3 sezonowe desery bez cukru

8 lipca 2018, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Szybkie ciasto owocowe

250 g dojrzałych owoców – śliwek, truskawek, jagód

2 jajka

1 szklanka mleka

4 czubate łyżki serka naturalnego (lub waniliowego)

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej razowej

szczypta cynamonu

1 łyżka masła

ew. łyżka miodu

Śliwki wydryluj, truskawki oczyść z szypułek. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Jaja roztrzep widelcem i połącz z pozostałymi składnikami, na końcu wymieszaj z mlekiem. Przelej ciasto do półmiska i ułóż na nim owoce. Zapiekaj 40 minut w temp. około 150 st. C

Sałatka owocowa

 

2 jabłka, 2 gruszki

kiwi

szklanka truskawek lub jeżyny

1 pomarańcza, 1 banan

garść namoczonych w soku lub herbacie rodzynek

cynamon

Owoce pokroić na małe cząstki, wymieszaj dokładnie w dużej misce i wstaw do lodówki, przed podaniem można posypać cynamonem.

 

Jabłka pieczone

4 kwaśne i twarde jabłka

1/2 szklanki namoczonych rodzynek

kilka posiekanych orzechów włoskich

ew. 1 łyżka miodu

Wydrąż gniazda nasienne z jabłek, jednak zostaw „denko”. W powstałe zagłębienie wsyp rodzynki i orzechy. Przełóż jabłka do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piecz aż jabłka staną się miękkie w środku. Tuż przed podaniem można dosłodzić deser łyżką miodu.

zobacz również:

  1. Co można zrobić z czereśni?

  2. Przepisy na zupy owocowe

  3. Najlepsze dania z truskawek i maseczki

  4. Przepisy na różne desery z czereśniami