Co zrobić z wiśni? 7 super przepisów na szybkie dania z wiśniami

28 lipca 2021, dodał: Ania
Artykuł zewnętrzny

Korzystając z lata i darów natury chciałam was zainspirować i na nowo rozkochać w naszych, polskich wiśniach. Właśnie rozpoczął się na nie sezon. Jednak mało kto wie, że poza tym że są smaczne i nadają się do wypieków czy pasteryzacji są pełne właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie i urodę.

wiśnie

 

Wiśnie to w 80 % woda, dlatego warto je podjadać dla zdrowia. Są lekką przekąską i nie zaszkodzą osobom na diecie. Pozostałe 20 % tych okrągłych , niewielkich owoców to witaminy i minerały. Wiśnie skrywają w sobie m.in przeciwutleniacze spowalniająca procesy starzenia się. Wiśnie wpływają również korzystnie na układ krążenia. Zawarta w nich witamina C zwiększa odporność na przeziębienia. Ponadto wiśnie mają zdolność łagodzenia bólu.

dania z wiśniami

Dzięki zawartości witamin z grupy B spożywanie wiśni poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. To także skarbnica kwasu foliowego oraz żelaza. Błonnik zawarty w wiśniach wpływa korzystnie na układ trawienny. Dzięki antocyjanom zwartym w tych owocach poprawi się nam ostrość widzenia .

Najzdrowsze i najbogatsze w składniki odżywcze są oczywiście surowe owoce. Dlatego w sezonie zajadajmy się nimi do woli. Warto też wykorzystywać je do domowych wypieków i deserów oraz zrobić zapas smakowitych wiśni zamkniętych w słoikach. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów z wiśniami w roli głównej.

Zupa wiśniowa

Składniki:

1 kisiel o smaku wiśniowym,

1/2 kg wiśni,

1/2 szklanki cukru,

cynamon, goździki,

makaron lub groszek ptysiowy,

2 l wody.

Przygotowanie:

Wiśnie wydrylować. Zalać 2 l gorącej wody, dodać goździki i cynamon. Gotować 15 min. i zmiksować. Dodać cukier. Kisiel rozprowadzić w 1/2 szklance zimnej wody. Dodać do zupy i zagotować. Wystudzić. Podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem.

zupa wiśniowa

Konfitura wiśniowa

Warto przygotowywać dżemy czy konfitury z ulubionych owoców. Będą one potem pysznym dodatkiem do apetycznych deserów. Można ich użyć do przełożenia naleśników czy gofrów.

Składniki

*1 kg świeżych wiśni

*75 dag cukru lub 1 kg cukru żelującego

Przygotowanie

Świeże owoce wiśni myjemy i pozbywamy się pestek. Owoce przesypujemy do szerokiego garnka najlepiej z grubym dnem. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy owoce puszczą sok dodajemy cukier lub wersję żelującą. Całość mieszamy i gotujemy dalej. Owoce gotujemy, aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Zazwyczaj trwa to około 1,5 godziny. Konfiturę można jeść na gorąco, ale przede wszystkim warto ją przelać do słoików i poddać pasteryzacji. Zimą miło będzie otworzyć słoik z pachnącą i aromatyczną konfiturą wiśniową swojego wyrobu.

Deser z wiśniami i serkiem mascarpone

Lekkie desery w pucharkach bądź w słoikach, które można zabrać ze sobą cieszą się wielką popularnością. Nie sposób się temu dziwić. Są smaczne, a proste w wykonaniu. Wyglądają także nadzwyczaj efektownie. Ważne aby w pucharku/ słoiku znajdowały się na przemian różne warstwy.

Składniki

*wydrylowane wiśnie

*250 g serka mascarpone

*200g schłodzonej śmietanki 30 %

*2 – 3 łyżki cukru pudru

*kilka kruchych, maślanych ciasteczek

Przygotowanie

Śmietankę ubijamy, aż będzie gęsta i dodajemy serek mascarpone oraz cukier. Miksujemy jeszcze przez chwilę. W słoiku układamy masę z serka, wydrylowane wiśnie i na wierzch także masę serowo śmietanową. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami maślanymi i dekorujemy wiśniami.

Mini serniczki z wiśniami

Już wspominałam, że sposobów na desery w pucharkach z wiśniami w roli głównej są proste i jest ich wiele. To kolejna łatwa w wykonaniu i pyszna propozycja dla was.

Składniki

*300 g zmielonego twarogu

*400 ml gęstego jogurtu naturalnego

*2 łyżki cukru pudru

*1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

*300 g wydrylowanych wiśni

*woda, galaretka wiśniowa

*kakaowe ciastka lub herbatniki

*owoce i bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie

Ciastka dokładnie rozdrabniamy. Wiśnie miksujemy, aby powstał mus. Następnie owoce z wodą podgrzewamy na małym ogniu, a następnie dodajemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Tak powstałą masę pozostawiamy do wystygnięcia. Twaróg mieszamy z jogurtem, cukrem oraz cukrem pudrem. Na spody miseczek wykładamy pokruszone herbatniki, następnie masę serową i mus wiśniowy. Odstawiamy do lodówki, aby deser nabrał odpowiedniej konsystencji. Następnie dekorujemy go bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Sorbet wiśniowy

Lato to idealna pora na zimne, lekkie desery. Właśnie takie są sorbety. Będą zdrową przekąską, zwłaszcza jeśli przygotujemy je z owoców z domowego ogródka lub sadu.

Składniki

*600 g wydrylowanych wiśni

*150 ml wody

*100 g cukru

*sok z jednej cytryny

*1 białko jaja

*pół tabliczki czekolady gorzkiej

*5o ml wódki

Przygotowanie

W garnku mieszamy wodę i cukier, podgrzewamy do momentu powstania syropu. Do gorącego syropu dodajemy 500 g wiśni i sok z cytryny. Chwilę dusimy do momentu, aż zaczną się rozpadać. Następnie wiśnie studzimy. Chłodne wiśnie oraz syrop w którym się gotowały dokładnie miksujemy i dodajemy alkohol. Dodajemy ubite na sztywno białko oraz pokrojoną na drono czekoladę oraz rozdrobnione, pozostałe wiśnie. Delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku. Sorbet jest gotowy do spożycia po około 2-3 godzinach.

Mega szybkie ciasto z wiśniami

Na letnie podwieczorki, czy kawę w doborowym towarzystwie warto zaserwować pyszne ciasto z sezonowymi owocami. Co istotne nie potrzeba do jego wykonania wymyślnych składników, a jego przygotowanie jest szybkie więc nie tracicie czasu.

 

Składniki

*4 jajka

*150 g cukru

*250 g mąki pszennej

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*100 ml oleju

*1 łyżeczka cukru waniliowego

*300 g wydrylowanych wiśni

Przygotowanie

Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie partiami dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Kolejno dodajemy olej i ekstrakt z wanilii i ponownie mieszamy. wymieszane ciasto przelewamy do blaszki. Na wierzch dodajemy obtoczone w mące wiśnie. Pieczemy  około 50 min w temperaturze 180 C.  Podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem.

Proste ciasto z wiśniami

Ciasta kruche bardzo dobrze komponują się z owocami. Dlatego także ten deser polecam do wykorzystania wiśni. Przepis, który proponuje jest prosty i szybki w wykonaniu.

Składniki

*200 g mąki

*90 g zimnego masła

*70 g cukru

*1 jajko

*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*750 g wydrylowanych wiśni

*na kruszonkę : 90 g zimnego masła, 2 żółtka , 100 g cukru, 150 g mąki

Przygotowanie

Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wyklejamy nim blaszkę o średnicy 23/24 cm. Tortownicę wkładamy na 20-25 min do nagrzanego piekarnika. Masło siekamy dodając mąkę, a następnie pozostałe składniki. Mieszamy i zagniatamy tworząc małe, nieregularne kulki. Na podpieczonym spodzie umieszczamy wiśnie i na nich kruszonkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnia i pieczemy około 45 minut. Ciasto studzimy przed podaniem.

zobacz również:

Dieta czereśniowa – czy można schudnąć jedząc czereśnie?

Czereśnie – jak wykorzystać – smaczne przepisy

Czereśnie i wiśnie – przepisy i słodkie tajemnice

Letnia owocowa kolacja – sałatki i lekkie dania