Czerwona fasola – różne przepisy na pyszne dania

3 marca 2022, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czerwona fasola słynie głównie z obecności w daniach meksykańskich. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że fasola regularnie jedzona pozytywnie wpływa na nasz organizm. Fasola bowiem posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych i odżywczych.

ryz z czerwoną fasolą

0

Same korzyści

W czerwonej fasoli znajdziesz mnóstwo wartości odżywczych, które są cenne dla naszego organizmu. Fasola jest bogata w cynk, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Oczywiście nie zabrakło tez witamin, ponieważ fasola oferuje witaminy A,B,D,E oraz K. Dodatkowo znajdziesz w niej błonnik, białko, lecytynę oraz izoflawony, które wspomagają proces menopauzy. Najlepsze w czerwonej fasoli jest to, że zawiera tylko 90 kalorii, czyli bardzo niewiele. Idealnie nadaje się jako składnik w naszej diecie.

czerwona fasola

Na pracę serca

Czerwona fasola wspomoże pracę Twojego serca oraz układu sercowo – naczyniowego. Dodatkowo zapobiegnie również poważnym schorzeniom i chorobom. Wystarczy jeść regularnie czerwoną fasolę i zapomnieć o zawale serca.

czerwona fasola

Na odporność i koncentrację

Dzięki witaminom i minerałom czerwona fasola wzmocni Twoją odporność oraz uchroni Cię przed chorobami. Dodatkowo lecytyna usprawni Twoją pamięć oraz koncentrację, więc podczas sesji koniecznie jedz produkty z fasolą.

czerwona fasola

Na zbędne kilogramy

Koniecznie sięgnij po czerwoną fasolę podczas Twojej diety. Błonnik świetnie poprawia przemianę materii, usprawniając ją i przyspieszając spalanie tłuszczu.

czerwon afasola

Na depresję

Jeżeli zmagasz się z depresją, czy złym humorem to koniecznie zjedz czerwoną fasolę. Poprawia ona układ nerwowy i zawiera witaminę B1.

czerwona fasola

Na raka prostaty

Czerwona fasola zawiera cynk, który jest niezbędny dla mężczyzn. Cynk hamuje rozwój prostaty oraz dba o męskie narządy.

 

Przepisy z fasolą

Zupa fasolowa

 

 

Co kupić?

  • 250 g fasoli Piękny Jaś (pół na pół czerwona fasola z białą)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Fasolę należy opłukać i włożyć do garnka, a następnie zalać wodą. Pozostaw ją do namoczenia na całą noc. Następnego dnia wylewamy wodę i płuczemy fasolę świeżą wodą oraz dodajemy przyprawy, czyli sól, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskiego. Całość gotuj przez 30 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę – wszystko pokrój w kostkę. Zupę gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Teraz pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie usmaż cebulę oraz kiełbasę. Dodaj przyprawy – sól, pieprz i słodką paprykę.Dodaj wszystko do garnka z fasolą i wrzuć koncentrat pomidorowy. Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut i dopraw do smaku.

 

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą

sałata z czerwona fasola

Co kupić?

  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili

Przygotowanie:

Z puszek odcedź tuńczyka, czerwoną fasolę oraz kukurydzę, a jajka ugotuj na twardo. Teraz pokrój w kostkę cebulę, paprykę, jajka i ogórki. Połącz ze sobą wszystkie składniki, a następnie dodaj majonez, jogurt i musztardę. Przypraw do smaku według uznania.

 

Pasta na kanapki

Co kupić?

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 – 4 łyżki oliwy lub ulubionego oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Fasolę należy odsączyć i zblendować z pozostałymi składnikami. Smaruj pastą kanapki i skrop sokiem z cytryny.

 

Duszona fasola

 

Co kupić?

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszkę pomidorów
  • marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cebule
  • 0,5 l bulionu (może być z kostki)
  • Kminek, oregano, słodka i ostra papryka, pieprz caynne, tabasco
  • Oliwa

Przygotowanie:

Cebule oraz czosnek podsmaż na oliwie, po czym dodaj mielone mięso. Smaż na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Teraz dodaj  na patelnię pokrojone marchew, pomidory wraz z zalewą oraz bulion. Całość  dopraw przyprawami do smaku. Duś wszystko na małym ogniu przez 20 min. Fasole oraz kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do całości.Gotuj jeszcze 5 minut cały czas mieszając. Można dodać do dania woreczek ugotowanego ryżu.

Meksykańska pasta z fasoli z papryką pieczoną

SKŁADNIKI:

puszka Fasolki konserwowej czerwonej jasnej JAMAR
2 strąki czerwonej papryki

500 ml Passaty Pomidorowej JAMAR
marchewka
pietruszka
2 garści pestek słonecznika
3 łyżki płatków jaglanych
przyprawy: papryka mielona, papryka wędzona, sól, pieprz, czosnek, oregano

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Paprykę kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i pieczemy skórką do góry. Gorącą, upieczoną paprykę przekładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, żeby jeszcze chwilę parowała w środku (dzięki temu łatwiej zdejmiemy skórkę). Marchewkę i pietruszkę obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki i dusimy na patelni z odrobiną oleju. Uduszone warzywa miksujemy z odsączoną i wypłukaną fasolą, papryką pozbawioną skórki, pomidorami, słonecznikiem i przyprawami.  Gotową pastę wrzucamy ponownie na patelnię i dusimy jeszcze 5 minut.

Ryż z czerwoną fasolą

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku, zmielone
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 / 4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ostrego sosu
  • 2 1 / 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka świeżych, zmielonych liści kolendry

Sposób przygotowania:

 

Rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu na dużej patelni. Dodać czosnek, cebulę, seler i paprykę i doprowadzić do miękkości. Wymieszać z fasolą, cebulą w proszku, solą, pieprzem i ostrym sosem. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić na wolnym ogniu.

Doprowadzić bulion do wrzenia i dodać ryż i masło. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 20 minut bez zdejmowania pokrywki. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Zmieszać ryż i fasolę i podać z kolendrą.

 

zobacz również:

Fasola – różne dania i potrawy z fasoli na ciepło

Świetne pomysły na dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe – przepisy na rozgrzewające potrawy

Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy