Dieta na wakacje – top 5 produktów, które warto jeść latem!

29 sierpnia 2021, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Lato. Myśl o urlopie, cudownej pogodzie, długich dniach i wylegiwaniu się na plaży napawa słonecznym optymizmem i dodaje energii. Nie pozwól, aby Twoje myśli o wczasach i plaży zachmurzyły się przez nadmiar kilogramów, który potrafi skutecznie zepsuć humor podczas poszukiwania nowego kostiumu kąpielowego i wszelkich przygotowań na nadejście upragnionych wakacji. Aby zadbać o wakacyjną sylwetkę, zdążyć wysmuklić ciało i podczas urlopu komfortowo czuć się w kostiumie kąpielowym zmień dietę! Ci, którzy najlepiej wypoczywają, gdy leżą pod gruszą, zdaniem dietetyków powinni zdecydowanie wystrzegać się tłustych i wysokokalorycznych potraw. Idealny obiad dla nich to niezabielana i niezaprawiona mąką zupa jarzynowa (najwyżej z dodatkiem kaszy jęczmiennej) oraz warzywa gotowane lub surówka z plastrem chudej pieczeni. Na deser – sok świeżo wyciśnięty z owoców.

Owoce i warzywa

W lecie, nie tylko w trakcie wakacji i urlopów, gdzie tylko to możliwe powinniśmy jeść surowe, nieprzetworzone produkty a okres wakacyjny daje nam po temu wiele możliwości. Przede wszystkim jest pod dostatkiem świeżych owoców i warzyw. Powinny one zastąpić część składników wysokoenergetycznych. Produkty te, zawierające przeważnie ponad 90% wody, mają małą wartość energetyczną, natomiast są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. W zależności od upodobań i ilości czasu przeznaczonego na przygotowanie posiłku, można stosować różne formy ich podawania: od surowych owoców i warzyw „do pogryzania”, przez ziemniaki faszerowane różnego typu sałatkami warzywnymi, po wykwintne sałatki i surówki.
Suszone owoce to idealna (nie tylko zresztą letnia) przekąska. Szczególnie morele, które zawierają duże ilości magnezu, sprawią, że nie opuści cię dobry nastrój – a to przecież warunek udanych wakacji. Magnez jest też obecny pszennych, płatkach owsianych, rodzynkach, orzechach.

Chude mięso

Nie zapominajmy o białku, którego owoce i warzywa zawierają przecież niewiele, a jest ono niezbędne dla człowieka, szczególnie dla dzieci. Nawet wysokobiałkowe produkty roślinne nie pokrywają zapotrzebowania na niektóre niezbędne aminokwasy. Spożywanie pewnych ilości białka zwierzęcego jest zatem konieczne, ale i tu trzeba zachować umiar – przede wszystkim nie powinny mu towarzyszyć większe ilości tłuszczu. Tak więc mięso jest tym zdrowsze, im chudsze. Wołowina zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina, a jeszcze bardziej polecana jest chuda cielęcina czy drób – kurczak lub indyk. Należy pamiętać żeby nie podawać mięsa z tłustym sosem. Bardzo popularny w miejscowościach wczasowych kurczak z rożna jest dobrym wyborem, podobnie jak i inne potrawy z rożna czy grilla, smaczne, aromatyczne, a nie przesiąknięte tłuszczem.

Ryby

 

W diecie wakacyjnej nie powinno zabraknąć ryb: nad morzem – świeżych ryb morskich, nad jeziorami – słodkowodnych, w górach – smakowitych pstrągów. Ryby są bogate w lekkostrawne, pełnowartościowe białko, a tłuszcz rybi jest bez porównania zdrowszy od innych tłuszczów zwierzęcych. Szczególnie polecane są ryby morskie, zawierające niezwykle cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy z grupy n3. Stwierdzono, że zapobiegają one m.in. schorzeniom serca, miażdżycy, a także chorobom nowotworowym. Wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, ale również i w tym przypadku ważny jest sposób ich przyrządzenia. Zdecydowanie najzdrowsze są ryby pieczone w folii i gotowane (ryba z wody, zupy rybne). Ryby wędzone, bardzo popularne w miejscowościach wczasowych, są także dobrym uzupełnieniem diety.

Mleko i przetwory mleczne

Ważnym źródłem białka, również w okresie wakacyjnym, powinno być mleko i jego przetwory: chude mleko, chude twarożki, a przede wszystkim bardzo wartościowe fermentowane napoje mleczne: jogurty i kefiry, dostępne w dużym wyborze, o różnych smakach, z dodatkiem owoców. Dobrym, zdrowym daniem w kuchni wakacyjnej są napoje mleczne z preparowanym ziarnem zbożowym lub różnego rodzaju płatkami zbożowymi, sporządzanymi m.in. z dodatkiem suszonych owoców (musli). Walory żywieniowe i smakowe można jeszcze poprawić dodatkiem świeżych owoców, w szczególności jagodowych (np. truskawki, poziomki, jagody, maliny).
Godnymi polecenia są fermentowane napoje mleczne, zawierające żywe kultury bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, mające dobroczynny wpływ na nasz przewód pokarmowy.
W czasie letnich upałów lody są najchętniej spożywanym deserem, nie powinny jednak stanowić podstawy jadłospisu, nawet na wakacjach. Nie wolno jeść lodów rozmrożonych i ponownie zamrożonych (można je rozpoznać po zmienionym kształcie) ponieważ rozwijają się w nich bakterie chorobotwórcze.

Wody mineralne i soki

Wakacje letnie to okres upałów. Pocimy się nie tylko w czasie pieszych wędrówek górskich, ale również na plaży. Stąd ogromne zapotrzebowanie na wodę – do kilku litrów dziennie, zwłaszcza przy dużym wysiłku fizycznym. Wraz z potem organizm wydala wiele niezbędnych składników mineralnych, i ich uzupełnianie jest nieodzowne. Stąd prosty wniosek: pić wody mineralne. Raczej niegazowane, gdyż znaczna ilość rozpuszczonego dwutlenku węgla nie zawsze jest dobrze tolerowana.
Bardzo zalecane jest picie soków owocowych i warzywnych, gdyż poza substancjami mineralnymi bogate są w znaczne ilości witamin. Dla osób o dużej aktywności fizycznej polecane są również napoje izotoniczne.
Cierpiący na chorobę lokomocyjną powinni do napojów, wypijanych przed podróżą, dodawać szczyptę imbiru. Niektórzy lekarze twierdzą, że przyprawa ta działa skuteczniej niż popularny Aviomarin.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam owocnych przygotowań do wakacji.