Cukinia duszona z pomidorami

14 maja 2018, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Dodając do potraw sos sojowy z powodzeniem możemy zrezygnować ze zwykłej soli – nie tylko przyprawimy danie, ale i nadamy mu świetny smak.

file1300203172

 

składniki:

    • 1 cukinia zielona, nieduża,
    • 1 cukinia żółta, nieduża,
    • 1 duża cebula,
    • 1 puszka 400g pomidorów bez skórki,
    • 1/2 pęczka grubego szczypioru,
    • 1 łyżeczka oregano,
    • 1 łyżeczka tymianku,
    • garść liści bazylii,
    • do smaku: odrobina cukru,chili w proszku,
    • 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
    • ew.2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 2 łyżki oliwy,
    • 1 łyżeczka masła

 

sposób przygotowania: Warzywa umyłam, ale cukinii nie obierałam – były młode z ładną skórką. Nie musiałam też wydrążać z nich środka bo miąższ nie był watowaty. Odcięłam tylko końce i pokroiłam cukinie w grube pół plastry. Cebulę po obraniu pokroiłam w kostkę. Pomidory przesiekałam na drobniejsze kawałki. W rondlu rozgrzałam oliwę, zeszkliłam cebulę. Gdy zaczęła się złocić dorzuciłam cukinię i posiekany drobno czosnek, smażyłam razem 2-3 min. a następnie wlałam pomidory. Dosypałam oregano i tymianek, troszkę cukru i chili. Doprawiłam sosem sojowym. Dusiłam wszystko ok. 5 min. bo cukinia nie potrzebuje dużo czasu. Na koniec dosypałam posiekaną bazylię i dołożyłam masło dla smaku. Koncentratu nie dodawałam, ale można to zrobić i sos będzie wtedy bardziej esencjonalny. Danie posypałam grubo posiekanym szczypiorem i podałam ze świeżym pieczywem.