1. Dieta bananowa
chą jest prostota. Dieta ma kilka modyfikacji, podstawa jest jednak jedna – banany.W wersji oryginalnej, japońskiej na śniadanie je się tylko banany (1-2, zależy od ich wielkości) i popija je niegazowaną wodą o temperaturze pokojowej. Potem na obiad, podwieczorek i kolację można jeść to na co ma się ochotę, ale tylko do ósmej wieczorem. Z codziennego jadłospisu należy jednak wyrzucić kilka produktów, przede wszystkim lody i alkohol, znacznie ograniczyć nabiał, a po kolacji odstawić słodycze. Do posiłków można pić tylko wodę (o temperaturze pokojowej). Dozwolona jest za to jedna słodka przekąska w ciągu dnia. Po miesiącu powinnaś zrzucić ok. 5 kg.
s jest również odpowiedzialny za wydzielanie insuliny, bierze udział w spalaniu węglowodanów oraz białek. Potas bierze również udział w dotlenianiu mózgu, poprawia koncentrację. Ma wpływ na ciśnienie krwi i pracę nerek. Wystarczy zjeść dwa banany, by pokryć dzienne zaopatrzenie w ten pierwiastek. Pod grubą skórką owoców kryją się inne minerały: magnez, miedź, żelazo, cynk, selen, fluor, mangan i jod. Kwas foliowy, który również zawierają banany, chroni organizm przed nowotworami, doskonale wpływa na funkcjonowanie systemu pokarmowego, a także ma pozytywny wpływ na system nerwowy oraz mózg. Kwas foliowy jest istotny dla kobiet w ciąży – chroni płód przed powstaniem poważnych wad układu nerwowego i działa dodatnio na jego rozwój. Zjedzenie jednego banana pokrywa około 15% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Banany pomagają też w zwalczaniu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Zdaniem dietetyków połowa spożywanego białka, niezbędnego do odnowy komórkowej, powinna być pochodzenia roślinnego. Miąższ bananowy dostarcza także beta-karotenu, witaminy C oraz witamin z grupy B (B1, B2, niacyny). Ta ostatnia grupa ożywia przemianę tłuszczu i białka, dostarcza komórkom energii, jest pokarmem dla nerwów. Jej brak objawia się złym nastrojem, zmęczeniem, niezdolnością do koncentracji.Mimo stosunkowo wysokiej kaloryczności (90-103 kcal na 100 g) banany mogą być wiodącym składnikiem diet odchudzających, ponieważ nie dręczy nas wtedy uczucie głodu. Ponadto zawierają stosunkowo dużo białka roślinnego, które jest lepiej wchłaniane niż zwierzęce. Rolę miotły oczyszczającej organizm z toksyn spełniają, bogate w błonnik, płatki owsiane, przy czym błonnik owsiany charakteryzuje się dodatkowo innymi cennymi właściwościami. Zawarte w nim beta-glukany pod wpływem gotowania zamieniają się w gęsty kleik chroniący błonę śluzową jelit, co ma istotne znaczenie dla osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego. Dzięki wysokiej wartości energetycznej oraz odżywczej płatki owsiane, podobnie jak banany, pomagają pokonać głód. Owies zawiera bowiem 2-3 razy więcej tłuszczu w porównaniu z innymi zbożami. Korzystna jest także jego struktura: w 40% składa się on z kwasu linolowego, przeciwdziałającego sklerozie, a więc bardzo polecanego, szczególnie osobom starszym. Owies, zboże słabych ziem, dostarcza także dużo krzemu, wspierającego regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej i przeciwdziałającego wiotczeniu oraz starzeniu skóry. Kolejnym składnikiem diety jest miód, najlepsza odżywka, pozwalająca uzupełnić deficyt pierwiastków organizmie i ochronić się przed szkodliwym wpływem środowiska naturalnego. Wystarczy łyżka miodu dziennie (20 g), by nabrać sił po ciężkich chorobach, wzmocnić serce, poprawić pracę wątroby, złagodzić toksyczne skutki palenia papierosów oraz nadużywania alkoholu. Złoty nektar ma także działanie bakteriobójcze, odkażające, stad polecany jest przy przeziębieniach, katarach oraz grypach.
Dieta grejpfru
towa
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: 
1) połowa grejpfruta, szklanka herbaty niesłodzonej lub gorzkiej kawy
Obiad:
1) 120-240 g wołowiny (kotlet), smażony na grillu lub na patelni teflonowej (najlepiej bez tłuszczu), 200 g sałaty albo 1 pomidor, sok pomidorowy lub woda.
2) Kotlet z cielęcinki (120-240 g), pomidor, szklanka soku pomidorowego lub wielowarzywnego.
3) Kotlet z piersi kurczaka (120-240 g), sałata (200 g) lub pomidor, sok pomarańczowy pomidorowy.
4) 2 jajka na twardo, groszek zielony albo sałata, sok pomidorowy.
5) Pół grejpfruta, dwa jaja na twardo, sałatka pomidorowa z sosem (oliwa, cytryna, zioła), kromka chleba tostowego na ciepło, bez tłuszczu.
6) 2 kostki pieczonego dorsza, 2 ziemniaki, szklanka fasolki szparagowej z łyżką oliwy z oliwek.
7) Kotlet z 60 g mielonej cielęciny, 2 ziemniaki, surówka z papryki konserwowej i połówki kapusty pekińskiej.
Kolacja:
1) 2 jajka na twardo, 200 g zielonego groszku i pół grejpfruta
2) 200 g gotowanego kalafiora, pół grejpfruta.
3) Kotlet z wołowiny (120 g), pomidor, pół grejpfruta.
4) 1 cały grejpfrut.
5) Pół grejpfruta, 4-6 plasterków szynki z indyka lub wieprzowej, pół główki sałaty zielonej z sosem (oliwa, cytryna, zioła), kawa zbożowa lub herbata.
6) 100 g schabu z rusztu, 2 gotowane ziemniaki, 200 g brokułów okraszonych łyżką margaryny.
7) Jajko sadzone na odrobinie oleju, grahamka, surówka z 2 pomidorów i ćwiartki czerwonej cebuli.
Dieta truskawkowa
zków. Wtedy mają najwięcej witamin. Lubimy je na wiele sposobów w zupie, koktajlu, z ryżem. Ponieważ jest to dieta jednoskładnikowa i nie dostarcza wszystkich potrzebnych organizmowi witamin i minerałów stosujemy ją krótko, bo przez 3 dni. W tym czasie możemy schudnąć nawet 2,5 kilograma. Dieta przywraca formę i pogodny nastrój, dobrze działa na oczyszczenie organizmu, skórę, włosy i paznokcie. Truskawki są małokaloryczne. Dużo w nich wody. Można zajadać się nimi do woli. Niestety nie wszyscy mogą je jeść bez ograniczeń – szczególną ostrożność muszą zachować alergicy i osoby podatne na uczulenie. Cukrzycy mogą je jeść, ale w niewielkich ilościach, najlepiej bez dodatków, które są uzupełnieniem truskawkowych deserów (cukier, śmietana itp.). Truskawki są składnikiem wielu odchudzających owocowo-warzywnych diet. Mają właściwości odtruwające i oczyszczające, wspomagają spalanie tłuszczy, dlatego polecane są dzieciom i starszym osobom z nadwagą. Truskawki to źródło kwasu elegonowego, który chroni przed chorobami nowotworowymi. Truskawki to także bogate źródło witamin: C, A, B1, B2, PP. Witamina PP reguluje dotlenianie krwi – to dobre lekarstwo dla osób z problemem anemii, szczególnie dzieci. Jedząc truskawki, uzupełniamy niedobory mikro- i makroelementów w naszym organizmie. Zawierają one także wiele odżywczych soli mineralnych, które poprawiają przemianę materii. Owoce zawierają wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Żelazo wzmacnia i reguluje proces krwiotwórczy, fosfor i wapń wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni. Truskawki obniżają też kwasowość moczu i dlatego są polecane przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieni moczowych i żółciowych. Zawarte w truskawkach bogactwo ochrania nasz organizm przed reumatyzmem i wspomaga leczenie artretyzmu.Przykładowy jadłospis:
1) 20 dag truskawek, kubek naturalnego jogurtu (1,5% tłuszczu), ziołowa herbatka (135 kalorie)
1) 10 dag truskawek (33 kalorie)
1) Ryż z truskawkami.
2) Sznycel wieprzowy w sosie truskawkowym.
3) Filet z kurczaka z truskawkami.
1) 10 dag truskawek (33 kalorie)
1) Przystawka – zielona sałata, omlet z truskawkami.
2) Nadziewany melon.
Przepisy do diety:
Ryż z truskawkami
Przygotowanie: ugotować ryż, truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na pół. Połączyć z ugotowanym ryżem i 3 łyżkami soku z pomarańczy. Można posłodzić słodzikiem ze szczyptą cynamonu (343 kalorie).
Omlet z truskawkami
Przygotowanie: jajka roztrzepać z łyżkami wody. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć omlet. Umyć i pokroić (lub zmiksować) owoce. Ułożyć na omlecie, posypać kiełkami z pszenicy i rozłożyć na pół. (295 kalorii).
Sznycel w sosie truskawkowym
Przygotowanie: sznycel usmażyć bez tłuszczu. Zmiksować 20 dag truskawek, doprawić do smaku łyżką kwaśnej śmietany i pieprzem. Ugotować makaron (bez soli).
Podawać z mięsem i lekko podgrzanym sosem (342 kalorie).
Filet z kurczaka z truskawkami
Przygotowanie: pierś usmażyć na patelni teflonowej, bez tłuszczu. Ugotować szparagi. Pokroić truskawki. Podgrzać razem szparagi i truskawki, doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Ugotować ryż. Podawać razem z mięsem, truskawkami i szparagami (348 kalorii).
Truskawki z mozzarellą
Przygotowanie: Umyć sałatę i truskawki. Pokroić mozzarellę w drobną kostkę. Ułożyć ser na liściach sałaty, na wierzch położyć pokrojone truskawki. Skropić oliwą i cytryną. Sparzyć migdały, obrać i posiekać. Zrumienić na patelni bez tłuszczu. Posypać sałatę. (291 kalorii).











