Egzotyczne, nieznane owoce | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Egzotyczne, nieznane owoce

14 maja 2018, dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny

Każda z Was zna takie egzotyczne owoce jak arbuz, ananas, melon, mango, ale czy znacie kaki, smoczy owoc albo rambutan? Jeśli nie, zapraszamy do lektury.

 

Persymona – kaki

Uprawiana jest głównie w Azji, a z wyglądu przypomina pomidora. Miąższ ma konsystencję galarety i jest bardzo słodki. Niedojrzały owoc zawiera bardzo dużo tanin, które mają właściwości ściągające i przeciwzapalne. Ich obecność jednak sprawia, że taki owoc jest cierpki. Dlatego też preferowane są dojrzałe owoce. Kaki jest dobrym źródłem nie tylko witamin (A i C), ale także wapnia i z tego względu polecane jest w osteoporozie, a także kobietom, które wkraczają w okres menopauzalny.

 

 

Smoczy owoc – pitaja

Zadziwiają bogactwem barw i niecodziennych kształtów. Czasem odstraszają kolcami lub warstwą łusek. Ale spokojnie – wnętrze kryje wiele przyjemnych niespodzianek. Ten piękny różowy owoc rośnie na….kaktusie. Pitaja, nazywana również smoczym owocem, wywodzi się z Meksyku i Ameryki Środkowej. Dziś uprawiana jest także w Chinach, Izraelu, Wietnamie, Malezji, na Tajwanie i Filipinach. Intensywnie kolorowe owoce przypominające duże jajo powstają z kwiatów kaktusa. Ich miąższ w zależności od odmiany może mieć różny kolor. Najpopularniejsza odmiana ma biały, bogaty w małe, czarne, chrupiące nasiona, miąższ. Odmiana z Kostaryki natomiast ma miąższ koloru buraka. Również kolor skórki nie zawsze jest różowy – spotykany jest również smoczy owoc o żółtej barwie. Miąższ pitaji można jeść na surowo, a jego konsystencja przypomina kiwi. Pitaya jest niskokaloryczna i ma lekko słodki smak, często z domieszką kwaskowatości. Bardzo często stosowana jest do przygotowywania soków i wina.

 

Rambutan

Nie przestraszcie się. Ten włochaty owoc kryje bardzo smaczne wnętrze. Rambutan, czyli śliwka japońska albo jagodzian, wyglądem przypomina liczi. W środku owocu znajduje się niejadalna pestka otoczona przeźroczystym miąższem. Miąższ zazwyczaj ma słodki smak, jest soczysty i aromatyczny i można go jeść na surowo. Rambutan wywodzi się z Indonezji, ale dobrze zadomowił się też w Chinach, Indiach, Malezji i na Tajlandii. Po obraniu ze skórki owoc świetnie nadaje się jako dodatek do mięs, deserów lub sałatek. W Polsce najczęściej spotykane są owoce rambutanu w zalewie.

 

Durian

Durian ma tyleż zwolenników, co zaciekłych przeciwników. Zamknięty w skorupce pokrytej kolcami, w Azji uznawany jest za króla owoców i wielki smakołyk, jednak ktokolwiek, kto nie jest oswojony z jego nieprzyjemnym zapachem i specyficznym smakiem, ominie go szerokim łukiem. Woń duriana unosi się już z daleka od ulicznych straganów. W azjatyckich hotelach umieszczane są nawet tabliczki zabraniające wnoszenia owocu do środka. Skąd więc takie uznanie, jakim cieszy się durian w Azji? Wielu twierdzi, iż delektowanie się jego miąższem przypomina smakowanie wina lub serów pleśniowych. Ot, po prostu kwestia przyzwyczajenia. W Malezji używany jest do produkcji wielu słodyczy, można również skosztować tam smażonego wraz z cebulą i chili lub nawet podfermentowanego owocu. W Tajlandii bardzo popularna jest pasta wykonana z durianu lub durian gotowany wraz z warzywami.

Kiwano

Choć to ogórek, wcale nie przypomina tego z naszych ogródków. Pomarańczowa, rogata skórka, nie kojarzy się z niczym, co znamy pod nazwą ogórek. Również smak kiwano może zaskoczyć. Nazwę nadali mu Nowozelandczycy, którym smak i zapach skojarzył się z owocem kiwi i bananem, połączyli więc te dwa słowa i powstało kiwano. Zielony miąższ ma bardzo orzeźwiający smak, przypominający połączenie kiwi, melona i ogórka, a zapach podobny jest do aromatu banana. Rogaty ogórek doskonale nadaje się do sałatek i deserów, może również stanowić dodatek do dań z ryb i owoców morza.

Którego z owocu najbardziej chciałabyś spróbować?  A może jadłaś już któryś z nich i chciałabyś podzielić się z nami wrażeniami?

 

zobacz również:

Jajka i grapefruity – Dieta Norweska

Dieta trzech minerałów

Najbardziej kaloryczne owoce: ranking

Które warzywa są kaloryczne?

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...