Szybkie diety owocowe – cz.2

6 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
…A w karcie, – okropność! – przyznacie to sami:
Jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami,
Duszone są jabłka, pieczone są jabłka
I z jabłek szarlotka, i placek i babka!…

[J. Brzechwa]

Dieta jabłkowa

Ten najpopularniejszy owoc dostępny we wszystkich strefach klimatycznych przez cały rok występuje w 10 tysiącach odmian i ma wszechstronne działanie. Jabłka mogą być lekką przekąską, ale i składnikiem dietetycznych dań. Jabłka zawierają bowiem błonnik wspomagający przemianę materii. Pektyny ograniczają przyswajanie tłuszczów i znacznie przyspieszają ich trawienie. Wspomagają więc odchudzanie, a także obniżają poziom cholesterolu; zmniejszają też ryzyko kamicy żółciowej i chorób serca. Z kolei błonnik nierozpuszczalny w wodzie obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Ponadto aktywnie stabilizuje stężenie glukozy we krwi i pomaga w leczeniu hipoglikemii oraz kontrolowaniu cukrzycy. Jabłka mają właściwości oczyszczania organizmu, a jednocześnie zapewniają mu dopływ cennych witamin i mikroelementów. Uważa się, że zjedzenie zaledwie dwóch jabłek dziennie zaspokaja jedną trzecią zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę C. Najwięcej tej cennej substancji mają zwykłe i wszystkim dobrze znane antonówki. Warto wiedzieć, że właśnie w jabłkach występuje unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Magnez skutecznie wzmacnia układ nerwowy. Wapń i krzem korzystnie wpływają na włosy i paznokcie, a żelazo i potas mają właściwości odkwaszające, dlatego jabłka poleca się szczególnie osobom spożywającym duże ilości produktów mięsnych i zbożowych. Jabłka zawierają też cynk, miedź, beta-karoten (prowitaminę A) oraz błonnik w postaci pektyn. Są najsilniejszymi naturalnymi przeciwutleniaczami, o jakich wiadomo współczesnej nauce. Jedna z substancji zawarta w tych niesamowicie smacznych owocach – kwercetyna – skutecznie uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się cholesterolu. Tym samym hamuje rozwój miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Kwercetyna działa też antybakteryjnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. W jabłkach jest jej tak dużo, jak w czerwonym winie.
Dietę jabłkową opracowała dietetyczka Tammi Flyn. Powinna trwać 5 dni. Oczyszcza organizm, poprawia samopoczucie i wygląd skóry. Dodaje energii. Regularnie powtarzana łagodzi dolegliwości przy zaparciach i bólach reumatycznych. Dieta pozwala schudnąć około 2-3 kg.
Zasady diety:
1) Rano, przed śniadaniem, wypij szklankę letniej wody, wymieszanej z łyżką octu jabłkowego (pobudza przemianę materii, oczyszcza z toksyn).
2) W ciągu dnia wypijaj 2 litry płynów (herbatek ziołowych, niegazowanej wody mineralnej).
3) Nie obieraj jabłek, tylko dokładnie je myj. W skórce bowiem jest wiele cennych składników – witamin, minerałów, kwasu jabłkowego i pektyn.
4) Sól stosuj bardzo oszczędnie, za to nie żałuj sobie świeżych ziół.
5) Zrezygnuj ze słodzenia napojów i potraw.
6) Do surówek dodawaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
7) Można jeść potrawy wysokobiałkowe, niskotłuszczowe i bezcukrowe.
8) Jedzenie jabłka przed każdym głównym posiłkiem pozwala na wcześniejsze wystąpienie uczucia sytości, co może spowodować, że nie poprosisz o dokładkę.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

Śniadanie:
1) chudy jogurt naturalny (150 g) z 2 łyżkami kiełków soi, 2 kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane masłem i miodem; szklanka soku jabłkowego oraz herbata lub kawa z mlekiem (197 kcal).
2) jabłko pokrojone na małe kawałki, 1/2 grejpfruta podzielonego na cząstki, zalane szklanką chudego jogurtu naturalnego, posypane łyżką płatków kukurydzianych; kromka chrupkiego pieczywa z miodem; do picia herbata lub kawa (216 kcal).
3) grzanka chleba pełnoziarnistego z masłem, plasterkiem szynki wołowej i pokrojoną na plasterki połówką jabłka, posypana kiełkami soi; do picia szklanka soku z jabłek (168 kcal).
4) kostka twarogu kilkakrotnie mielonego lub jogurt beztłuszczowy (150-200 g) z 2 łyżkami kiełków soi, 2 kromki chrupkiego pieczywa; szklanka soku jabłkowego oraz herbata lub kawa.
5) jabłko, omlet z serem i 1 filiżanka gotowanych płatków owsianych.
II śniadanie:
1) szklanka soku z warzyw, banan (180 kcal).
2) 5 liści zielonej sałaty, drobno pokrojone jabłko i 2 marchewki starte na tarce, wymieszane i skropione sokiem z cytryny, polane jogurtem (150 g); tost z pieczywa pełnoziarnistego posmarowany masłem; szklanka soku z warzyw (178 kcal).
3) starta marchewka i jabłko, wymieszane z drobno pokrojonymi: łodygą selera naciowego, małym ogórkiem kwaszonym i 1/4 czerwonej papryki, doprawione łyżką soku z cytryny, 3 łyżkami oliwy, odrobiną soli i pieprzu; 2 kromki chrupkiego pieczywa z masłem; jogurt (192 kcal).
4) purée warzywne przeznaczone dla małych dzieci, banan.
Obiad (do wyboru):
1) 50 g ugotowanego ryżu, wymieszanego ze startym jabłkiem i 5 pokrojonymi śliwkami, przyprawionego cynamonem i 2 łyżkami oliwy; do picia kubek (150 g) chudego jogurtu naturalnego (263 kcal).
2) 2 naleśniki (100 g mąki, 6 łyżek mleka, łyżka oleju, jajko, szczypta soli), smażone na patelni bez tłuszczu; do naleśników nadzienie z 2 jabłek (pokrojonych i uduszonych z niewielką ilością wody, przyprawionych odrobiną cukru i cynamonu). Sok z warzyw (343 kcal).
3) filet z dorsza (150 g) obficie skropiony sokiem z cytryny i upieczony w folii bez tłuszczu, do tego ryż ugotowany na sypko (50 g) i starte na grubej tarce jabłko, duszone z 1/2 drobno posiekanej cebuli, przyprawione 2 łyżkami oliwy, odrobiną pieprzu, majeranku i curry (305 kcal).
4) Stek wołowy (10 dag) z fasolką szparagową (15 dag) i jabłkami (15 dag) duszone (310 kcal).
5) Jabłka (10 dag) pieczone z szynką (10-15 dag) w folii aluminiowej (320 kcal.).
6) Zupa marchiowo-jabłkowa (330 kcal.).
7) Sałatka fantazyjna z cykorii, jabłka i rzodkiewek (300 kcal.).
Podwieczorek:
1) kromka chleba pełnoziarnistego z 2 łyżkami chudego twarożku i pokrojoną na plasterki połówką jabłka, posypana kiełkami soi (164 kcal).
2) kubek naturalnego jogurtu (150 g) wymieszanego ze startym jabłkiem i 2 łyżkami miodu (190 kcal).
3) 2 kromki chrupkiego pieczywa z chudym twarogiem, pieczone jabłko, szklanka soku z warzyw (180 kcal).
4) kromka chleba pełnoziarnistego z 2 łyżkami chudego twarogu lub puszystego serka do smarowania (w składzie nie może być żadnych tłuszczów trans-margaryny) i startą na tarce połówką jabłka.
Kolacja:
1) 2 sadzone jajka smażone na patelni bez tłuszczu, do tego łyżka gotowanego szpinaku; na deser upieczone jabłko. Kawa lub herbata (212 kcal).
2) 200 g białej kapusty drobno pokrojonej, wymieszanej z łyżką ziaren słonecznika i pokrojonym jabłkiem, doprawionej sokiem z cytryny, 2 łyżkami oliwy, odrobiną cukru, kminku i gałki muszkatołowej; do tego herbata lub kawa z chudym mlekiem (166 kcal).
3) chudy naturalny jogurt (150 g), wymieszany z cienko pokrojonym jabłkiem, startą marchewką i łyżką płatków kukurydzianych oraz grzanka z ciemnego pieczywa cienko posmarowana miodem; do picia herbata lub kawa (169 kcal).
4) 4 jaja gotowane na twardo (zjeść można tylko 1 żółtko!), do tego łyżka gotowanego szpinaku, upieczone jabłko z cynamonem, naszpikowane goździkami. Herbata ziołowa.

PRZYKŁADOWE PRZEPISY:

Napój z sokiem jabłkowym
Do ok. 1/3 szklanki wody mineralnej wlać 1/2 szklanki soku jabłkowego (najlepszy jest zrobiony w sokowirówce ze świeżych jabłek). Dodać 1 łyżeczkę naturalnego miodu i wymieszać. Na koniec wlać łyżkę octu jabłkowego lub świeżego soku z cytryny i doprawić szczyptą cynamonu.
Stek z fasolką i jabłkami
Składniki: 10 dag chudego steku wolowego, 1 cebula, 15 dag fasolki szparagowej, np. mrożonej, 2 łyżeczki oliwy, 1/4 szklanki bulionu warzywnego, 2 jabłka (ok. 15 dag), łyżeczka ziół (np. majeranku, kminku).
Przygotowanie: Ugotować fasolkę. Cebulę pokroić w kostkę, udusić na łyżeczce oliwy. Wrzucić do niej fasolkę. Poddusić chwilę, wlać bulion. Na koniec dodać jabłka pokrojone w półplasterki, wymieszać i dusić jeszcze 5 min. W międzyczasie posypać stek ziołami i usmażyć (z obu stron) na łyżeczce oliwy. Podawać z duszoną fasolką i jabłkami.
Jabłka pieczone z szynką
Składniki: 1 duże jabłko (ok. 10 dag), gruby plaster szynki (10-15 dag), sok z cytryny, łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki cynamonu, kilka liści sałaty, 1 łyżeczka octu jabłkowego, sól do smaku.
Przygotowanie: Jabłko umyć, nie obierać, wydrążyć gniazdo z nasionami, pokroić w grube plastry i skropić sokiem z cytryny. Plaster szynki posmarować oliwą. Obłożyć go plasterkami jabłka i posypać cynamonem. Zawinąć mięso w folię aluminiową i piec ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 150oC. Liście sałaty porwać na małe kawałki, posolić, skropić octem jabłkowym. Podawać z szynką i jabłkami.
Zupa marchiowo-jabłkowa
Składniki: 1 mała cebula, 2 łyżeczki oliwy, 10 dag ziemniaków, 15 dag marchwi, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, duże jabłko (ok. 15 dag), szczypta imbiru i gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka posiekanej natki, ewentualnie kilka listków kolendry.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie. Marchew i ziemniaki pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Po 5 min. duszenia wlać połowę bulionu. Gotować ok. 10 min., stale mieszając. Zdjąć patelnię z ognia, rozgnieść marchew i ziemniaki na puree. Jabłko pokroić w kostkę, dodać do puree, połączyć z resztą bulionu. Podgrzać. Doprawić imbirem i gałką muszkatołową. Posypać ziołami.
Sałatka fantazyjna
Składniki: cykoria, jabłko, pół pęczka rzodkiewek, kilka orzechów włoskich, łyżeczka posiekanej natki, łyżka octu jabłkowego, łyżka oliwy, sól, pieprz do smaku, kromka (5 dag) pieczywa pełnoziarnistego.
Przygotowanie: Liście cykorii umyć, obciąć jasne końce (mają gorzki smak). Ułożyć je na talerzu. Jabłko pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na liściach cykorii. Rzodkiewki pokroić w plasterki, posypać cykorię. Ocet utrzeć z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem surówkę, odstawić ją na kilka min. Posypać posiekanymi orzechami. Udekorować natką. Podawać z ciemnym pieczywem.
Potrawka z ziemniaków i jabłek
Składniki: plasterek chudej szynki wieprzowej (do 2 dag), łyżeczka oliwy, kilka małych ziemniaków (ok. 15 dag) 2 jabłka (20 dag), 1/2 łyżeczki kminku.
Przygotowanie: Szynkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i dodać do szynki. Posypać kminkiem, dolać trochę wody (ziemniaki nie przywrą do patelni). Poddusić 6-8 min, mieszając. Dodać obrane, pokrojone w talarki jabłka. Smażyć jeszcze ok. 3 min. Jeść na ciepło.

Dieta melonowa

Dieta melonowa to dieta doskonale nadająca się na wakacje. Orzeźwiająca, smaczna, lekka. Melony i arbuzy mają mało kalorii, ponieważ składają się głównie z wody (aż 92%).  Z tego powodu nazywane są także „melonami wodnymi”. Mogą więc stanowić podstawę skutecznej diety. Zawierają dużo minerałów pobudzających trawienie, m:in: potas, magnez, fluor i nikiel. Arbuzy i melony zawierają również cytrulinę, cenny aminokwas pobudzający do pracy układ odpornościowy i wspomagający usuwanie z organizmu szkodliwego amoniaku. Cytrulina może też skutecznie wspomagać odchudzanie, zwiększa wytwarzanie energii przez organizm i uczestniczy w procesach produkcji hormonu wzrostu, przyspieszającego spalanie tłuszczu. Przy stosowaniu diety melonowej możesz stracić 2,5 kg w ciągu 5 dni.
Odmiany melonów:
1) melon miodowy: żółta skórka lub zielonkawa, żółty bardzo słodki miąższ.
2) melon Cantalupa: karbowana skóra i pomarańczowy, aromatyczny miąższ.
3) melon Galia: jasnozielony miąższ, skórka pokryta siateczką.
4) melon Ogen: mały melon, zielony soczysty i lekko kwaskowaty miąższ.
5) arbuz: ciemnozielona skórka, czerwony, niekiedy żółty, soczysty i słodki miąższ.
W upalne dni owoc ten doskonale gasi pragnienie, co zawdzięczamy zawartości kwasu cytrynowego i kwasu jabłkowego, a dzięki gładkiej, błyszczącej skórce i warstwie wosku, która odbija promienie słoneczne, miąższ arbuza niezależnie od temperatury, jaka panuje na zewnątrz owocu, zawsze zachowuje niższą temperaturę i tak cenną w upalne dni, świeżość.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

Codziennie na śniadanie jemy ten sam posiłek, natomiast obiad i kolację przygotowuje się według podanych przepisów.
Śniadanie:
Melonowe muesli: 150 g jogurtu wymieszać z 200 g pokrojonego owocu (melona lub arbuza) i 2 łyżkami płatków owsianych.
Obiad:
1) Meksykańska sałatka z melonem.
2) Sałatka melonowa z fetą.
3) Sałatka melonowa z łososiem.
4) Chłodnik melonowy.
5) Sałatka melonowo – krewetkowa.
Kolacja:
1) Tosty z twarożkiem ziołowym i połówka melona miodowego lub melona Ogen (porcja 320 kcal).
2) Roladki z indyka z melonem z 2 kromkami chrupkiego pieczywa (porcja 318 kcal).
3) Kanapka z serem owczym i 250 g arbuza pokrojonego w plastry (porcja: 326 kcal).
4) Kanapka z łososiem i melonem oraz 250 g pokrojonego w plastry arbuza lub melona (porcja: 306kcal.).
5) Melon z sałatką serową z kromką chrupkiego pieczywa (porcja: 319 kcal.).

PRZYKŁADOWE PRZEPISY:


