Specjaliści od żywienia coraz częściej zwracają uwagę na to, że kłopoty z utrzymaniem szczupłej sylwetki mogą wynikać z niedoboru ważnych składników. Chrom, cynk i magnez. Trzy pierwiastki, od których zależy prawidłowa przemiana materii, a więc i nasza waga. Niewidoczne, ale jednocześnie bardzo skuteczne, pod warunkiem że jest ich pod dostatkiem w codziennym jadłospisie. Nic zatem prostszego, niż wykorzystać ich tajemną siłę, łącząc te substancje w jednej diecie.
Chrom reguluje poziom glukozy, zmniejszając jednocześnie apetyt na słodycze. Przyspiesza również rozkład komórek tłuszczowych. Dlatego jest szczególnie istotny dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi i cukrzyków. Pierwiastek ten jest bardzo słabo wykorzystywany z produktów spożywczych, a jego przyswajanie zmniejsza dodatkowo obecność cukru: zarówno tego zawartego w słodyczach, jak i w owocach. Chrom znajduje się głównie w takich produktach jak: drożdże, wątroba, ryby, zielony groszek, cebula, kukurydza, drób, jaja, razowe pieczywo i świeże owoce.
Cynk jest niezbędny do produkcji wielu hormonów, w tym tyroksyny (hormonu tarczycy zawiadującego tempem przemiany materii). Bierze udział w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów. Jest lepiej przyswajalny z żywności pochodzenia zwierzęcego niż z produktów roślinnych. Występuje w największych ilościach w takich produktach jak: kasza gryczana, mak, sery żółte, warzywa strączkowe, migdały, razowe pieczywo, pestki słonecznika, orzechy, wołowina i jaja.
Od magnezu zależy aktywność enzymów uczestniczących w spalaniu węglowodanów i tłuszczy. Organizm przyswaja magnez łatwiej, jeśli obok niego znajduje się witamina D i białko zwierzęce. Wchłanianie utrudnia obecność tłuszczu, cukru i substancji zawartych w kawie i mocnej herbacie. Magnez występuje przede wszystkim w takich produktach jak: owoce morza, otręby, kakao, pestki dyni, kasza gryczana, soja, migdały, ryż brązowy, kasza jaglana i pieczywo razowe.
Przykładowy jadłospis:
I śniadanie
2) 1 szklanka chudego mleka (0,5%) z dodatkiem szklanki płatków zbożowych, 2 łyżek rodzynek i łyżeczki miodu, szklanka herbaty lub mięty bez cukru (354 kcal).
3) 2 kromki chleba żytniego posmarowane margaryną, 4 plasterki kiełbasy drobiowej, surówka ze świeżego ogórka, 3 orzechów włoskich, łyżki rzeżuchy, łyżki chudej śmietany, szklanka czerwonej herbaty bez cukru (363 kcal).
4) 1 kromka pełnoziarnistego chleba razowego z kawałkiem wędzonej makreli, 5 rzodkiewek, 1/2 szklanki muesli bez cukru z kubkiem jogurtu naturalnego (150g), szklanka czarnej herbaty bez cukru (353 kcal).
5) 1 duża grahamka, pasta paprykowo-twarogowa z czerwonej papryki, wymieszana z 1/2 kostki chudego białego sera (100 g), 2 łyżkami śmietany (12%) i łyżką posiekanego szczypiorku, herbata miętowa bez cukru (350 kcal).
6) Zapiekanka z 2 tostów razowych typu graham, 2 plasterków szynki delikatesowej z kurczaka, 2 plasterków sera żółtego light z 5 posiekanymi orzechami laskowymi, szklanka herbaty zielonej bez cukru (359 kcal).
7) 1 kubek jogurtu naturalnego (150 g) wymieszanego z 2 łyżkami niesłodzonych otrębów pszennych i łyżeczką ziaren słonecznika, 2 mandarynki, kromka pumpernikla, posmarowana cienko masłem, 3 rzodkiewki, szklanka soku pomidorowego (360 kcal).
II śniadanie
2) 1 jogurt naturalny z ziarnami zbóż(150 g), (128 kcal).
3) 1 kromka chleba razowego z kostką sera topionego light, pomarańcza (125 kcal).
4) 1 kromka chrupkiego chleba żytniego z dwoma łyżkami granulowanego twarożku, posypana garścią płatków migdałów, 1/2 grejpfruta (118 kcal).
5) 1/2 bułki pszennej, cienko posmarowanej miękką margaryną z 2 plasterkami wędliny drobiowej (np. polędwicy z indyka), posypanej łyżeczką pestek z dyni, małe jabłko (125 kcal).
6) 1 kromka razowego chleba, plasterek kiełbasy z indyka, pomidor (116 kcal).
7) 1 mały filet z wędzonego dorsza polany łyżką śmietany jogurtowej, posypany łyżką posiekanych pestek dyni i łyżką posiekanej rzeżuchy lub koperku, mały pomidor (118 kcal).
Obiad
1) 1 filet z dorsza (100 g) upieczony w folii, ugotowany średni ziemniak, posypany łyżką posiekanego koperku, gotowana kolba kukurydzy, pół szklanki czerwonej, kiszonej kapusty z pokrojoną małą cebulą, odrobiną cukru do smaku, szklanka wody mineralnej niegazowanej (najlepiej z dużą zawartością magnezu) z plasterkiem cytryny (420 kcal).
2) 1 duża papryka nadziewana ryżem z mielonym mięsem z indyka, jajkiem i cebulką, surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej papryki, szklanka wody mineralnej (428 kcal).
3) 1 pierś kurczaka (120 g) usmażona na łyżeczce oliwy z oliwek, polana 1/3 kubka jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżeczką curry, 2 ugotowane ziemniaki posypane łyżką posiekanego koperku lub szczypiorku, surówka z groszku konserwowego i papryki z łyżeczką majonezu light, szklanka wody mineralnej z plasterkiem cytryny (431 kcal).
4) 1 kawałek schabu wieprzowego (100 g) usmażonego na łyżeczce oleju rzepakowego z posiekaną cebulą, kaszą gryczaną na sypko (3 łyżki) i surówka z tartego selera oraz 3 posiekanych orzechów włoskich, doprawiona łyżeczką śmietany jogurtowej, szklanka niegazowanej wody mineralnej z dużą zawartością magnezu (425 kcal).
5) Gulasz z 100 g chudej cielęciny, łyżeczki oleju, małej cebuli, 4 łyżek kaszy gryczanej, 3/4 szklanki gotowanych buraczków bez zasmażki, świeży ogórek, szklanka niegazowanej wody mineralnej (najlepiej z dużą zawartością magnezu) (431 kcal).
6) 1 dzwonek łososia upieczony w folii lub na grillu (150 g), 3/4 szklanki ugotowanego makaronu razowego, sałatka z gotowanej fasolki szparagowej, polana sosem z łyżeczki oliwy z oliwek, wody i ząbka czosnku, posypana drobno posiekanymi 5 orzechami laskowymi, szklanka wody mineralnej z plasterkiem cytryny (414 kcal).
7) 1 filet z piersi indyka bez skóry (100 g) usmażony na łyżeczce oleju z 4 pieczarkami, 3 łyżki ugotowanego makaronu razowego, surówka z małego pora (50 g) i łyżki zielonego groszku konserwowego, wymieszana z łyżeczką majonezu light (425 kcal).
Kolacja
1) 3 kromki chrupkiego żytniego pieczywa, 3 plasterki sera żółtego light, pokrojony strąk czerwonej papryki, pół banana, szklanka herbaty owocowej bez cukru (305 kcal).
2) Omlet z 2 jajek z łyżeczką niskosłodzonego dżemu wiśniowego, szklanka kawy Inka na mleku (0,5%) (292 kcal).
3) 1 gotowana parówka drobiowa, bułka grahamka, surówka z pomidora, małej cebuli, łyżki kukurydzy z puszki, polana sosem z oliwy, wody i soku z cytryny, szklanka herbaty owocowej bez cukru (307 kcal).
4) 2 kromki chleba pełnoziarnistego z 2 plasterkami polędwicy drobiowej i dwoma liśćmi sałaty, szklanka kakao (1 łyżeczka na szklankę mleka 0,5%) posłodzona łyżeczką słodziku (291 kcal).
5) 2 naleśniki z razowej mąki, nadziewane chudym białym serem wymieszanym z przyrumienioną cebulką i 4 usmażonymi pieczarkami, szklanka herbaty ziołowej (290 kcal).
6) 1 kawałek cienkiej kiełbasy drobiowej na ciepło (80 g) z łyżeczką ketchupu, kromka chleba żytniego z soją posypana łyżką posiekanej rzeżuchy, szklanka niesłodzonej zielonej herbaty (307 kcal).
7) 2 kromki razowego chleba żytniego z orzechami, posmarowane miękką margaryna, z dwoma łyżkami tuńczyka w sosie własnym, papryka, szklanka herbaty ziołowej bez cukru (306 kcal).
Przykładowe przepisy:
Dorsz pieczony w folii
Surówka z selera
Składniki: 40 dkg selera, 3-4 jabłka, 5 dkg orzechów włoskich, 10 dkg majonezu, sól, cukier i sok z cytryny do smaku.
Papryka nadziewana mięsem i ryżem
Surówka z pora i groszku
Składniki: 3 pory, 2 jabłka, 3 łyżki zielonego groszku odcedzonego z zalewy, 2 jajka, 3 łyżki majonezu light, 15 dag żółtego sera, sól, cukier, sok z cytryny.
Sałatka z fasoli szparagowej i pomidorków
Buraczki gotowane z musztardą
Naleśniki z pieczarkami, kaszą i serem
sól, pieprz, vegeta, tymianek, 2 duże cebule, masło do smażenia
W dużej misce połączyć kaszę, pieczarki, cebulkę, dodać pokruszony ser, pieprz, trochę tymianku i sól do smaku. Farszem posmarować naleśniki, zwinąć.
Gulasz z cielęciny
Zobacz również: