Już niedługo będziemy mogli wybrać się do lasu po te małe, fioletowe owoce, które nie tylko pięknie wyglądają ale także są zdrowe. Niestety sezon na jagody trwa krótko dlatego musimy się bardzo śpieszyć by skosztować tych owoców natury.
W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio. Zwalczano nimi gronkowca. Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci.
Smaczne lekarstwo
Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny lek na wiele chorób, który musiał być w domu. Z kolei Indianie wierzyli w uzdrawiającą moc owoców borówki wysokiej. Jagodami i borówkami amerykańskimi warto się objadać na surowo, ale możemy je też dodawać do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne są przyrządzane z nich zupy, kompoty i soki. Można też zamrozić surowe owoce, zwłaszcza borówki amerykańskiej. Są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i wyglądu. Napary z suszonych owoców borówki i jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego.
Świeże jagody i borówki, a także zrobione z nich dżemy oraz konfitury pomagają przy zaparciach. Natomiast w czasie biegunek dobrze jest pić sok z jagód lub napar z ich suszonych owoców. Dzięki dużej zawartości garbników sok i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowolniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z czarnych jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, a także chroni przed pylicą. Zalecano go więc pracującym w kamieniołomach, cementowniach czy kopalniach. Borówka amerykańska działa skuteczniej w profilaktyce chorób nowotworowych, a czarna jagoda ma silniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, ponieważ zawiera więcej garbników.
Jagody i borówki amerykańskie kupujemy najczęściej w litrach, natomiast przepisy w książkach kucharskich podają ilość owoców jagodowych w kilogramach. Dlatego pamiętajmy, że 1 litr jagód = 0,58 kg
Najlepsze przeciwutleniacze
Jest bardzo ważne, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło pokarmów, które zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy najwięcej ma ich borówka amerykańska. Wolne rodniki to nieprawidłowo zbudowane atomy tlenu, będące ubocznym produktem przemiany materii. Niszczą wszystko, co spotkają na swojej drodze. Utleniając cholesterol, przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, która może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Mogą też zakłócać mikrokrążenie w gałce ocznej, a tym samym wywoływać zaćmę i zaburzenia w siatkówce oka. Trafiając do jądra komórkowego, wolne rodniki uszkadzają DNA i powodują zagrożenie chorobą nowotworową. Są także odpowiedzialne za wiotczenie skóry i powstawanie zmarszczek. Podobnie do borówek działają czarne jagody. Pod jednym względem są nawet skuteczniejsze: zawierają bowiem przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego nie mają w swoim składzie borówki amerykańskie. Jest to mirtylina odpowiedzialna za uelastycznienie naczyń krwionośnych, ale nie tylko. Wraz z żelazem bierze również udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.
Źródło witamin i fitoestrogenów
Antyutleniacze pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” (HDL). W tym działaniu są wspomagane przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego. Zawarte w borówkach amerykańskich fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby), zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy – foliowy i egalowy. Ten pierwszy chroni organizm przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Egalowy natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.
Należy pamiętać, że na leśnych owocach mogą osiadać, niewidoczne dla ludzkiego oka, jaja tasiemca pochodzące z odchodów leśnych zwierząt. Od kilku lat mówi się dużo o chorych lisach, które roznoszą groźną chorobę po ściółce leśnej, w tym np. po poziomkach czy jagodach. Bąblownica może zaatakować wątrobę, płuca lub mózg. Bąblownica przebiega bezobjawowo a gdy już zostanie rozpoznana często jest za późno na leczenie. Wystarczy jednak przed jedzeniem opłukać leśne owoce wodą.
Witaminy i składniki odżywcze zawarte w jagodach:
WITAMINA C |
30 mg | 43%RDA | |
WITAMINA E | 1.9 mg | 19% RDA | |
WITAMINA B6 | 0.1 mg | 6% RDA | |
ŻELAZO | 0.7 mg | 5% RDA | |
KWAS FOLIOWY | 3 µg | 2% RDA | |
FOSFOR | 13 mg | 2% RDA | |
WAPŃ | 13 mg | 2% RDA | |
POTAS | 70 mg | 2% RDA |
RDA (%RDA) – (ang. Recommended Daily Allowance) zalecana dawka dzienna dla witamin i minerałów, stosowana w dietetyce.
Materiały: www.Darynatury.com, www.Zdrowybadyl.blogspot.com, www.edziecko.pl, www.poradnikzdrowie.pl
Zobacz również:
-
Dieta na wakacje
-
Dieta owocowe – jakie owoce jeść?
-
Zupy owocowe – przepisy
-
Najbardziej kaloryczne owoce ranking