Cukinia duszona z pomidorami
Dodając do potraw sos sojowy z powodzeniem możemy zrezygnować ze zwykłej soli – nie tylko przyprawimy danie, ale i nadamy mu świetny smak.
składniki:
-
- 1 cukinia zielona, nieduża,
- 1 cukinia żółta, nieduża,
- 1 duża cebula,
- 1 puszka 400g pomidorów bez skórki,
- 1/2 pęczka grubego szczypioru,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- garść liści bazylii,
- do smaku: odrobina cukru,chili w proszku,
- 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
- ew.2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka masła
sposób przygotowania: Warzywa umyłam, ale cukinii nie obierałam – były młode z ładną skórką. Nie musiałam też wydrążać z nich środka bo miąższ nie był watowaty. Odcięłam tylko końce i pokroiłam cukinie w grube pół plastry. Cebulę po obraniu pokroiłam w kostkę. Pomidory przesiekałam na drobniejsze kawałki. W rondlu rozgrzałam oliwę, zeszkliłam cebulę. Gdy zaczęła się złocić dorzuciłam cukinię i posiekany drobno czosnek, smażyłam razem 2-3 min. a następnie wlałam pomidory. Dosypałam oregano i tymianek, troszkę cukru i chili. Doprawiłam sosem sojowym. Dusiłam wszystko ok. 5 min. bo cukinia nie potrzebuje dużo czasu. Na koniec dosypałam posiekaną bazylię i dołożyłam masło dla smaku. Koncentratu nie dodawałam, ale można to zrobić i sos będzie wtedy bardziej esencjonalny. Danie posypałam grubo posiekanym szczypiorem i podałam ze świeżym pieczywem.