Ciasta drożdżowe z owocami – sprawdzone przepisy

27 czerwca 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

 

Ciasta drożdżowe to chyba najwdzięczniejsze wypieki z jakimi można się zmierzyć w kuchni, a przynajmniej ja drożdżowe ciasta uwielbiam. Najbardziej, już te gotowe, poddane mi pod nos. Ciasta drożdżowe można przygotowywać z wieloma dodatkami, sama wybrałam te przepisy, które są aktualne o tej porze roku, czyli z dodatkami jesiennych owoców jak śliwki czy dynia oraz tych, które dostępne są przez cały sezon.

Drożdże to kluczowy składnik ciasta drożdżowego. W starszych przepisach tych drożdży dodawano baaardzo dużo. Zupełnie niepotrzebnie. Wystarczy 15 g świeżych drożdży (lub odpowiednio ok. 7 g instant) na 500 g mąki, zresztą można i jeszcze dwa razy mniej. Zawsze wyjdzie, a im mniej, tym potem mniej drożdżowy posmak. Drożdże świeże zawsze przed dodaniem trzeba rozpuścić w wodzie, w wodzie z cukrem, w mleku, zasypać samym cukrem – w zależności od tego co mówi przepis i odstawić na 5 minut. Drożdży instant nie trzeba rozpuszczać (czyli robić zaczynu), ale nic nie stoi na przeszkodzie.
Drożdże powinny mieć ładny, lekko słodki zapach.

Ciasto drożdżowe z jagodami

Składniki:
Ciasto:
– 3/4 szklanki mleka
– 125 g masła
– 2 duże jaja
– cukier waniliowy
– 150 g cukru
– 30 g świeżych drożdży
– 3,5 szklanki mąki
Wierzch:
– ¾ litra jagód
– cukier wanilinowy
– cukier do smaku (kilka łyżek)
– cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Przygotować ciasto drożdżowe:  mleko, masło, jaja, cukier i cukier waniliowy oraz pokruszone drożdże wymieszać w misce i zostawić na 3 godziny. Dodać mąkę i wszystko dokładnie wyrobić mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Przygotować jagodowy wierzch: jagody opłukać pod bieżącą wodą, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Na wyrośniętym cieście rozłożyć jagody z cukrem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez 50 min. Ostudzić (choć świetnie smakuje też jeszcze ciepłe), posypać cukrem pudrem, kroić w kwadraty.

Ciasto drożdżowe cytrynowe

Składniki:
– 250 g miękkiego masła
– 3 łyżki startej skórki z cytryny
– 1 szklanka cukru (220 g)
– 6 jajek
– 3/4 szklanki (180 g) gęstej kwaśnej śmietany 18%
– 2 szklanki (300 g) mąki tortowej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki miodu (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Przygotować formę, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 st. C (150 st. C z termoobiegiem). Masło dokładnie zmiksować/utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. Ciągle miksując dodać jedno jajko, a gdy dobrze połączy się z masłem i cukrem, dodać kolejne. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem i śmietanę, w dwóch partiach, miksując tylko do połączenia składników. Wylać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 min. Upieczone ciasto ostudzić na kratce, a następnie polać miodem.

