Co zrobić z wiśni? 7 super przepisów na szybkie dania z wiśniami
Korzystając z lata i darów natury chciałam was zainspirować i na nowo rozkochać w naszych, polskich wiśniach. Właśnie rozpoczął się na nie sezon. Jednak mało kto wie, że poza tym że są smaczne i nadają się do wypieków czy pasteryzacji są pełne właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie i urodę.
Wiśnie to w 80 % woda, dlatego warto je podjadać dla zdrowia. Są lekką przekąską i nie zaszkodzą osobom na diecie. Pozostałe 20 % tych okrągłych , niewielkich owoców to witaminy i minerały. Wiśnie skrywają w sobie m.in przeciwutleniacze spowalniająca procesy starzenia się. Wiśnie wpływają również korzystnie na układ krążenia. Zawarta w nich witamina C zwiększa odporność na przeziębienia. Ponadto wiśnie mają zdolność łagodzenia bólu.
Dzięki zawartości witamin z grupy B spożywanie wiśni poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. To także skarbnica kwasu foliowego oraz żelaza. Błonnik zawarty w wiśniach wpływa korzystnie na układ trawienny. Dzięki antocyjanom zwartym w tych owocach poprawi się nam ostrość widzenia .
Najzdrowsze i najbogatsze w składniki odżywcze są oczywiście surowe owoce. Dlatego w sezonie zajadajmy się nimi do woli. Warto też wykorzystywać je do domowych wypieków i deserów oraz zrobić zapas smakowitych wiśni zamkniętych w słoikach. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów z wiśniami w roli głównej.
Zupa wiśniowa
Składniki:
1 kisiel o smaku wiśniowym,
1/2 kg wiśni,
1/2 szklanki cukru,
cynamon, goździki,
makaron lub groszek ptysiowy,
2 l wody.
Przygotowanie:
Wiśnie wydrylować. Zalać 2 l gorącej wody, dodać goździki i cynamon. Gotować 15 min. i zmiksować. Dodać cukier. Kisiel rozprowadzić w 1/2 szklance zimnej wody. Dodać do zupy i zagotować. Wystudzić. Podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem.
Konfitura wiśniowa
Warto przygotowywać dżemy czy konfitury z ulubionych owoców. Będą one potem pysznym dodatkiem do apetycznych deserów. Można ich użyć do przełożenia naleśników czy gofrów.
Składniki
*1 kg świeżych wiśni
*75 dag cukru lub 1 kg cukru żelującego
Przygotowanie
Świeże owoce wiśni myjemy i pozbywamy się pestek. Owoce przesypujemy do szerokiego garnka najlepiej z grubym dnem. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy owoce puszczą sok dodajemy cukier lub wersję żelującą. Całość mieszamy i gotujemy dalej. Owoce gotujemy, aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Zazwyczaj trwa to około 1,5 godziny. Konfiturę można jeść na gorąco, ale przede wszystkim warto ją przelać do słoików i poddać pasteryzacji. Zimą miło będzie otworzyć słoik z pachnącą i aromatyczną konfiturą wiśniową swojego wyrobu.
Deser z wiśniami i serkiem mascarpone
Lekkie desery w pucharkach bądź w słoikach, które można zabrać ze sobą cieszą się wielką popularnością. Nie sposób się temu dziwić. Są smaczne, a proste w wykonaniu. Wyglądają także nadzwyczaj efektownie. Ważne aby w pucharku/ słoiku znajdowały się na przemian różne warstwy.
Składniki
*wydrylowane wiśnie
*250 g serka mascarpone
*200g schłodzonej śmietanki 30 %
*2 – 3 łyżki cukru pudru
*kilka kruchych, maślanych ciasteczek
Przygotowanie
Śmietankę ubijamy, aż będzie gęsta i dodajemy serek mascarpone oraz cukier. Miksujemy jeszcze przez chwilę. W słoiku układamy masę z serka, wydrylowane wiśnie i na wierzch także masę serowo śmietanową. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami maślanymi i dekorujemy wiśniami.
Mini serniczki z wiśniami
Już wspominałam, że sposobów na desery w pucharkach z wiśniami w roli głównej są proste i jest ich wiele. To kolejna łatwa w wykonaniu i pyszna propozycja dla was.
Składniki
*300 g zmielonego twarogu
*400 ml gęstego jogurtu naturalnego
*2 łyżki cukru pudru
*1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
*300 g wydrylowanych wiśni
*woda, galaretka wiśniowa
*kakaowe ciastka lub herbatniki
*owoce i bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie
Ciastka dokładnie rozdrabniamy. Wiśnie miksujemy, aby powstał mus. Następnie owoce z wodą podgrzewamy na małym ogniu, a następnie dodajemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Tak powstałą masę pozostawiamy do wystygnięcia. Twaróg mieszamy z jogurtem, cukrem oraz cukrem pudrem. Na spody miseczek wykładamy pokruszone herbatniki, następnie masę serową i mus wiśniowy. Odstawiamy do lodówki, aby deser nabrał odpowiedniej konsystencji. Następnie dekorujemy go bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Sorbet wiśniowy
Lato to idealna pora na zimne, lekkie desery. Właśnie takie są sorbety. Będą zdrową przekąską, zwłaszcza jeśli przygotujemy je z owoców z domowego ogródka lub sadu.
Składniki
*600 g wydrylowanych wiśni
*150 ml wody
*100 g cukru
*sok z jednej cytryny
*1 białko jaja
*pół tabliczki czekolady gorzkiej
*5o ml wódki
Przygotowanie
W garnku mieszamy wodę i cukier, podgrzewamy do momentu powstania syropu. Do gorącego syropu dodajemy 500 g wiśni i sok z cytryny. Chwilę dusimy do momentu, aż zaczną się rozpadać. Następnie wiśnie studzimy. Chłodne wiśnie oraz syrop w którym się gotowały dokładnie miksujemy i dodajemy alkohol. Dodajemy ubite na sztywno białko oraz pokrojoną na drono czekoladę oraz rozdrobnione, pozostałe wiśnie. Delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku. Sorbet jest gotowy do spożycia po około 2-3 godzinach.
Mega szybkie ciasto z wiśniami
Na letnie podwieczorki, czy kawę w doborowym towarzystwie warto zaserwować pyszne ciasto z sezonowymi owocami. Co istotne nie potrzeba do jego wykonania wymyślnych składników, a jego przygotowanie jest szybkie więc nie tracicie czasu.
Składniki
*4 jajka
*150 g cukru
*250 g mąki pszennej
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*100 ml oleju
*1 łyżeczka cukru waniliowego
*300 g wydrylowanych wiśni
Przygotowanie
Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie partiami dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Kolejno dodajemy olej i ekstrakt z wanilii i ponownie mieszamy. wymieszane ciasto przelewamy do blaszki. Na wierzch dodajemy obtoczone w mące wiśnie. Pieczemy około 50 min w temperaturze 180 C. Podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem.
Proste ciasto z wiśniami
Ciasta kruche bardzo dobrze komponują się z owocami. Dlatego także ten deser polecam do wykorzystania wiśni. Przepis, który proponuje jest prosty i szybki w wykonaniu.
Składniki
*200 g mąki
*90 g zimnego masła
*70 g cukru
*1 jajko
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*750 g wydrylowanych wiśni
*na kruszonkę : 90 g zimnego masła, 2 żółtka , 100 g cukru, 150 g mąki
Przygotowanie
Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wyklejamy nim blaszkę o średnicy 23/24 cm. Tortownicę wkładamy na 20-25 min do nagrzanego piekarnika. Masło siekamy dodając mąkę, a następnie pozostałe składniki. Mieszamy i zagniatamy tworząc małe, nieregularne kulki. Na podpieczonym spodzie umieszczamy wiśnie i na nich kruszonkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnia i pieczemy około 45 minut. Ciasto studzimy przed podaniem.
zobacz również:
Dieta czereśniowa – czy można schudnąć jedząc czereśnie?
Czereśnie – jak wykorzystać – smaczne przepisy
Czereśnie i wiśnie – przepisy i słodkie tajemnice
Letnia owocowa kolacja – sałatki i lekkie dania