Chrzan właściwości, zastosowanie i przepisy na dania z chrzanem
Idą święta więc pora przypomnieć Wam o ważnym składniku. Chrzan – ostry, charakterystyczny i wciąż niedoceniany. Przygotowałam dla Was kilka niezbędnych informacji na jego temat oraz ciekawe i przepyszne przepisy z jego udziałem.
Co nieco o chrzanie
Chrzan pospolity to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny, której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim (chrzan polny) lub w uprawie (chrzan ogrodowy).
Ten ostry w smaku korzeń zawiera też prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz spore ilości potasu. Poza tym wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, siarkę, mangan oraz fitoncydy – naturalne substancje bakteriobójcze. Ma właściwości bakteriostatyczne, zwiększa odporność organizmu. Stosuje się go w nieżytach nosa i oskrzeli. A sokiem wyciśniętym z korzenia można nacierać miejsca dotknięte chorobą reumatyczną. Chrzan niewątpliwie dodaje też smaku. W kuchni ma zastosowanie przyrządzaniu surówek, sosów oraz napojów. Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty i innych kwaszonek. To warzywo ma też nieocenione wartości zdrowotne- działa przeciw bakteryjnie i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Jak zrobić domowy chrzan?
- ½ kg bulw chrzanu (najlepiej jednoroczne)
- 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- sól
- cukier
- gorąca woda
Wykonanie:
Chrzan obrać ze skórki. Do miseczki wlać ocet winny i zetrzeć do niego chrzan na tarce o drobnych oczkach. Wlać kilka łyżek gorącej wody, by chrzan był nieco wilgotny. Doprawić odrobiną soli i cukru i w razie potrzeby sokiem z cytryny. Gotowy chrzan przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Przechowywać w lodówce.
Świetnym sposobem na to, by nie łzawiły nam oczy podczas tarcia chrzanu jest zamoczenie go na godzinę w zimnej wodzie.
Pamiętajcie też, że tak przygotowany chrzan przechowujemy tylko i wyłącznie w lodówce, nie należy go gotować! Straci on wtedy swe właściwości i nie będzie ostry.
Chrzan oprócz walorów smakowych posiada również właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Działa wykrztuśnie, pomaga w leczeniu kataru i zatok. Działa przeciwwirusowo i pomaga w trawieniu. Łagodzi bóle kręgosłupa oraz bóle reumatyczne. Badania wykazały, że chrzan ma silne działanie antynowotworowe. To prawdziwy skarb!
W kosmetyce zaś to świetny sposób na piegi.
To źródło witamin: A, B6, K, C i E, ryboflawiny, tiaminy, niacyny, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, cynku, fosforu oraz kwasów tłuszczowych.
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą
dodał: Redakcja
- dwa białe barszcze z torebki
-
średni słoik chrzanu tartego
-
200 ml śmietanki kremówki rzadkiej
-
3 ząbki czosnku
-
5 ziemniaków
-
biała kiełbasa dobrej jakości
-
sól, pieprz majeranek
Kotlety mielone z chrzanem
- 0,25 kg mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowe )
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka średniej wielkości
- mleko do namoczenia bułki
- majeranek
- pieprz mielony
- maggi w płynie
- bułka tarta do panierowania
- olej
- 1 łyżka masła
- 6 łyżeczek chrzanu
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Rozdrobnić. 2 cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto. Mięso wyrobić z połową podsmażonej cebuli, bułką, jajkiem. Doprawić majerankiem, pieprzem i maggi. Formować kotlety (z tej porcji wychodzi 6 sztuk). Na każdy kotlet nałożyć chrzan, uformować kotlet wokół niego i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. W ostatniej fazie smażenia dodać na patelnię masło do smaku. Chwilę dusić.
Podawać z ziemniakami puree, obłożone pozostałą podsmażoną cebulką . Podałam z surówką z kiszonych ogórków.
Sos chrzanowy
Co kupić?
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki chrzanu
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy przyprawy, tak aby powstała gęsta masa. Trzymaj w lodówce i podawaj schłodzone.
Sos tatarski z chrzanem
Składniki:
- garść marynowanych grzybków
- 2 ogórki kiszone
- natka pietruszki
- 1/4 obranej cebuli
- szczypiorek – pół natki
- 2 łyżki śmietany 12%
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki soku z cytryny
- łyżka chrzanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę, grzybki oraz cebulę należy pokroić w kostkę. Następnie należy posiekać natkę pietruszki oraz szczypiorek. Teraz wszystko dokładnie ze sobą zmieszaj i dopraw do smaku.
Jajka w zielonych gniazdkach z sosem chrzanowym
Składniki
- 3 jajka
- 6 plastrów szynki drobiowej
- ok. 50 g kiełków brokuła lub innych
- szczypiorek
Na sos chrzanowy:
- małe opakowanie jogurtu greckiego (180g)
- 2 łyżeczki chrzanu
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (lub pół twardo jeśli wolisz), obierz z łupinek i przekrój wzdłuż na pół.
Jogurt grecki dokładnie wymieszaj z chrzanem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Na talerzu ułóż szczypiorek, na nim plasterek szynki, następnie porcję kiełków i jedną połowę jajka. Zwiąż całość szczypiorkiem i udekoruj odrobiną sosu chrzanowego.
Buraczki z chrzanem
Co kupić?
- 2 łyżki majonezu
- słoik buraczków konserwowych
- 2 łyżki chrzanu
- pieprz
Przygotowanie:
Buraczki trzemy na tarce lub kupujemy już gotowe w wiórkach. Następnie wszystko ze sobą mieszamy i gotowe.
Surówka z pomarańczą i chrzanem
Co kupić?
- 5 jabłek
- 60 g tartego chrzanu
- pomarańcza
- 4-5 łyżek soku cytrynowego
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy środek. Następnie trzemy jabłka na tarce i skrapiamy sokiem z cytryn i mieszamy z chrzanem. Pomarańcze należy najpierw sparzyć a następnie zetrzeć skórkę. Teraz wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Chrzanowe roladki z szynką
składniki:
- pikle lub inne ulubione warzywo np, papryka
- kilka dużych plasterków szynki
- 200g twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki chrzanu
- szczypiorek
- sól, pieprz
Ser rozdrabniamy widelcem i łączymy razem z jogurtem i chrzanem tak aby miało nie za rzadką konsystencję. Dodajemy szczypiorek i przyprawy.
Rozkładamy płaty szynki, każdy smarujemy ok.0,5 centymetrową warstwą
serka na to z brzegu układamy pikle i zwijamy jak roladę. Gotowe
kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy schłodzone.
Śledź gruszkowo-chrzanowy
Składniki :
- 6 średnich ziemniaków
- 4 płaty śledzia – w oleju
- 2 gruszki
- 1/2 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki chrzanu
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
- szczypta soli
- szczypta cukru
- koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki , odcedzić . W trakcie ich gotowania obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej 1 gruszkę . Wymieszać , gruszkę , chrzan, śmietanę, majonez. Drugą gruszkę przekroić na pół i obgotować lekko w małej ilości wody. Wyjąć .Ostudzić. Doprawić sos pieprzem, szczyptą soli i cukru. Śledzia ułożyć na części sosu. Obok wyłożyć gorące ziemniaki i połówkę gruszki. Posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem ( grubo mielonym ). Udekorować koperkiem. Resztę sosu podać osobno.
Żeberka z chrzanem
Co kupić?
- Żeberka wieprzowe wędzone 1 kg
- Woda 1,5 litra
- Marchew 1 szt
- Pietruszka 1 szt
- Cebula biała 1 szt
- sól i pieprz do smaku
- kilka owoców jałowca
- 4 łyżki chrzanu
Przygotowanie:
Wodę gotujemy z dodatkiem soli, pieprzy oraz jałowca. Następnie wrzucamy do garnka żeberka i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy żeberka zaczną dochodzić dodajemy starte warzywa. Podajemy z sosem warzywnym oraz chrzanem
Hummus chrzanowo – buraczany
Co kupić?
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu lub chrzanu konserwowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Blendujemy wszystkie składniki oraz sól i pieprz. Powinna nam powstać gęsta masa. Podawaj z ulubionymi warzywami.
Żurawinowa ćwikła z chrzanem
dodał: Babciagramolka
Składniki :
- 1 średni buraczek ćwikłowy
- 10 dag tartego chrzanu
- Sól
- Miód płynny
- Sok z cytryny
- 2 łyżki konfitury do mięs z żurawiny
- 2 łyżki suszonej żurawiny ( jeśli jest za sucha to wcześniej namoczyć )
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania podstawowej ćwikły. W zasadzie jest to standardowy przepis tyle , ze nie używam cukru a miód ( jest zdrowszy ). Buraczki ugotować do miękkości w łupinach. Obrać. Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Wymieszać z utartym chrzanem . Doprawić solą , miodem, sokiem z cytryny .
zobacz również: