Ciasta z porzeczkami – przepisy

20 czerwca 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
 
Porzeczka czerwona jest jednym  z najbardziej popularnych krzewów owocowych spotykanych w naszym kraju. Porzeczki dojrzewają od czerwca do połowy sierpnia. Przy odrobinie fantazji z tych niepozornych drobiazgów da się wyczarować naprawdę namacalne dla podniebienia cuda.
Czerwone porzeczki to bogate źródło witaminy C (około 180 mg na 100 g owoców), błonnika, karotenów, wapnia, przeciwutleniaczy i witaminy K. Oprócz tego znajdziemy w nich żelazo, fosfor, jod, bor, wapń, potas i magnez. Lecznicze właściwości czerwonych porzeczek wykorzystywano już w medycynie ludowej. Leczono nią zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Obecnie w diecie wykorzystuje się te owoce w w przypadku nadkwasoty i niestrawności. Problemy z układem trawiennym możemy pokonać właśnie za pomocą porzeczek. Dzięki błonnikowi i pektynie oczyszczają one jelita. Zapobiegają również powstawaniu kamieni nerkowych. Często jedzenie porzeczek pomaga w profilaktyce i zwalczaniu próchnicy.
Owoce te używane są oczywiście również w kosmetyce. Dzięki właściwościom nawilżającym stają się one bardzo przydatne w pielęgnacji skóry. Mają też właściwości oczyszczające, pomagają pozbyć się martwych komórek naskórka. Z pestek czerwonych porzeczek produkuje się olej, który jest bogaty w odżywcze składniki, przywraca więc skórze elastyczność i zapobiega wiotczeniu, chroniąc jednocześnie przed wolnymi rodnikami. Polecany jest głównie do skóry przesuszonej, dojrzałej i alergicznej.

Oto kilka pomysłów na proste ciasta:

Tarta z porzeczkami

Składniki:
Ciasto kruche:
– 22 dag mąki
– 1 żółtko
– 5 dag cukru pudru
– szczypta soli
– 11 dag zimnego masła
Nadzienie:
– 40 dag czerwonych porzeczek
– 2 jajka
– 5 łyżek brązowego cukru
– 100 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Ciasto: składniki ciasta szybko zagnieść, zrobić kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie pokroić ciasto w plastry i wyklejać nim wcześniej nasmarowaną masłem formę do tarty. Należy zrobić troszkę wyższe brzegi. Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 175 st. C, po czym wyjąć z piekarnika i ostudzić. Nadzienie: jajka, cukier i śmietankę ubić mikserem do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Porzeczki wcześniej umyte, pozbawione szypułek i odsączone z wody wysypać na podpieczony spód ciasta. Na to wylać miksturę z jajek, śmietanki i cukru i wstawić formę do piekarnika. Piec w 180 st. C  przez 20 minut lub do lekkiego zrumienienia.

Muffinki z porzeczkami

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 jajka
– 1/2 szklanki oleju (albo rozpuszczonego masła czy margaryny)
– 1 szklanka mleka
– 1,5 szklanki czerwonych porzeczek
– brązowy cukier do posypania babeczek
Przygotowanie:
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: roztrzepać jajka, wlać mleko i olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać owoce i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) i piec około 20 minut – do suchego patyczka.

Sernik z porzeczkami

Składniki:
– 3 szklanki sera sernikowego z laską wanilii
– 6 jajek
– 1 1/2 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
– 1 budyń śmietankowy
– 1 filiżanka białych i czerwonych porzeczek
– szczypta soli
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na biały krem. Do kręcących się cały czas, ale już na najmniejszych obrotach żółtek dorzucić naprzemiennie po łyżce sera i zmieszaną z budyniem mąkę. Porzeczki delikatnie obtoczyć w łyżce mąki i zmieszać (już za pomocą drewnianej łyżki, a nie miksera) z masą serową, a na koniec bardzo delikatnie domieszać jeszcze pianę z białek. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypać tartą bułką. Piec ok. 50 minut w 180 st. C.

Sernik z porzeczkami na zimno

Składniki:
– 150 g zwykłych biszkoptów
– 80 g stopionego masła
Masa serowa:
– 700 g sera
– 200 g drobnego cukru
– 100 g chałwy waniliowej
– 1 op. cukru waniliowego
– 1-2 łyżki soku z cytryny
– 600 g czerwonej porzeczki
– 1/2 szkl. śmietanki kremówki
– 18 listków żelatyny
Przygotowanie:
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z masłem oraz owocami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno masą ciasteczkową, wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Porzeczki umyć, osuszyć,oczyścić i zmiksować razem, można przetrzeć przez sitko, żeby nie było pestek porzeczkowych. Serki wymieszać dobrze z cukrem, chałwą, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, dodać owoce. Smietankę ubić. Żelatynę namoczyć i podgrzać. Masę serową wymieszać z żelatyną i ubitą śmietanką, wylać na przygotowany ciasteczkowy spód, schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Kruche ciasto z porzeczkami

Składniki:
Ciasto:
– 200g mąki
– 120g zimnego masła
– 1 jajko
– 100 g cukru
Wierzch:
– 4 białka
– 150 g cukru
– szczypta soli
– 600 g umytej, obranej czerwonej porzeczki
– 100 g zmielonych migdałów
Przygotowanie:
Do mąki dodać posiekane masło i cukier. Rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (będzie ono dość lepkie), uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Blaszkę o wymiarach 24x29cm wysmarować masłem i posypać mąką, wyłożyć schłodzonym ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na funkcji termoobieg. Piec przez około 25 minut, aż ładnie się przyrumieni i wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 st. C. Białka ubić ze szczyptą soli, wsypać partiami połowę cukru i miksować na najwyższych obrotach jeszcze przez 3 minuty. Porzeczki wymieszać z resztą cukru oraz migdałami. Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać. Rozłożyć równomiernie na upieczonym spodzie i wstawić jeszcze na około 40 minut do piekarnika.

Cytrynowe ciasto z porzeczkami

Składniki:
– 175 g masła, w temperaturze pokojowej
– 225 g cukru
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– skórka otarta z 1 cytryny
– 2 jajka
– 180 g jogurtu
– 180 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 łyżka maku
– 150 g czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
Umyć i odcedzić porzeczki, poobrywać owoce z łodyżek. Nagrzać piekarnik do 175 st. Celsjusza. Wysmarować masłem i oprószyć mąką cztery mini-keksówki lub podłużną formę normalnej wielkości. Utrzeć mikserem masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać esencję waniliową i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Dodać jajka, po jednym na raz, za każdym razem ucierając, aż do połączenia składników. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą i dokładnie wymieszać. Dodać jogurt i ponownie utrzeć. Dodać do ciasta porzeczki oraz mak i wymieszać szpatułką, by nie zniszczyć owoców. Przełożyć ciasto do foremek, wyrównać na wierzchu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, aż ciasta będą złotobrązowe i wyrośnięte (w przypadku pieczenia ciasta w dużej formie czas będzie dłuższy). Odstawić na kratkę do ostudzenia (kroić dopiero po wystudzeniu).

Ciasto biszkoptowe z porzeczkami

Składniki:
– 2 szkl. mąki pszennej
– 1/2 szkl. cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 300 ml kwaśnego mleka
– 2 jajka
– 400-500 g porzeczek
Przygotowanie:
Porzeczki umyć i odszypułkować. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę wymieszać w jednym naczyniu. Jajka roztrzepać widelcem, wymieszać z kwaśnym mlekiem i dodać do suchych składników. Wymieszać łyżką, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 30 minut w 180 st. C. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Ciasto porzeczkowe

Składniki:
Na ciasto:
– 1 i ½ szklanki mąki
– 125 g margaryny
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¾ szklanki cukru pudru
– 2 jaka
– szczypta soli
– kilka kropel aromatu śmietankowego
Na owocowe wnętrze:
– 300 g czerwonych porzeczek
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka mąki
Na kruszonkę:
– ½ szklanki cukru
– ½ szklanki mąki
– 75 g zimnej margaryny
– garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Sypkie składniki na kruszonkę wsypać do miski, dodać schłodzoną margarynę i wszystko razem delikatnie ugniatać, aż powstaną małe grudki. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodać jaja i aromat śmietankowy, ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i dodać do masy. Powstałe ciasto wyłożyć na blachę o średnicy 30 cm. Porzeczki oczyścić i opłukać. Do gotowych owoców dodać cukier i mąkę, wszystko delikatnie wymieszać. Owoce rozłożyć na cieście, a na wierzch posypać je schłodzoną kruszonką. Ciasto piec 30 min. w temperaturze 180 st. C.

Zobacz również:

  1. Ciasta z owocami – przepisy czytelniczek

  2. Desery ze śliwek: ciasta,powidła, knedle

  3. Kokosowe desery: przepisy na pyszne ciasta i babeczki

  4. Pyszny pleśniak z wiśniami

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...