Ciesz się smakiem lata nawet w srogą zimę – 3 proste sposoby!

19 listopada 2018, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Nic nie poprawi Ci humoru w zimowy, szary poranek jak coś, co przyniesie posmak pełni lata. Jeśli chcesz cieszyć się nim zawsze wtedy, gdy zechcesz, przygotuj domowe przetwory – zdrowe, pyszne i urzekająco słodkie. Poniżej przedstawiamy Ci 3 sposoby na zamknięcie sezonowych owoców w słoiki (i nie tylko) – sprawdź!

Suszone owoce – na kompot lub do owsianki

Z pewnością wiesz, że wysoko przetworzone płatki śniadaniowe nie stanowią pełnowartościowego posiłku. Warto więc znaleźć dla nich alternatywę – np. w postaci owsianki lub granoli. Jak wzbogacić ich smak? Oczywiście dodając suszonych owoców – najlepiej takich, które wysuszyłeś samodzielnie, zatem jesteś pewien, że są zdrowe i pozbawione konserwantów.

Jak suszyć owoce, by zachowały jak najwięcej substancji odżywczych i witamin? Najlepiej zrobić to z specjalnej suszarce, choć suszenie w piekarniku również ma swoje zalety. Garść praktycznych porad i wskazówek znajdziesz tutaj: https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-jak-suszyc-owoce-w-domowych-warunkach.bhtml.

 

Ciesz się smakiem lata nawet w srogą zimę2.jpg

Pyszna konfitura do ciasta lub herbaty

Domowe dżemy i konfitury doskonale sprawdzają się nie tylko na porannej kanapce czy domowym cieście, lecz również jako odrobina słodyczy do kawy lub herbaty. Co ważne, można je przygotować w zasadzie z każdego owocu – po prostu wybierz ten, którego smakiem i aromatem chcesz cieszyć się zimą.

Jak zrobić dobre konfitury? Sam proces nie jest skomplikowany. Kluczowa kwestie stanowi tutaj przygotowanie klarownego, gęstego syropu z cukru i wody, w którym następnie będziesz gotować owoce tak długo, aż staną się miękkie i puszczą sok. Stopień słodkości konfitur możesz łatwo stopniować, dopasowując do swoich upodobań – po prostu dodaj do nich mniej lub więcej cukru. Uważaj tylko na kwaśne owoce, jak agrest czy czarna porzeczka – mogą wymagać większego dosłodzenia.

Ciesz się smakiem lata nawet w srogą zimę3.jpg

Domowe soki – alternatywa dla przetworzonych napojów

Żadne soki ze sklepowych półek nie są w stanie konkurować z domowym sokiem, przygotowanym na własną rękę. Na jego korzyść przemawia nie tylko bogaty i wyrazisty smak, lecz również to, że jest zdrowy i wręcz przepełniony witaminami. Soki możesz robić w sokowirówce lub w wyciskarce. Które urządzenie wybrać?

Pierwsze z nich jest zdecydowanie prostsze w obsłudze – warto więc po nie sięgnąć, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z domowymi sokami. Przygotowanie sou w sokowirówce zajmuje też znacznie mniej czasu. Jeśli jednak wybierzesz wyciskarkę do soków, będziesz cieszyć się bardziej pełnowartościowym napojem. Dlaczego? Proces jego wyciskania z owoców przebiega znacznie wolniej – trzeba więc uzbroić się w cierpliwość – a przez to dokładniej. Efekt? Więcej witamin trafia do soku, zamiast zostawać w resztkach roślin i warzyw przeznaczonych do wyrzucenia.

Alternatywę dla domowego soku stanowi również kompot – ten, który zazwyczaj kojarzy się z niedzielnym obiadem u babci. Pyszny sok uzupełniony sporymi fragmentami owoców świetnie sprawdzi się nie tylko roli napoju, lecz także jako deser, który przypomni Ci smak aromat pełni lata. Spróbuj!

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz