3 sezonowe desery bez cukru
Szybkie ciasto owocowe
250 g dojrzałych owoców – śliwek, truskawek, jagód
2 jajka
1 szklanka mleka
4 czubate łyżki serka naturalnego (lub waniliowego)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej razowej
szczypta cynamonu
1 łyżka masła
ew. łyżka miodu
Śliwki wydryluj, truskawki oczyść z szypułek. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Jaja roztrzep widelcem i połącz z pozostałymi składnikami, na końcu wymieszaj z mlekiem. Przelej ciasto do półmiska i ułóż na nim owoce. Zapiekaj 40 minut w temp. około 150 st. C
Sałatka owocowa
2 jabłka, 2 gruszki
kiwi
szklanka truskawek lub jeżyny
1 pomarańcza, 1 banan
garść namoczonych w soku lub herbacie rodzynek
cynamon
Owoce pokroić na małe cząstki, wymieszaj dokładnie w dużej misce i wstaw do lodówki, przed podaniem można posypać cynamonem.
Jabłka pieczone
4 kwaśne i twarde jabłka
1/2 szklanki namoczonych rodzynek
kilka posiekanych orzechów włoskich
ew. 1 łyżka miodu
Wydrąż gniazda nasienne z jabłek, jednak zostaw „denko”. W powstałe zagłębienie wsyp rodzynki i orzechy. Przełóż jabłka do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piecz aż jabłka staną się miękkie w środku. Tuż przed podaniem można dosłodzić deser łyżką miodu.
zobacz również:
-
Co można zrobić z czereśni?
-
Przepisy na zupy owocowe
-
Najlepsze dania z truskawek i maseczki
-
Przepisy na różne desery z czereśniami