknąć. Dodać tymianek i czosnek, doprawić, gotować przez 1 min. Wyjąć na talerz. Dodać kiełbaski na patelnię i zrumienić z każdej strony, dodać cebulę i podsmażyć masło i mąkę. Gotować mieszając, przez 1 min. Powoli dodawać bulion, mieszając do uzyskania gładkiego sosu. Dodać przecier pomidorowy i sos Worcestershire. Przykryć pokrywką, delikatnie gotować pod przykryciem 20-25 min., co jakiś czas mieszając. W międzyczasie wrzucić warzywa korzeniowe na patelnię, zalać zimną wodą i dodać sól. Dusić przez 20-25 min. Pozostawić na ok. 1 min. do wyschnięcia na parze. Dodać mleko i masło, doprawić. Podawać z kiełbaskami i sosem, pietruszką i wybranymi zielonymi warzywami.
Pieczone kiełbaski z papryką i ziemniakami
Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 8 kiełbasek
– 500 g ziemniaków, umytych i przekrojonych na pół
– 2 bulwy kopru włoskiego, w grubych klinach
– 2 czerwone papryki, bez pestek i pokrojone na kawałki
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– ½ łyżki musztardy pełnoziarnistej
– 250 ml cydru lub bulionu z kurczaka
– garść natki pietruszki, grubo posiekanej
Przygotowanie:
Wlać 1½ łyżki oleju do dużej brytfanny, położyć na środkowej półce piekarnika i rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Do gorącej formy wrzucić kiełbaski i ziemniaki i piec przez 10 min. W międzyczasie do miski z pozostałym olejem wrzucić koper, paprykę, zmiażdżony czosnek i musztardę, doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać, aby wszystko obtoczyło w oleju i musztardzie. Po 10 min. wrzucić warzywa do brytfanki i rozłożyć w jednej warstwie, a następnie wlać cydr lub bulion. Piec przez kolejne 30-35 min., obracając kiełbaski. Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.
Kiełbaski pieczone z bakłażanem i kaparami
Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 8 grubych kiełbasek
– 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie łódeczki
– 1 mały bakłażan, pokrojony na 3 cm kawałki
– 1 czerwona papryka, pokrojona w 1 cm paski
– 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 8 gałązek szałwii i tymianku, posiekanych, plus bazylia do podania
– 400 g posiekanych pomidorów z puszki
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 1 łyżka kaparów
– 1 bagietka (ok 350 g), przekrojona na pół
– 150 g masła, posiekanego i zmiękczonego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać kiełbaski i smażyć, często obracając, przez około 7 min. do zrumienienia. Przenieść na talerz. Dodać pozostały olej, cebulę, bakłażan i paprykę i smażyć przez 10 min. Dodać połowę czosnku i połowę ziół i gotować przez 2 min. Dodać pomidory, cukier, kapary i marynatę z kaparów oraz ¾ szklanki (180 ml) wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 min., następnie doprawić. Ostrożnie przelać mieszankę na głęboką blachę do pieczenia, dodać kiełbaski i piec przez 30 min.
Kiełbaski z patelni z ziemniakami i jarmużem
Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 4 średnie czerwone ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
– pikantne kiełbaski
– 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
– 6 szklanek posiekanego jarmużu
– sól koszerna
– świeża pietruszka, posiekana do przybrania
– 1 cytryna, pokrojona w ósemki do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej żeliwnej patelni. Dodać kawałki kiełbasy, smażyć przez 3 min., aż się zarumienią. Odwrócić i smażyć dalej ze wszystkich stron, aż się zrumienią. Kiełbasę wyjąć i odstawić. Dodać ćwiartki ziemniaków i doprawić solą. Smażyć przez 3-4 min., aż się zrumienią, przewróć ziemniaki i smażyć do miękkości. Wyjąć ziemniaki i odstawić z kiełbaskami. Dodać czerwoną cebulę i smażyć przez ok. 5 min., aż będzie przezroczysta. Dodawać jarmuż partiami i smażyć. Doprawić solą i od czasu do czasu mieszać przez około 3 min., aż jarmuż zwiędnie. Dodać z powrotem kiełbasę i ziemniaki. Podawać z ćwiartkami cytryny i natką pietruszki na wierzchu.
Kiełbaski z karmelizowanymi jabłkami
Składniki:
– 6 szalotek
– 2 kruche jabłka
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– koszerna sól i czarny pieprz
– kilka włoskich kiełbasek
– 3 świeże gałązki rozmarynu
– 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
– 1 do 2 łyżeczek octu jabłkowego do smaku
– posiekana świeża natka pietruszki, do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pokroić szalotki wzdłuż na kliny. Jabłka wydrążyć i pokroić w ćwiartki. Szalotki i jabłka ułożyć na blasze, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Piec przez 10 do 15 min., aż szalotki zaczną się zarumieniać na brzegach. W międzyczasie położyć kiełbaski na talerzu. Za pomocą widelca nakłuć kilka otworów w każdej kiełbasie. Skropić kiełbaski oliwą z oliwek. Dodać rozmaryn i musztardę na blaszkę z jabłkami i szalotką i wymieszać. Kiełbaski ułożyć na blaszce, równomiernie rozłożyć i piec przez 25 do 30 min., przewracając kiełbaski i wrzucając jabłka i szalotki w połowie pieczenia. Przełożyć kiełbaski na półmisek i wyrzucić gałązki rozmarynu. Jabłka i szalotki polać octem i dobrze wymieszać, zdrapując z patelni wszelkie przyrumienione kawałki. Przełożyć na półmisek z kiełbaskami, posypać natką pietruszki.
Kiełbaski z soczewicą i gruszką
Składniki:
– ½ szklanki (100 g) soczewicy
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 500 g włoskich kiełbasek wieprzowych
– 1 twarda gruszka, pokrojona w cienkie łódeczki
– 2 dymki, cienko pokrojone w krążki
– 2 kubki rukwi wodnej (lub rukoli)
– 1 szklanka liści natki pietruszki
Dressing:
– ¼ szklanki (60 ml) octu jabłkowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka musztardy Dijon
Przygotowanie:
Ugotować soczewicę w rondelku z wrzącą osoloną wodą przez 15-20 min. do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Aby zrobić dressing, wymieszać wszystkie składniki w misce, aż dobrze się połączą, a następnie odstawić. W międzyczasie rozgrzać olej na patelni i usmażyć kiełbaski, od czasu do czasu obracając, przez 10 min. Wymieszać soczewicę, trzy czwarte dressingu i pozostałe składniki w misce. Rozłożyć sałatkę z soczewicy na półmisku, nałożyć kiełbaski i skropić pozostałym dressingiem.
Kiełbaski z dyniowym puree
Składniki:
– 400 g obranej i posiekanej dyni piżmowej
– 1 kg obranych ziemniaków
– 2 łyżki mleka
– 40 g niesolonego masła
– 4 świeże kiełbaski chorizo
– 1 pęczek szpinaku
– 2 łyżki kaparów w solance, odsączonych i posiekanych
– 1 szklanka natki pietruszki, drobno posiekanej
– sok z 1 cytryny
– 1/3 szklanki (80 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– wędzona papryka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umieścić dynię w misce nadającej się do kuchenki mikrofalowej i zapiec na wysokich obrotach przez 12 min. (alternatywnie ugotować na parze przez 20-25 min.). Odcedzić. Umieścić ziemniaki na patelni i zalać zimną, osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 min. do miękkości. Odcedzić. Umieścić mleko i masło na patelni, gotować na wolnym ogniu. Połączyć ziemniaki z dynią i zacierać stopniowo dodając mieszankę mleka, aż uzyskamy gładką masę. W międzyczasie podgrzać patelnię, dodać kiełbaski i smażyć, obracając, przez 10-12 min. Dodać szpinak na patelnię i smażyć przez 2 min. do zwiędnięcia. W misce wymieszać kapary, pietruszkę, sok z cytryny i oliwę z oliwek i doprawić. Kiełbaski ułożyć na puree z mieszanką szpinaku i kaparów. Na wierzch posypać papryką i natką pietruszki.
Kiełbaski z warzywną caponatą
Składniki:
– 1/3 szklanki (80 ml) oliwy z oliwek
– 1 duży bakłażan pokrojony na 1,5 cm kawałki
– 2 marchewki, pokrojone na 1,5 cm kawałki
– 1 czerwona papryka, pokrojona na 1,5 cm kawałki
– 2 łodygi selera, pokrojone na 1,5 cm kawałki
– 1 cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
– 1/4 szklanki (70 g) pasty pomidorowej
– 1/3 szklanki (80 ml) octu z czerwonego wina
– 400 g posiekanych pomidorów z puszki
– 2 łyżeczki cukru pudru
– 12 cienkich kiełbasek wieprzowych
– posiekana natka pietruszki, do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać 2 łyżki oleju na dużej patelni, dodać bakłażana i smażyć mieszając, przez 10-12 min. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić na bok. Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, a następnie usmażyć marchewkę, paprykę, seler, cebulę, czosnek i nasiona kopru włoskiego, mieszając, przez 10 min. aż zmiękną i będą lekko złociste. Dodać pastę i bakłażan, a następnie smażyć przez 1 min., mieszając. Dodać ocet i gotować na wolnym ogniu przez 1-2 min.. Dodać pomidory i cukier, doprawić i gotować na wolnym ogniu przez 15 min. do zredukowania. W międzyczasie dodać pozostałą 1 łyżkę oleju do patelni, partiami smażyć kiełbaski, obracając, przez 10-12 min. Kiełbaski podawać z caponatą i natką pietruszki.
Kiełbaski z jajkami sadzonymi
Składniki:
– 1 łyżka oleju z pestek winogron
– 500 g kiełbasek
– 2 łyżeczki miodu
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 czerwone jabłko, pokrojone w zapałki
– 1 burak, obrany, posiekany
– 1 szklanka liści mięty
– 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
– 4 jajka sadzone i pietruszka do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać olej na patelni na dużym ogniu. Dodać kiełbaski i smażyć, od czasu do czasu obracając, przez 8-10 min. Przełożyć na talerz, przykryć i odstawić. Ponownie rozgrzać patelnię, dodać miód i ocet i gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 1 min.. Usunąć z ognia. Włożyć kiełbaski na patelnię i dodać jabłko, buraki, miętę i orzeszki pinii. Doprawić i natychmiast podawać z jajkiem sadzonym i natką pietruszki.
Kiełbaski a’la burgery
Składniki:
– 6 czerwonych cebul, pokrojonych w cienkie plasterki
– 1 szklanka (250 ml) piwa
– 1/2 filiżanki (110 g) brązowego cukru
– 1/3 szklanki (80 ml) octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 12 wieprzowych kiełbasek chipolata
– 12 małych bułek
– liście gorczycy i rukoli do podania
Przygotowanie:
Umieść cebulę w głębokiej patelni z piwem, cukrem, balsamicznym, olejem i 1/2 szklanki (125 ml) wody. Zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez 40 min., mieszając od czasu do czasu, aby cebula nie przykleiła się do dna patelni. W międzyczasie rozgrzać grill lub patelnię do grilla. Usmażyć kiełbaski, obracając, przez 6-8 min. Rozgrzać bułki na ruszcie lub w piekarniku, a następnie przełożyć kiełbaskami. Doprawić musztardą, karmelizowaną cebulą i rukolą.
Kiełbaski w pomidorach z warzywami
Składniki:
– 8 kiełbasek
– 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
– 2 plastry boczku pokrojone w kostkę
– 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
– 4 pieczarki pokrojone
– 440 g puszka zagęszczonej zupy pomidorowej
Przygotowanie:
Kiełbaski usmażyć na brązowo, zdjąć z patelni i pokroić na kawałki wielkości 1,5 cm. Cebulę, boczek i paprykę podsmażać przez 5 min. Włożyć kiełbaski na patelnię z pieczarkami i puszką zupy. Dusić przez 20 min., aż warzywa i kiełbaski się ugotują. Podawać z ryżem lub puree ziemniaczanym i warzywami.
Kiełbaski z dynią i pomidorkami
Składniki:
– 4-5 nieobranych ząbków czosnku
– 4-5 świeżych liści szałwii
– 300 g czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych na gałązkach
– opakowanie 350 g gotowej dyni piżmowej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3-4 łyżki octu balsamicznego
– 6 kiełbasek wieprzowych
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Wymieszać ząbki czosnku, liście szałwii, pomidory i przygotowaną dynię z oliwą z oliwek, połową octu balsamicznego i sporą szczyptą przyprawy. Wrzucić do małej blachy do pieczenia i umieść kiełbaski ciasno między warzywami. Wstawić do piekarnika i piec przez 45-50 min., ostrożnie odwracając kiełbaski w połowie pieczenia. Wyjąć z piekarnika, ponownie doprawić i skropić pozostałym octem balsamicznym.
Kiełbaski a’la spaghetti
Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 600g kiełbasek wieprzowych
– 600g dobrej jakości pomidorowego sosu makaronowego
– 250g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
– 400 g spaghetti
– 2 łyżki posiekanej bazylii
– 1/2 szklanki (40 g) drobno startego parmezanu
Przygotowanie:
Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu i usmażyć pokrojone grubo kiełbaski, obracając, przez 3-4 min., aż się zrumienią. Do patelni dodać sos do makaronu i pomidorki koktajlowe, doprawić. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 5-6 min. W międzyczasie ugotować makaron w rondelku z wrzącą, osoloną wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Makaron wymieszać z sosem i doprawić do smaku. Podawać z bazylią i parmezanem.
Kiełbaski w sosie pomidorowym
Składniki:
– 8 kiełbasek
– 350 g makaronu penne
– ½ szklanki rozdrobnionego sera
– 700 g sosu do makaronu na bazie pomidorów
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu usmażyć kiełbaski na złoty kolor. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. W międzyczasie w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, zachowując ¼ szklanki wody. Ugotowany makaron i sos do makaronu przełożyć do dużej miski. Dodać ser. Zalać kiełbaski. Doprawić pieprzem i wymieszać. Przykryći piec ok. 30 min.
zobacz również:
Czerwona cebula dla zdrowia – co leczy? 3 sposoby na czerwoną cebulę!
Szybkie i zdrowe dania z patelni
Cebula na odporność – co zawiera i jakie ma właściwości?
Cebula – różne przepisy na dania
Co na obiad?