Tosty z twarożkiem ziołowym

Składniki: 40 g chudego twarożku, 2 łyżeczki posiekanego koperku, 2 łyżeczki natki pietruszki, sól i pieprz, sok z cytryny, 2 kromki tostowe, 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie: Twarożek wymieszać z koperkiem i natką pietruszki. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Skropić sokiem cytrynowym, wymieszać. Upiec 2 tosty, posmarować je cienko margaryną lub masłem o obniżonej zawartości tłuszczu. Posmarować tosty twarożkiem.
Roladki z indyka z melonem
Składniki: 80 g ziarnistego twarożku wiejskiego, 2 łyżki chudego jogurtu, 2 łyżeczki natki pietruszki, 2 łyżeczki koperku, 4 plastry wędzonej piersi indyka (80 g), 250 g melona Cantalupa, 4 listki sałaty,
Przygotowanie: Twarożek wymieszać z 2 łyżkami chudego jogurtu, 2 łyżeczkami natki i 2 łyżeczkami koperku. Kremem twarożkowym posmarować plastry indyka (80g). Melona Cantalupa pokroić w plastry i rozłożyć na masie twarogowej. Na wierzchu położyć po listku sałaty, zwinąć roladki, każdą przekłuć wykałaczką.
Kanapka z serem owczym
Składniki: 30 g sera owczego, 30 g tartej marchewki, 50 g chudego twarożku, 1 łyżeczka szczypiorku, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz, 1 bułka pełnoziarnista, 2 listki sałaty.
Przygotowanie: Ser owczy pokroić w plastry, wymieszać z tartą marchewką, chudym twarożkiem, drobno posiekanym szczypiorkiem i sokiem cytrynowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pełnoziarnistą bułkę przekroić na pół, posmarować twarożkiem, na wierzch ułożyć po listku sałaty.
Kanapka z łososiem i melonem
Składniki: 40 g chudego twarożku, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka szczypiorku, sól i pieprz, 2 tosty, 80 g wędzonego łososia, kawałek selera naciowego.
Przygotowanie: Twarożek wymieszać z musztardą i drobno posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym kremem posmarować 2 podpieczone tosty. Na kanapkach ułożyć wędzonego łososia, każdą kanapkę udekorować kawałkiem łodygi selera naciowego.
Melon z sałatką serową
Składniki: ½ melona (450 g), 1 kiwi, 1 nektarynka, 40 g sera gouda, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie: Z połowy melona usunąć pestki. Kiwi i nektarynkę obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać miąższ melona i pokrojony w kostkę ser gouda. Całość polać łyżeczką soku z cytryny. Sałatkę włożyć do wydrążonego melona.

Dieta jagodowa

Do owoców jagodowych zaliczamy truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, borówki amerykańskie, jeżyny, czarne jagody. Są one bardzo smaczne, a na dodatek łatwo dostępne właśnie teraz- w okresie letnim. Dzięki tym owocom odchudzanie jest nie tylko skuteczne, ale i przyjemne. Owoce jagodowe sprzyjają odchudzaniu, gdyż ilość kalorii w nich zawarta jest znikoma. Na przykład w 100 gamach jagód jest 45kcal, poziomek 33kcal, a truskawek 28kcal. Istotna jest również duża zawartość cennego błonnika pokarmowego, który na długo pozostawia uczucie sytości.
Dieta trwa około 5 dni. Jednak dopuszczalny termin jej stosowania to 2-3 tygodnie. Dzięki niej możesz schudnąć nawet 1 kg (w ciągu 5 dni). Najlepiej stosować ją latem, kiedy wszystkie owoce są świeże i dostępne. Główne witaminy dostarczane poprzez stosowanie tej diety to: witamina A, C, E, kwas elagowy, antocyjany, bromelina, arbutyna i błonnik pokarmowy. Dieta jagodowa jest niezbyt droga, niekłopotliwa i skuteczna. Dostarcza dziennie 1200-1500 kcal, jest sycąca i nie wywołuje efektu jo-jo. Jest wskazana głównie dla osób z nadwaga i otyłością. Unikać jej powinny kobiety w ciąży i karmiąca, rosnąca młodzież, dzieci.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

Podczas diety każdego dnia należy wypić co najmniej 6 szklanek wody mineralnej lub herbat owocowych.
I Śniadanie:
1) 3 łyżki mieszanki muesli, 150 g dowolnych owoców jagodowych, 1 jogurt naturalny (150 g), kawa lub herbata bez cukru (może być z chudym mlekiem i słodzikiem).
2) Kromka chleba wieloziarnistego, 1/3 kostki chudego twarogu, 2 łyżeczki dżemu malinowego niskosłodzonego, szklanka mleka 0,5% (300 kcal)
3) Kromka chleba żytniego, jajko na miękko, duży pomidor, twarożek z borówkami (300 kcal).
4) Kromka chleba razowego, pasta paprykowa, ½ szklanki jagód (320 kcal).
5) Kromka chleba graham z plasterkiem polędwicy drobiowej i ½ średniej papryki czerwonej, jogurt z borówkami przygotowany ze jogurtu naturalnego wymieszanego z ½ szklanki borówki amerykańskiej (280 kcal).
6) Owocowa rozkosz
II śniadanie (do wyboru)
1) 1 jogurt owocowy (150g).
2) 2 łyżki serka wiejskiego, 100g dowolnych owoców jagodowych.
3) 150 g dowolnych owoców jagodowych, 1 łyżka jogurtu naturalnego.
4) Koktajl malinowy z ½ szklanki malin zmiksowanych z ½ małego jogurtu naturalnego(90 kcal).
5) Koktajl truskawkowy z 8 średnich truskawek zmiksowanych z 1/2 szklanki maślanki naturalnej (85 kcal).
6) Koktajl porzeczkowo-malinowy z 1/3 szklanki porzeczek czarnych i 1/3 malin, zmiksowanych z małym opakowaniem jogurtu naturalnego i łyżeczką miodu (140 kcal).
7) Kromka pieczywa chrupkiego, 50 g chudego twarogu, pomidor, liście sałaty, 3 rzodkiewki, 10 sztuk agrestu (100 kcal).
8) Koktajl poziomkowy przygotowany ze szklanki poziomek zmiksowanej z ½ opakowania jogurtu naturalnego (85 kcal).
Obiad (do wyboru):
1) 100 g kurzej piersi usmażonej na grillu i polanej sosem malinowym (zmiksowane i lekko podduszone 200 g malin) z ugotowanym na półmiękko makaronem (40 g makaronu typu rurki) oraz 1 główką sałaty z sosem winegret.
2) wątróbka z porzeczkami (100 g wątróbki drobiowej usmażyć na 1 łyżce oleju, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości razem z porzeczkami (100 g czarnych i 100 g czerwonych). Ugotować w mundurkach 2 nieduże ziemniaki. Zjeść do tego 1 główkę sałaty z sosem winegret.
3) 150 g fileta z ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i tymiankiem, upiec na grillu lub w piekarniku (w folii aluminiowej), 200 g czerwonych porzeczek zmiksować i poddusić w garnku do miękkości, 30 g ryżu ugotować na sypko. Rybę polać sosem porzeczkowym. Oddzielnie przygotować sałatę z sosem winegret.
4) ¼ torebki ryżu brązowego (25 g – masa suchego), kurczak w sosie musztardowym z curry, spora porcja mrożonej zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej na parze), 10 truskawek (350 kcal)
5) ¼ torebki kaszy gryczanej (25 g – masa suchej), 100 g fileta z piersi indyka (do upieczenia w folii z ziołami prowansalskimi), sałatka ze szpinaku i pomidorów, kompot truskawkowo-porzeczkowy (70 kcal).
6) Soczewica duszona z papryką, surówka z pomidorów i kiszonych ogórków, 1/2 szklanki jagód (325 kcal).
7) ¼ torebki ryżu dzikiego (25 g – masa suchego), indyk z brzoskwinią, sałatka z oliwkami i papryką (325 kcal).
8) Makaron z serem i truskawkami (350 kcal).
Podwieczorek (do wyboru):
1) 150 g dowolnych owoców jagodowych z 1 łyżką jogurtu naturalnego.
2) 150 g miękkich owoców jagodowych zmiksowane z 1 dużym pojemnikiem kefiru (450 ml)
3) 1 jogurt owocowy (150 ml).
4) Po ½ szklanki porzeczek białych, czerwonych i czarnych (70 kcal).
5) Szklanka jagód (80 kcal)
6) Szklanka poziomek (80 kcal).
7) Mus mrożony z owoców leśnych (110 kcal).
8) Szklanka agrestu (80 kcal).
Kolacja (do wyboru):
1) sałatka z połówki główki sałaty, 2 filetów śledziowych matjasów, pół cebuli dymki z sosem z podduszonego do miękkości w niewielkiej ilości wody i ostudzonego agrestu (150 g). Do tego 1 kromka pumpernikla.
2) sałatka z 80 g sera owczego lub feta, 150 g czarnych jagód, pół główki sałaty, sosu winegret przyprawiona pieprzem. Do niej 1 kromka chleba pełnoziarnistego.
3) 100 g sera camembert owiniętego w folię aluminiową podgrzać w piekarniku aż się stopi w środku. Ułożyć na liściach sałaty skropionych sosem winegret, 100 g malin zmiksować i musem polać ser. Zjeść z kromką pumpernikla.
4) Omlet z truskawkami (190 kcal).
5) 80 g fileta z soli (do usmażenia na patelni teflonowej – bez dodatku tłuszczu), lekka surówka z sałaty, rzodkiewek i ogórka, ½ szklanki jagód (170 kcal).
6) Mintaj zapiekany z truskawkami, 1/6 kalafiora ugotowanego na parze (170 kcal).
7) 150 g fileta z soli (do przygotowania z dodatkiem wybranych przypraw na grillu lub w folii w piekarniku), surówka marchewkowa, ½ szklanki czerwonych porzeczek (200 kcal).
8) Indyk w sosie porzeczkowym, surówka z cykorii (230 kcal).

PRZYKŁADOWE PRZEPISY:

Omlet z truskawkami
Składniki: 2 jajka, 2 łyżki mleka 0,5%, sól, listek suszonej melisy, 7 średnich truskawek.
Przygotowanie: Jajka wymieszać z mlekiem, dodać szczyptę soli, roztartą w palcach melisę, wymieszać i usmażyć na patelni teflonowej – bez dodatku tłuszczu. Truskawki pokroić na małe kawałki i podawać z przygotowanym omletem.
Owocowa rozkosz
Składniki: opakowanie jogurtu naturalnego, 10 truskawek, plaster ananasa, kiwi, łyżeczka miodu, 2 łyżki otrębów pszennych, łyżeczka nasion dyni.
Przygotowanie: Owoce podzielić na małe kawałki, wymieszać z jogurtem, otrębami i nasionami.
Mrożony mus z owoców leśnych
Składniki: ½ szklanki jagód, ½ szklanki poziomek, ½ szklanki malin, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu.
Przygotowanie: Owoce zmiksować, dodać miód, jogurt i włożyć do zamrażalnika do momentu, aż deser będzie zamrożony.
Twarożek z borówkami
Składniki: opakowanie  serka homogenizowanego 3% o smaku naturalnym, 1/3 szklanki borówek, laska wanilii.
Przygotowanie: Serek zmiksować na jednolitą masę z wanilią i połową borówek. Pozostałe owoce dodać w całości.
Indyk w sosie porzeczkowym
Składniki: 100 g fileta z piersi indyka, 1/3 szklanki czerwonych porzeczek, łyżeczka miodu pszczelego, sól, pieprz, tymianek.
Przygotowanie: Porzeczki zmiksować z miodem i podgrzać w małym rondelku. Indyka posypać przyprawami i ugotować na parze. Przed podaniem mięso polać gorącym sosem z czerwonych porzeczek.
Makaron z serem i truskawkami
Składniki: ¾ szklanki makaronu typu muszelki (35 g – masa suchego), 100 g twarogu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka  miodu, 20 sztuk średnich truskawek.
Przygotowanie: Makaron ugotować na półtwardo. Dodać pokrojony w kostkę twaróg, polać jogurtem wymieszanym z kawałkami truskawek i miodem.
Mintaj zapiekany z truskawkami
Składniki: 100 g fileta z mintaja, sok z cytryny, 5 truskawek, 1/2 plasterka sera żółtego, bazylia, majeranek, tymianek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Rybę skropić sokiem z cytryny i pozostawić w chłodnym miejscu na kilkanaście minut. Posypać ją ziołami, zawinąć w folię, włożyć do piekarnika na 20 min. i piec w temperaturze 180-200oC. Rozwinąć folię, na filecie ułożyć plasterki truskawek, posypać startym serem i włożyć do piekarnika na 5 min.

Przeczytaj również:

  1. Szybkie diety owocowe część 1
  2. Jajka w dietach odchudzająych
  3. 10 zdrowych przekąsek
  4. Dieta sałatkowa



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...