Porzeczka czerwona jest jednym z najbardziej popularnych krzewów owocowych spotykanych w naszym kraju. Porzeczki dojrzewają od czerwca do połowy sierpnia. Przy odrobinie fantazji z tych niepozornych drobiazgów da się wyczarować naprawdę namacalne dla podniebienia cuda.
Czerwone porzeczki to bogate źródło witaminy C (około 180 mg na 100 g owoców), błonnika, karotenów, wapnia, przeciwutleniaczy i witaminy K. Oprócz tego znajdziemy w nich żelazo, fosfor, jod, bor, wapń, potas i magnez. Lecznicze właściwości czerwonych porzeczek wykorzystywano już w medycynie ludowej. Leczono nią zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Obecnie w diecie wykorzystuje się te owoce w w przypadku nadkwasoty i niestrawności. Problemy z układem trawiennym możemy pokonać właśnie za pomocą porzeczek. Dzięki błonnikowi i pektynie oczyszczają one jelita. Zapobiegają również powstawaniu kamieni nerkowych. Często jedzenie porzeczek pomaga w profilaktyce i zwalczaniu próchnicy.
Owoce te używane są oczywiście również w kosmetyce. Dzięki właściwościom nawilżającym stają się one bardzo przydatne w pielęgnacji skóry. Mają też właściwości oczyszczające, pomagają pozbyć się martwych komórek naskórka. Z pestek czerwonych porzeczek produkuje się olej, który jest bogaty w odżywcze składniki, przywraca więc skórze elastyczność i zapobiega wiotczeniu, chroniąc jednocześnie przed wolnymi rodnikami. Polecany jest głównie do skóry przesuszonej, dojrzałej i alergicznej.
Oto kilka pomysłów na proste ciasta:
Tarta z porzeczkami
Składniki: Ciasto kruche:
– 22 dag mąki
– 1 żółtko
– 5 dag cukru pudru
– szczypta soli
– 11 dag zimnego masła
Nadzienie:
– 40 dag czerwonych porzeczek
– 2 jajka
– 5 łyżek brązowego cukru
– 100 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie: Ciasto: składniki ciasta szybko zagnieść, zrobić kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie pokroić ciasto w plastry i wyklejać nim wcześniej nasmarowaną masłem formę do tarty. Należy zrobić troszkę wyższe brzegi. Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 175 st. C, po czym wyjąć z piekarnika i ostudzić. Nadzienie: jajka, cukier i śmietankę ubić mikserem do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Porzeczki wcześniej umyte, pozbawione szypułek i odsączone z wody wysypać na podpieczony spód ciasta. Na to wylać miksturę z jajek, śmietanki i cukru i wstawić formę do piekarnika. Piec w 180 st. C przez 20 minut lub do lekkiego zrumienienia.
Muffinki z porzeczkami
Składniki: – 2 szklanki mąki
– 3/4 szklanki cukru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka mleka
– 1,5 szklanki czerwonych porzeczek
– brązowy cukier do posypania babeczek Przygotowanie:
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: roztrzepać jajka, wlać mleko i olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać owoce i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) i piec około 20 minut – do suchego patyczka.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na biały krem. Do kręcących się cały czas, ale już na najmniejszych obrotach żółtek dorzucić naprzemiennie po łyżce sera i zmieszaną z budyniem mąkę. Porzeczki delikatnie obtoczyć w łyżce mąki i zmieszać (już za pomocą drewnianej łyżki, a nie miksera) z masą serową, a na koniec bardzo delikatnie domieszać jeszcze pianę z białek. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypać tartą bułką. Piec ok. 50 minut w 180 st. C.
Sernik z porzeczkami na zimno
Składniki:
– 150 g zwykłych biszkoptów
– 80 g stopionego masła Masa serowa:
– 700 g sera
– 200 g drobnego cukru
– 100 g chałwy waniliowej
– 1 op. cukru waniliowego
– 1-2 łyżki soku z cytryny
– 600 g czerwonej porzeczki
– 1/2 szkl. śmietanki kremówki
– 18 listków żelatyny
Przygotowanie:
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z masłem oraz owocami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno masą ciasteczkową, wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Porzeczki umyć, osuszyć,oczyścić i zmiksować razem, można przetrzeć przez sitko, żeby nie było pestek porzeczkowych. Serki wymieszać dobrze z cukrem, chałwą, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, dodać owoce. Smietankę ubić. Żelatynę namoczyć i podgrzać. Masę serową wymieszać z żelatyną i ubitą śmietanką, wylać na przygotowany ciasteczkowy spód, schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Kruche ciasto z porzeczkami
Składniki: Ciasto:
– 200g mąki
– 120g zimnego masła – 1 jajko
– 100 g cukru
Wierzch:
– 4 białka
– 150 g cukru
– szczypta soli
– 600 g umytej, obranej czerwonej porzeczki
– 100 g zmielonych migdałów
Przygotowanie:
Do mąki dodać posiekane masło i cukier. Rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (będzie ono dość lepkie), uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Blaszkę o wymiarach 24x29cm wysmarować masłem i posypać mąką, wyłożyć schłodzonym ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na funkcji termoobieg. Piec przez około 25 minut, aż ładnie się przyrumieni i wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 st. C. Białka ubić ze szczyptą soli, wsypać partiami połowę cukru i miksować na najwyższych obrotach jeszcze przez 3 minuty. Porzeczki wymieszać z resztą cukru oraz migdałami. Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać. Rozłożyć równomiernie na upieczonym spodzie i wstawić jeszcze na około 40 minut do piekarnika.
Cytrynowe ciasto z porzeczkami
Składniki: – 175 g masła, w temperaturze pokojowej
– 225 g cukru
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– skórka otarta z 1 cytryny – 2 jajka
– 180 g jogurtu
– 180 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 łyżka maku
– 150 g czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
Umyć i odcedzić porzeczki, poobrywać owoce z łodyżek. Nagrzać piekarnik do 175 st. Celsjusza. Wysmarować masłem i oprószyć mąką cztery mini-keksówki lub podłużną formę normalnej wielkości. Utrzeć mikserem masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać esencję waniliową i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Dodać jajka, po jednym na raz, za każdym razem ucierając, aż do połączenia składników. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą i dokładnie wymieszać. Dodać jogurt i ponownie utrzeć. Dodać do ciasta porzeczki oraz mak i wymieszać szpatułką, by nie zniszczyć owoców. Przełożyć ciasto do foremek, wyrównać na wierzchu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, aż ciasta będą złotobrązowe i wyrośnięte (w przypadku pieczenia ciasta w dużej formie czas będzie dłuższy). Odstawić na kratkę do ostudzenia (kroić dopiero po wystudzeniu).
Porzeczki umyć i odszypułkować. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę wymieszać w jednym naczyniu. Jajka roztrzepać widelcem, wymieszać z kwaśnym mlekiem i dodać do suchych składników. Wymieszać łyżką, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 30 minut w 180 st. C. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Ciasto porzeczkowe
Składniki:
Na ciasto:
– 1 i ½ szklanki mąki
– 125 g margaryny
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¾ szklanki cukru pudru
– 2 jaka – szczypta soli
– kilka kropel aromatu śmietankowego
Na owocowe wnętrze:
– 300 g czerwonych porzeczek
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka mąki
Na kruszonkę:
– ½ szklanki cukru
– ½ szklanki mąki
– 75 g zimnej margaryny
– garść płatków migdałowych Przygotowanie:
Sypkie składniki na kruszonkę wsypać do miski, dodać schłodzoną margarynę i wszystko razem delikatnie ugniatać, aż powstaną małe grudki. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodać jaja i aromat śmietankowy, ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i dodać do masy. Powstałe ciasto wyłożyć na blachę o średnicy 30 cm. Porzeczki oczyścić i opłukać. Do gotowych owoców dodać cukier i mąkę, wszystko delikatnie wymieszać. Owoce rozłożyć na cieście, a na wierzch posypać je schłodzoną kruszonką. Ciasto piec 30 min. w temperaturze 180 st. C.