Drożdżowe ciasto z jabłkami

Składniki:
– 1 szklanka mleka
– 30 g drożdży
– 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
– 2 jajka
– 450 g mąki
– szczypta soli
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 100 g masła
– skórka otarta z jednej cytryny
– 3-4 jabłka
Kruszonka:
– 200 g mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 100 g zimnego masła
Przygotowanie:
Pokrojony rabarbar posypać 2 łyżkami cukru, zamieszać i odstawić. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, aż powstaną okruszki i wstawić do lodówki. Drożdże rozetrzeć z połową pozostałego cukru (czyli z połową 3/4 szklanki cukru), wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z resztą cukru. Masło roztopić. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodać ubite jajka, wyrośnięte drożdże, wyrabiać ciasto około 10 min. Dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i znów wyrabiać około 10 min. Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcie w ciepłe miejsce (ma podwoić objętość). Jabłka obrać i pokroić w drobne plastry. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką, równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu poukładać owoce i posypać kruszonką. Odstawić ciasto na około 30 min. do wyrośnięcia. Ciasto piec w temperaturze 160 st. C na funkcji termoobieg przez około 60 min.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki:
Ciasto:
– 100 ml ciepłego mleka
– 20 g świeżych drożdży piekarskich
– 50 g cukru
– 280 g mąki
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 1 jajko
– 70 g miękkiego masła
Kruszonka:
– 300 g mąki
– 150 g zimnego masła
– 150 g cukru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Wierzch:
– 1,5 kg umytych śliwek
– 150 g zmielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)
– 150 g płynnego miodu
Przygotowanie:
Rozprowadzić w ciepłym mleku drożdże z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 min. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Dodać jajko, miękkie mało i zagnieść gładkie ciasto (wyrabiać ciasto przez około 5 min.). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować kruszonkę: do miski dodać mąkę, posiekane masło, cukier i cynamon. Zagniatać i rozcierać składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Śliwki przepołowić i wypestkować. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Ciasto przełożyć na posmarowaną masłem blaszkę. Posypać zmielonymi orzechami. Poukładać na wierzchu śliwki i posmarować je miodem, najlepiej przy użyć pędzelka (lub skropić miodem, używając łyżki). Wszystko równomiernie przykryć wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 st. C na funkcji termoobieg przez 50 min.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:
– 30 g drożdży
– 600 g mąki pszennej
– 80-100 g cukru
– torebka cukru waniliowego
– 250 ml ciepłego mleka
– 100 g masła
– 2 jajka
– szczypta soli
– 1 kg śliwek
– cukier do posypania
– 1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do dużej miski – zrobić w środku wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać trochę cukru, szczyptę soli i zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić. Następnie dodać resztę cukru jajka i po mleko wyrabiając ciasto – najlepiej ręką. Dolewać stopniowo masło zagniatając całość. Gładkie ciasto odstawić w misce, pod ściereczką do wyrośnięcia – na jakąś godzinę. Następnie ponownie zagnieść i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem. Zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem, ułożyć owoce, posypać całość cukrem. Piec w 200-220 st. C przez 25-30 min.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i makiem

Składniki:
Ciasto:
– 375 g mąki
– 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
– 1 duże jajko + 1 żółtko
– 65 g masła
– 2,5 łyżki oliwy
– szczypta soli
– 60 g cukru
– 150 ml mleka
Nadzienie :
– 80 g maku
– 100 ml mleka
– 2 łyżki miodu
– 1,5 łyżki dżemu morelowego
– szczypta soli
– 50 g marcepana
– 1 łyżeczka amaretto lub rumu
Dodatkowo:
– 750 g śliwek
– 1 łyżka mleka
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Masło roztopić i wystudzić. Mąkę wymieszać z solą, zrobić zagłębienie, dodać drożdże, cukier i pozostałe składniki, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość, na minimum godzinę). Przygotować nadzienie: zetrzeć marcepan. Zagotować mleko, dodać mak i gotować chwilę na wolnym ogniu, następnie dodać  sól, miód oraz dżem i gotować jeszcze kilka minut (stale mieszając), aż masa lekko zgęstnieje. Następnie dodać starty marcepan (oraz ewentualnie alkohol), dobrze wymieszać i po chwili zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, pozbawić pestek. Piekarnik nagrzać do 180-200 st. C. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przekroić wzdłuż na trzy paski. Na środku każdego paska nałożyć masę makową, brzegi ciasta lekko posmarować mlekiem i ‘zrolować’ tworząc wałeczki, szczelnie dociskając brzegi ciasta. Gotowe wałeczki układać w formie ślimaka w wyłożonej papierem foremce, następnie między warstwami ciasta układać połówki śliwek, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i piec ok. 45 min.

Ciasto drożdżowe z dynią

Składniki:
– 2,5 dag drożdży
– 1/4 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 3 szklanki mąki pszennej
– 2 żółtka
– szczypta soli
– 5 dag masła
– 2-3 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
– 15 dag ugotowanej i zmiksowanej dyni
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło, odstawić do schłodzenia. 2 i 1/2 szklanki mąki wymieszać z solą, cukrem, dynią, żółtkami i zaczynem, wyrabiać dodając pod koniec masło, rodzynki i płatki migdałów i dosypując pozostałą mąkę w razie potrzeby. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Zagnieść ponownie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 st. C około 40 min.

Ciasto drożdżowe z czekoladą

Składniki:
Ciasto:
– 55 ml wody z mlekiem (pół na pół: ciepła woda i zimne mleko)
– 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
– 50 g cukru plus 0,5 łyżeczki
– 340 g mąki plus trochę do podsypywania przy wyrabianiu ciasta
– 110 g masła, bardzo miękkiego
– 2 jajka, duże i małe
Nadzienie:
– 200 g cukru
– 25 g kakao
– 225 g masła, bardzo miękkiego
– 25 g czekolady, gorzkiej lub deserowej
Przygotowanie:
Do dużej miski wkruszyć drożdże, zalać je ciepłą mieszanką wody z mlekiem, dodać 0,5 łyżeczki cukru i rozetrzeć (z suchymi drożdżami postąpić tak samo).  Odstawić na 10 min. Małe jajko rozbić i oddzielić żółtko od białka.  Żółtko na razie odstawić do lodówki. Do miski z drożdżami dodać 50 g cukru, mąkę, miękkie masło, duże jajko, białko z małego jajka i pomieszać mikserem.  Po kilku minutach odstawić mikser.  Wyjąć ciasto na blat lekko posypany mąką.  Wyrabiać rękami, aż stanie się sprężyste i gładkie. Wyrobione ciasto włożyć z powrotem do miski i odstawić do wyrośnięcia.  Ciasto powinno podwoić objętość. W średniej misce rozmieszać mikserem cukier, kakao i miękkie masło. Odstawić. Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Piekarnik nagrzać do 190 st. C, bez termoobiegu, z górną i dolną grzałką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.  Rozwałkować pierwszą na prostokąt, posmarować połową nadzienia i posypać połową pokruszonej czekolady.  I zwinąć je w rulonik, rozpoczynając od dłuższego boku.  Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Otrzymamy dwa ruloniki, które trzeba ze sobą skręcić. Żółtko rozmieszać widelcem z łyżką mleka i posmarować nim wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 min.  Wyjąć, postawić na kratce do studzenia i zostawić w formie przez pół godziny.

Ciasto drożdżowe

Składniki:
– 3 szklanki mąki
– 3 duże lub 4 małe jajka
– szczypta soli
– 5 dag drożdży
– pokrojona kostka masła
– 1 szklanka cukru
– rodzynki (opcjonalnie)
– skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
– gotowa polewa lukrowa
– rodzynki
Przygotowanie:
Do miski wsypać 3 szklanki mąki 3 jajka, szczyptę soli, drożdże i masło, i ręcznie wyrobić tak, aby wszystko to dało się połączyć w zgrabną, gładką kulę. Odstawiamy (najlepiej do miski z zimną wodą). Dosypać cukier, wyrobić, rozwałkować. Wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową. Zwinąć. Przełożyć ciasto do formy, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 175 st. przez mniej więcej 50 – 60 min. Sprawdzić patyczkiem. Polać lukrem i posypać rodzynkami.

Ciasto drożdżowe z serem i brzoskwiniami

Składniki:
Ciasto:
– 500 g mąki pszennej
– 50 g drożdży
– 1 szklanka letniego mleka
– 80 g masła lub margaryny
– 2 jajka w temperaturze pokojowej
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
Krem serowy:
– 500 g twarogu
– 3 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
– 100 g cukru pudru
– 2 łyżki płatków migdałowych
– duża puszka brzoskwiń w syropie
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami żeby powstał zaczyn. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 min. Masło rozpuścić, ostudzić. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników i wyrabiać dość długo, aby powstałe ciasto odchodziło od ręki (w razie potrzeby podsypać jeszcze mąką). Przykryć i odstawić na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Wyrobić jeszcze raz, przełożyć ciasto do natłuszczonej formy. Ponownie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masę serową: twaróg utrzeć z jajkami, cukrem, sokiem oraz skórką z cytryny i mąką ziemniaczaną. Gotową masę wyłożyć na wyrośnięte drożdżowe ciasto, na niej ułożyć osączone z zalewy i pokrojone brzoskwinie, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 40 – 50 min.
Ciasto drożdżowe bez pieczenia z jabłkami

50 g drożdży
1/2 szkl. cukru (w przepisie było 3/4 szklanki)
3 jaja
szczypta soli
szklanka mleka
1/3 kostki masła roślinnego (w przepisie było 1/2 szklanki oleju)
500 g mąki

Dodatkowo:

3 jabłka
cynamon

Drożdże pokruszyć do miski, dodać  po kolei pozostałe składniki, nie mieszać. Odstawić na kilka godzin (minimum to 4 godziny), lub na noc. Po tym czasie dodać mąkę pszenną i wymieszać łyżką w miarę dokładnie (ciasto ma bardzo luźną konsystencję, spokojnie się je miesza łyżką).

Wyłożyć do tortownicy lub blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą. Na wierzch wyłożyć pokrojonymi w ósemki jabłkami, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni, z termoobiegiem (ja piekłam w prodiżu)

autor: Ervisha

zobacz również:

  1. Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy

  2. Ciasta bez pieczenia – przepisy

  3. Ciasta ze śliwkami – przepisy

  4. Ciasta z porzeczkami – przepisy

  5. Sezonowe desery bez cukru

  6. Zimne napoje kawowe: przepisy na mrożone desery kawowe



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...