Podobno owoce i warzywa nie tuczą, dlatego można je jeść bez ograniczeń. Owoce są nisko energetycznymi komponentami diety – ich głównym składnikiem są węglowodany. Warto wiedzieć, że 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal energii. Dla porównania – 1 g tłuszczu dostarcza około 9 kilokalorii. Jednak nie wszystkie owoce są takie niewinne i ich częste spożywanie może utrudniać utrzymanie wagi lub nawet powodować jej znaczny wzrost. Im dojrzalszy owoc, tym więcej w nim cukru.
Arbuz
To jedyny owoc, który tak doskonale gasi pragnienie. Zawiera 91% wody. Jest on ponad to źródłem potasu. Tak właściwie arbuz to nie owoc, lecz warzywo należące do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Doskonale smakuje sam lub jako dodatek do deserów, sałatek, lodów, a z jego grubej, zielonej skóry można wyczarować ozdobne kosze. Składniki odżywcze: Likopen i glutation – naturalne związki biochemiczne, broniące komórki przed szkodliwymi cząsteczkami. Uważa się, że chronią przed chorobą wieńcową, zapaleniem oskrzeli, nowotworami, zaćmą, parkinsonizmem i starzeniem się organizmu. Witaminy: Wit. C w dużych ilościach. Minerały: Znaczne ilości żelaza i potasu.
Agrest
Agrest dzięki dużej zawartości magnezu i wapnia, pozytywnie wpływa na wzrost kości i zębów, a dzięki twardej skórce i licznym pestkom, wpływa pozytywnie na procesy trawienia. Należy pamiętać aby nie spożywać na surowo niedojrzałego agrestu – jest bowiem wielce prawdopodobne, że może on spowodować poważne zatrucie! Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram agrestu): Woda: 87 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 0,8 g. Węglowodany: 8,8 g. KJ = 190. Witaminy (mg/100 gram agrestu): B1: 0,02 mg. B2: 0,02 mg. B6: -. C: 45 mg. E: -. Karoten: 0,035 mg Minerały (mg/100 gram agrestu): Sód: 1,6. Potas: 200,0. Magnez: 15,0. Wapń 29,0. Fosfor: 30,0 Żelazo: 0,63. Jod: śladowy
Ananas
Jest wiele odmian ananasów, począwszy od malutkich (wielkości pięści dziecka), a skończywszy na okazach czterokilogramowych. Ananasów surowych nie należy myć bo szybko gniją. Przed spożyciem ananasa należy wykręcić mu czubek. Owoc ten kroi się w poprzek na krążki, które po obraniu ze skórki można już spożywać lub przetwarzać dalej. Nie należy spożywać ananasa wygryzając go ze skóry – ponieważ jest to owoc często spryskiwany (więc po co mamy zlizywać te chemikalia), a skóra ananasa może poranić dziąsła. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram ananasa): Woda: 85 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 0,5 g. Węglowodany: 13 g. KJ = 230 Witaminy (mg/100 gram ananasa): B1: 0,08 mg. B2: 0,05 mg. B6: -. C: 20 mg. E: -. Karoten: 0,01 mg Minerały (mg/100 gram ananasa): Sód: 2,1. Potas: 170,0. Magnez: 17,0. Wapń 16,0. Fosfor: 9,0 Żelazo: 0,4.
Banan
Banan jest jednym z bardziej kalorycznych owoców, w 100 g zawiera około 100 kcal. Jest źródłem łatwo przyswajalnych dla człowieka cukrów prostych, błonnika oraz soli mineralnych: potasu, magnezu i selenu. Chronią one przed chorobami serca. Banany można jeść w przeróżnej postaci. Na zimno, na ciepło, jak kto woli. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram banana): Woda: 74 g. Tłuszcze: 0,14 g. Białka: 1,2 g. Węglowodany: 23 g. KJ = 420! Witaminy (mg/100 gram banana): B1: 0,044 mg. B2: 0,057 mg. B6: 0,37. C: 12 mg. E: 0,45. Karoten: 0,04 mg . Minerały (mg/100 gram banana): Sód: 1,0. Potas: 390,0. Magnez: 36,0. Wapń 8,7. Fosfor: 28,0 Żelazo: 0,55.
Borówka
Borówka idealnie nadaje się na herbatki i wywary, które są znanym ludowym środkiem na przeziębienia, reumatyzm, przeciwko przypadłościom żołądkowym, szczególnie biegunkom. Borówek nie należy spożywać na surowo, ale w stanie przetworzonym mogą mogą pełnić dodatek do surówek jak i mięs, ale również jako smakowity deser.
Brzoskwinia
Owoce brzoskwini są łatwo strawne i zawierają składniki odżywcze nadzwyczaj łatwo przyswajalne przez organizm. Z tego też powodu dietetycy dojrzałe brzoskwinie proponują ludziom starszym, schorowanym, z objawami anemii, dzieciom i rekonwalescentom. Owoce te słyną głównie z bogactwa karotenu, mają też witaminę C i dość dużo witamin z grupy B, a więc witaminy B1, B2, PP. Brzoskwinia gromadzi także kwasy organiczne i komplet soli mineralnych, wśród nich najwięcej jest: potasu, żelaza, magnezu, wapnia, cynku, molibdenu. Owoce brzoskwini zawierają cukry w postaci łatwo przyswajalnej. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram brzoskwini): Woda: 88 g. Tłuszcze: 0,1 g. Białka: 0,8 g. Węglowodany: 11,0 g. KJ = 190. Witaminy (mg/100 gram brzoskwini): B1: 0,027 mg. B2: 0,05 mg. B6: 0,026. C: 15 mg. E: -. Karoten: 0,073 mg. Minerały (mg/100 gram brzoskwini): Sód: 1,3. Potas: 200,0. Magnez: 9,2. Wapń 7,8. Fosfor: 23,0 Żelazo: 0,48. Jod: 0,001
Czereśnie
C jak Czereśnia. To słodsza „siostra” wiśni. Do jej zalet należy poprawianie apetytu i odtruwanie organizmu. Czereśnia jest przede wszystkim owocem deserowym o różnych kolorach, od żółtego, przez czerwony, do bordowego. Ze względu na swoje właściwości jest polecana szczególnie osobom za schorzeniami nerek, reumatycznymi oraz dla chorych na serce. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram czereśni): Woda: 83,0 g. Tłuszcze: 0,4 g. Białka: 0,9 g. Węglowodany: 15,0 g. KJ = 270. Witaminy (mg/100 gram czereśni): B1: 0,039 mg. B2: 0,042 mg. B6: 0,045. C: 15 mg. E: -. Karoten: 0,014 mg. Minerały (mg/100 gram czereśni): Sód: 2,7. Potas: 230,0. Magnez: 11,0. Wapń 17,0. Fosfor: 20,0. Żelazo: 0,35.
Cytryna
Warto wiedzieć, że dzięki sporej zawartości witaminy C (tylko czerwone porzeczki mają jej więcej, wśród owoców) cytryna działa antyprzeziębieniowo i antygrypowo. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram cytryny): Woda: 90,2 g. Tłuszcze: 0,6 g. Białka: 0,7 g. Węglowodany: 7,1 g. KJ = 130. Witaminy (mg/100 gram cytryny): B1: 0,05 mg. B2: 0,02 mg. B6: 0,06. C: 53 mg. E: -. Karoten: 0,003 mg . Minerały (mg/100 gram cytryny): Sód: 2,7. Potas: 150,0. Magnez: 9,0. Wapń 11,0. Fosfor: 16,0 Żelazo: 0,45. Jod: 0,07
Daktyl
Jest owocem palmy daktylowej i posiada podłużne, brązowe nasiono. Daktyl jest wysokokaloryczny i zawiera dużą ilość glukozy. Z tzw. miękkich daktyli otrzymuje się „sok miodowy”. 100 gram owoców suszonych daktyli to 277 kcal.
Grejpfrut
Swój gorzkawy smak zawdzięcza substancji o nazwie naryngina. To właśnie dzięki niej grejpfrut ma właściwości lekko przeczyszczające i wspomagające przemianę materii. Gatunki o różowej skórce i różowym miąższu nie zawierają narynginy. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram grejpfruta): Woda: 89,0 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 0,7 g. Węglowodany: 9,8 g. KJ = 130 Witaminy (mg/100 gram grejpfruta): B1: 0,05 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,05. C: 45 mg. E: -. Karoten: 0,003 mg Minerały (mg/100 gram grejpfruta): Sód: 2,0. Potas: 180,0. Magnez: 10,0. Wapń 20,0. Fosfor: 17,0. Żelazo: 0,25. Jod: 0,001
G jak Gruszka – Gruszki posiadają podobnie wysokie wartości odżywcze jak jabłka. Mają nieco wyższą zawartość węglowodanów, białka i błonnika. Zawierają dużo potasu, witaminy B2 i kwasu foliowego. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram gruszki): Woda: 84,0 g. Tłuszcze: 0,3 g. Białka: 0,5 g. Węglowodany: 13,0 g. KJ = 230. Witaminy (mg/100 gram gruszki): B1: 0,03 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,015. C: 7 mg. E: -. Karoten: 0,0053 mg. Minerały (mg/100 gram gruszki): Sód: 2,1. Potas: 130,0. Magnez: 7,8. Wapń 10,0. Fosfor: 15,0. Żelazo: 0,26.
I jak Ignam. Jadalną częścią tego owocu jest podziemna bulwa o wadze nawet do 50 kg. Swoim składem przypomina ziemniaka, gdyż zawiera skrobię, witaminę A, C, wapń, żelazo i potas. Ignam spożywa się po ugotowaniu lub wymoczeniu w wodzie.
Jabłko
W jabłkach występuje unikalne połączenie witaminy C i P oraz magnezu, które uelastyczniają i uszczelniają naczynia krwionośne, tym samym zapobiegając miażdżycy. Owoce te zawierają dużo błonnika (szczególnie w skórce i gnieździe nasiennym), który ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy ( wymiata resztki pokarmowe i szkodliwe produkty przemiany materii, działa oczyszczająco, wiąże „zły” cholesterol, przyspiesza pasaż jelitowy). Szczególną zaletą jabłek jest ich niska kaloryczność. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram jabłek): Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,4 g. Białka: 0,3 g. Węglowodany: 13,0 g. KJ = 230. Witaminy (mg/100 gram jabłek): B1: 0,04 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,05. C: ~16 mg. E: 0,57. Karoten: 0,016 mg Minerały (mg/100 gram jabłek): Sód: 3,0. Potas: 140,0. Magnez: 6,4. Wapń 7,0. Fosfor: 12,0. Żelazo: 0,48.
Kokos
Jest owocem palmy kokosowej. Z jego twardego miąższu można tłoczyć olej. Kokos znalazł swoje zastosowanie również w przemyśle chemicznym i kosmetycznym (do pielęgnacji suchej skóry). Mleczko kokosowe czy woda kokosowa to doskonały sposób na ugaszenie pragnienia.
Liczi
To mało popularny owoc w Polsce, jednak można go już kupić bez większych problemów. Owoce otoczone są kruchą skorupką, a w ich wnętrzu znajduje się spory orzech. Zaskakujący jest fakt, że liczi nie zawierają nawet śladowych ilości białka. Jest za to źródłem witaminy C i kwasu jabłkowego.
Malina
Od stuleci maliny odgrywały również sporą rolę w medycynie ludowej, stosowano je jako środek na poty oraz regulujący gospodarkę wodną organizmu. Liście malin używane są natomiast do parzenia herbatek i płukanek. Maliny należą do najpopularniejszych i najbardziej u nas lubianych owoców, taka zaś, a nie inna proporcja pomiędzy zawartością kwasów i cukrów, powoduje że można na surowo spożywać ich nawet duże ilości. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram malin): Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,3 g. Białka: 1,3 g. Węglowodany: 8,1 g. KJ = 170. Witaminy (mg/100 gram malin): B1: 0,02 mg. B2: 0,05 mg. B6: 0,09. C: 25 mg. E: -. Karoten: 0,0073 mg Minerały (mg/100 gram malin): Sód: 3,0. Potas: 170,0. Magnez: 30,0. Wapń 40,0. Fosfor: 44,0. Żelazo: 1,0.
Mandarynka
Mandarynki zawierają przede wszystkim witaminę C. Młodsza siostra pomarańczy, mniejsza i słodsza zarazem, a także łatwiejsza w obieraniu i dzieleniu. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram mandarynki): Woda: 87,0 g. Tłuszcze: 0,3 g. Białka: 0,7 g. Węglowodany: 11,0 g. KJ = 21o. Witaminy (mg/100 gram mandarynki): B1: 0,06 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,07. C: 30 mg. E: -. Karoten: 0,06 mg . Minerały (mg/100 gram mandarynki): Sód: 1,2. Potas: 210,0. Magnez: 11,0. Wapń 33,0. Fosfor: 20,0 Żelazo: 0,03.
Melon
To kolejny owoc, który składa się w 90% z wody. Jest niskokaloryczny i zawiera dużo ważnych dla naszego organizmu substancji, takich jak: witamina A i C, kwas foliowy, pektyny,karoten, żelazo, potas. Spożywanie melonów jest zalecane szczególnie osobom z dolegliwościami nerek, bólami reumatycznymi, a także przy rekonwalescencji po długiej chorobie.Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram melona): Woda: 83,0 g. Tłuszcze: 1,0 g. Białka: 1,2 g. Węglowodany: 8,6 g. KJ = 21o. Witaminy (mg/100 gram melona): B1: 0,03 mg. B2: 0,04 mg. B6: 0,06. C: 17 mg. E: -. Karoten: 0,045 mg . Minerały (mg/100 gram melona): Sód: 3,0. Potas: 190,0. Magnez: 24,0. Wapń 29,0. Fosfor: 30,0 Żelazo: 0,90.
Morela
Morele są tak samo smaczne jak i zdrowe, spożycie 150 g surowych moreli pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę A. Część jadalna w moreli, poza miąższem jest także środek dojrzałej pestki, który można wykorzystać jako substytut gorzkiego migdała. Jako, iż pestki te zawierają sporo amygdaliny, nie należy ich spożywać w zbyt dużych ilościach. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram moreli): Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,1 g. Białka: 0,9 g. Węglowodany: 12,0 g. KJ = 230. Witaminy (mg/100 gram moreli): B1: 0,04 mg. B2: 0,05 mg. B6: -. C: 9 mg. Karoten: 0,3 mg. Minerały (mg/100 gram moreli): Sód: 2,0. Potas: 286,0. Magnez: 9,2. Wapń 16,0. Fosfor: 21,0. Żelazo: 0,65.
Nektarynka
Ten owoc to mutacja brzoskwini. Ma gładką, cienką skórkę i bardziej zwarty miąższ niż brzoskwinia. Ze względu na swoje działanie zasadotwórcze i moczopędne jest polecana przy schorzeniach reumatycznych i chorobach układu moczowego.
Oliwka
Owoc ten w swoim miąższu zawiera od 40 do 60% tłuszczu oraz witaminę E. Zastosowanie znalazł zarówno w przemyśle spożywczym (olej z oliwek), jak i kosmetycznym, farmaceutycznym i w medycynie.
Pomarańcze
Miąższ owoców pomarańczy zawiera duże ilości witaminy C, a także witaminę A, P, kwas foliowy, potas, magnez, wapń. Sok z pomarańczy ma szerokie zastosowanie lecznicze. Podaje się go przy schorzeniach wątroby, jako środek przeciw szkorbutowi, a także na obniżenie gorączki. Ma on także działanie pomocnicze w nadciśnieniu tętniczym. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram pomarańczy): Woda: 86,0 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 1,0 g. Węglowodany: 12,0 g. KJ = 230. Witaminy (mg/100 gram pomarańczy): B1: 0,08 mg. B2: 0,04 mg. B6: 0,05. C: 50 mg. E: -. Karoten: 0,015 mg Minerały (mg/100 gram pomarańczy): Sód: 1,4. Potas: 180,0. Magnez: 14,0. Wapń 42,0. Fosfor: 23,0 Żelazo: 0,4.
Poziomka
Poziomki wywierają również działania lecznicze. Wpływają na poprawę przemiany materii, zapobiegają chorobom nerek, serca i układu krwionośnego – pod jednym warunkiem – że nie jesteśmy na nie uczuleni! Poziomka bowiem znajduje się w czołówce owoców powodujących alergie, szczególnie u maluchów. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram poziomek): Woda: 83,6 g. Tłuszcze: 0,5 g. Białka: 1,2 g. Węglowodany: 5,6 g. Witaminy (mg/100 gram poziomek): B1: 0,03 mg. B2: 0,07 mg. B6: -. C: 35 mg. Karoten: – mg . Minerały (mg/100 gram poziomek): Sód: -. Potas: -. Magnez: -. Wapń 80,0. Fosfor: – Żelazo: 18.
Porzeczki
Czarna porzeczka zawiera 3-4 razy więcej witaminy C niż cytryna z importu, zawiera także bardzo dużo wapnia, działa regenerująco na naczynia włosowate, konsekwentnie stosowana zapobiega przeziębieniom, reumatyzmowi i zawałom. Porzeczka czarna również redukuje niektóre dolegliwości związane z ciążą, pozytywnie wpływa na laktację matek karmiących. Natomiast sok zrobiony z czerwonej porzeczki wpływa pobudzająco na apetyt i trawienie oraz orzeźwia przy gorączce. Niestety mimo wszystkich zalet porzeczek czerwonych, białych i czarnych, nie mają one zbyt dużego grona fanów, dlatego apelujemy – dowartościujmy porzeczki i jedzmy ich więcej! Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram porzeczek): Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 1,1 g. Węglowodany: 9,7 g. KJ = 190. Witaminy (mg/100 gram porzeczek): B1: 0,04 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,045. C: 55 mg. E: 0,21. Karoten: 0,0063 mg . Minerały (mg/100 gram porzeczek): Sód: 1,4. Potas: 240,0. Magnez: 13,0. Wapń 29,0. Fosfor: 27,0 Żelazo: 0,91.
Śliwka renkloda
Renklody, owoce należące do rodziny śliwek, ale są niejako ich szlachetniejsza odmianą. O ile bowiem rozmaite śliwki występują w formie dzikiej i to już od niepamiętnych czasów, o tyle renkloda jest wynikiem różnych krzyżówek i starań ogrodników. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram renklody): Woda: 81,0 g. Tłuszcze: -. Białka: 0,8 g. Węglowodany: 17,0 g. KJ = 290
Rabarbar
To bylina warzywna, jej liście są bogate w witaminę C. Rabarbar należy do roślin leczniczych i stosuje się go w leczeniu atonii jelit, otyłości, braku łaknienia oraz przy niezbyt nasilonych żółtaczkach. Ma on właściwości przeczyszczające oraz dezynfekujące przewód pokarmowy. Nie należy spożywać go w większych ilościach ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego.
S jak Salak. Jadalną częścią tego owocu jest miąższ. Dojrzały salak przechowywany jest w wodnym roztworze soli i cukru, a niedojrzały w occie. Owocem tym żywią się pielgrzymi udający się do Mekki.
Ś jak Śliwka. Medycyna ludowa stosowała śliwki jako środek odwadniający w dietach związanych z gośćcem, chorobami nerek, reumatyzmem, a także przy przeczyszczaniu – o tym szczególnie powinny pamiętać osoby lubiące się zajadać śliwkami w dużych ilościach. Nie wskazane jest spożywanie śliwek przez cukrzyków oraz osób z nadwagą. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram śliwki): Woda: 84,0 g. Tłuszcze: 0,17 g. Białka: 0,6 g. Węglowodany: 15,0 g. KJ = 250. Witaminy (mg/100 gram śliwki): B1: 0,072 mg. B2: 0,043 mg. B6: 0,045. C: 6 mg. E: -. Karoten: 0,035 mg . Minerały (mg/100 gram śliwki): Sód: 1,7. Potas: 220,0. Magnez: 10,0. Wapń 14,0. Fosfor: 18,0 Żelazo: 0,44.
Ś jak Śliwka chińska. Owoc ten hoduje się głównie w Indonezji, Tajlandii i na Filipinach. Jego inna nazwa to rambutan. Śliwka chińska jest dosyć mała, ma jajowaty kształt i cienką, pokrytą kolcami skorupkę. Miąższ rambutanu jest bogaty w witaminę C.
Truskawka
To jeden z najmniej kalorycznych owoców, a przy tym bogaty w dobroczynne dla naszego organizmu substancje witaminę C, sole żelaza, fosforu, wapnia i manganu. Ponad to truskawki posiadają pektyny, które obniżają poziom cholesterolu i neutralizują substancje toksyczne. Owoce te polecane są przy odchudzaniu, niedokrwistości z niedoboru żelaza, a także przy kamicy moczowej i nadciśnieniu tętniczym. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram truskawek): Woda: 90,0 g. Tłuszcze: 0,4 g. Białka: 0,8 g. Węglowodany: 7,5 g. KJ = 150 . Witaminy (mg/100 gram truskawek): B1: 0,03 mg. B2: 0,05 mg. B6: -. C: 60 mg. E: 0,22. Karoten: 0,0083 mg Minerały (mg/100 gram truskawek): Sód: 2,5. Potas: 150,0. Magnez: 15,0. Wapń 26,0. Fosfor: 29,0 Żelazo: 0,96.
Winogrona
Owoce te posiadają szerokie właściwości lecznicze, jednak przy ich spożywaniu musimy pamiętać również o tym, że są one kaloryczne. Winogrona najbardziej znane są chyba ze względu na posiadanie flawonoidów. Są to substancje, które zapobiegają procesom prowadzącym do utleniania niebezpiecznego dla zdrowia cholesterolu LDL, chronią tym samym przed miażdżycą tętnic. Swoje zbawienne działanie na układ krwionośny mają również dzięki dużej zawartości potasu. Są regulatorami przemiany materii, posiadają bor, który chroni kobiety po menopauzie przed osteoporozą. Winogrona polecane są również dzieciom, gdyż po ich spożyciu następuje przyspieszenie procesów uczenia i polepszenie koncentracji. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram winogron): Woda: 81,0 g. Tłuszcze: 0,28 g. Białka: 0,7 g. Węglowodany: 17,0 g. KJ = 290. Witaminy (mg/100 gram winogron): B1: 0,046 mg. B2: 0,025 mg. B6: 0,073. C: 5 mg. Karoten: 0,0045 mg Minerały (mg/100 gram winogron): Sód: 1,9. Potas: 192,0. Magnez: 9,3. Wapń 18,0. Fosfor: 20,0 Żelazo: 0,51. Jod: 0,001
Wiśnia
W jak Wiśnia. Owoce wiśni spożywane są na surowo i stanowią doskonały surowiec do przetwórstwa. Dotyczy to szczególnie odmian posiadających kwaśne owoce i intensywnie czerwony sok. Wyrabia się z nich soki, konfitury, kompoty, dżemy, wina, nalewki, likiery i różne wyroby cukiernicze. Wiśnie zawierają kwas jabłkowy, cytrynowy, mangan i jod. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram wiśni): Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,5 g. Białka: 0,9 g. Węglowodany: 13,0 g. KJ = 250. Witaminy (mg/100 gram wiśni): B1: 0,03 mg. B2: 0,13 mg. B6: -. C: 20 mg. Karoten: 0,005 mg Minerały (mg/100 gram wiśni): Sód: 2,0. Potas: 114,0. Magnez: 8,0. Wapń 8,0. Fosfor: 7,0 Żelazo: 0,6.
Z jak Zybuczykowiec. Inna nazwa tego owocu to durian. Jest on hodowany w Południowo-Wschodniej Azji. Zybuczykowiec waży około 3 kg. Dojrzała skórka tego owocu wydziela nieprzyjemny zapach ze względu na obecność siarczków. Durian bogaty jest w witaminę C, A i witaminy z grupy B.
Żurawina
Sok z żurawiny stosowany jest w profilaktyce skłonności do zapaleń dróg moczowych, a także przy chorobie wrzodowej. Pomaga w leczeniu chorób jamy ustnej i przyzębia, przeciwdziała chorobom grzybiczym, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby naczyń krwionośnych. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram żurawiny): Woda: 87,3 g. Tłuszcze: -g. Białka: 0,35 g. Węglowodany: 9,9 g. KJ = 200. Witaminy (mg/100 gram żurawiny): B1: 0,03 mg. B2: 0,02 mg. B6: -. C: 11 mg. Karoten: 0,004 mg Minerały (mg/100 gram żurawiny): Sód: 1,76. Potas: 90,0. Magnez: 7,2. Wapń 14,4. Fosfor: 9,87 Żelazo: 0,86.
Kaloryczne bombowce – kobiecy poradnik: do najbardziej kalorycznych owoców należą:
-daktyle (316kcal/100g)
-awokado (250kcal sztuka)
-melon (140kcal/750g)
-banany (120kcal – duża sztuka)
-winogrona (70kcal/100g)
Do najmniej kalorycznych owoców należą:
-arbuz (15 kcal/100 g),
-poziomki (40 kcal/100g)
-grejfrut (43kcal średnia sztuka)
-jabłko (50 kcal średnia sztuka)
-gruszka 60kcal (sztuka)
-porzeczki czerwone (60 kcal/100g)
Średnie awokado dostarcza naszemu organizmowi tyle kalorii, ile ptyś z bitą śmietaną lub duża bułka z mąki pszennej. Duży banan natomiast jest tak samo kaloryczny, jak rurka z kremem. Czym więc kierować się w wyborze owoców, gdy nie chcemy, aby wskazówka wagi pokazywała coraz większe wartości? Odpowiedź jest prosta: smakiem.
Jeśli owoc jest słodki, to znaczy, że zawiera dużą ilość cukrów prostych. Od tej reguły są jednak wyjątki – owoce zawierające dużą ilość tłuszczów nie będą wydawały się tak słodkie, jak te, które dużej porcji tłuszczów nie zawierają. Zmylić nas mogą właśnie owoce awokado dodawane do dipów, sosów i sałatek (niektóre szczepy zawierają aż 30% tłuszczów) oraz niektóre gatunki orzechów (to też owoce!). Jakie więc owoce jeść, a jakich unikać lub wkomponowywać je w codzienną dietę ostrożnie?
– „Każdego dnia spożywajmy 2-3 porcje owoców, co pozwoli nam kontrolować spożycie cukrów. Przy czym, jedna porcja owoców to np. 1 średnie jabłko lub 1/2 grejpfruta lub 1 kiwi, jednocześnie nie kumulując wszystkich porcji w jednym posiłku. Większość owoców należy do pokarmów niskokalorycznych (30-70 kcal/100g). Ale winogrona, banany, daktyle i awokado, a także kompoty owocowe, sok i napoje odznaczają się nieco wyższą wartością energetyczną. Wysokokaloryczne są również wysoko słodzone dżemy, powidła, konfitury, syropy owocowe i owoce suszone” – tłumaczy dietetyk Magdalena Peszko.
Zobacz również: