URODA I ZDROWIE

Chrzan właściwości, zastosowanie i przepisy na dania z chrzanem

30 marca 2020, dodał: Dagmara

Idą święta więc pora przypomnieć Wam o ważnym składniku. Chrzan – ostry, charakterystyczny i wciąż niedoceniany. Przygotowałam dla Was kilka niezbędnych informacji na jego temat oraz ciekawe i przepyszne przepisy z jego udziałem.

chrzan tarty

Co nieco o chrzanie

Chrzan pospolity to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny, której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim (chrzan polny) lub w uprawie (chrzan ogrodowy).

Ten ostry w smaku korzeń zawiera też prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz spore ilości potasu. Poza tym wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, siarkę, mangan oraz  fitoncydy – naturalne substancje bakteriobójcze. Ma właściwości bakteriostatyczne, zwiększa odporność organizmu. Stosuje się go w nieżytach nosa i oskrzeli. A sokiem wyciśniętym z korzenia można nacierać miejsca dotknięte chorobą reumatyczną. Chrzan niewątpliwie dodaje też smaku. W kuchni ma zastosowanie przyrządzaniu surówek, sosów oraz napojów. Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty i innych kwaszonek. To warzywo ma też nieocenione wartości zdrowotne- działa przeciw bakteryjnie i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

chrzan2

Jak zrobić domowy chrzan?

 dodał: czekoladka
  • ½ kg bulw chrzanu (najlepiej jednoroczne)
  • 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól
  • cukier
  • gorąca woda

Wykonanie:

Chrzan obrać ze skórki. Do miseczki wlać ocet winny i zetrzeć do niego chrzan na tarce o drobnych oczkach. Wlać kilka łyżek gorącej wody, by chrzan był nieco wilgotny. Doprawić odrobiną soli i cukru i w razie potrzeby sokiem z cytryny. Gotowy chrzan przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Przechowywać w lodówce.
Świetnym sposobem na to, by nie łzawiły nam oczy podczas tarcia chrzanu jest zamoczenie go na godzinę w zimnej wodzie.

Pamiętajcie też, że tak przygotowany chrzan przechowujemy tylko i wyłącznie w lodówce, nie należy go gotować! Straci on wtedy swe właściwości i nie będzie ostry.

Chrzan oprócz walorów smakowych posiada również właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Działa wykrztuśnie, pomaga w leczeniu kataru i zatok. Działa przeciwwirusowo i pomaga w trawieniu. Łagodzi bóle kręgosłupa oraz bóle reumatyczne. Badania wykazały, że chrzan ma silne działanie antynowotworowe. To prawdziwy skarb!
W kosmetyce zaś to świetny sposób na piegi.

To źródło witamin: A, B6, K, C i E, ryboflawiny, tiaminy, niacyny, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, cynku, fosforu oraz kwasów tłuszczowych.

chrzan3

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

dodał: Redakcja

  •  dwa białe barszcze z torebki
  • średni słoik chrzanu tartego
  • 200 ml śmietanki kremówki rzadkiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • biała kiełbasa dobrej jakości
  • sól, pieprz majeranek
Przygotowanie:
Zupę przygotować jak na opakowaniu, do wrzącej zupy dodać kiełbasę białą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pod koniec gotowania dodajemy chrzan i czosnek oraz śmietankę, przyprawiamy do smaku, Najlepiej smakuje na drugi dzień.
zupa

Kotlety mielone z chrzanem

 dodał: Babciagramolka
  • 0,25 kg mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowe )
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka średniej wielkości
  • mleko do namoczenia bułki
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • bułka tarta do panierowania
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżeczek chrzanu

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Rozdrobnić. 2 cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto. Mięso wyrobić z połową podsmażonej cebuli, bułką, jajkiem. Doprawić majerankiem, pieprzem i maggi. Formować kotlety (z tej porcji wychodzi 6 sztuk). Na każdy kotlet nałożyć chrzan, uformować kotlet wokół niego i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. W ostatniej fazie smażenia dodać na patelnię masło do smaku. Chwilę dusić.
Podawać z ziemniakami puree, obłożone pozostałą podsmażoną cebulką . Podałam z surówką z kiszonych ogórków.

mieso z dipem

Sos chrzanowy

Co kupić?

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy przyprawy, tak aby powstała gęsta masa. Trzymaj w lodówce i podawaj schłodzone.

pasta

Sos tatarski z chrzanem

Składniki:

  • garść marynowanych grzybków
  • 2 ogórki kiszone
  • natka pietruszki
  • 1/4 obranej cebuli
  • szczypiorek – pół natki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • łyżka chrzanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę, grzybki oraz cebulę należy pokroić w kostkę. Następnie należy posiekać natkę pietruszki oraz szczypiorek. Teraz wszystko dokładnie ze sobą zmieszaj i dopraw do smaku.

dip33

Jajka w zielonych gniazdkach z sosem chrzanowym

 dodał: doprawionefantazja

Składniki

  • 3 jajka
  • 6 plastrów szynki drobiowej
  • ok. 50 g kiełków brokuła lub innych
  • szczypiorek

Na sos chrzanowy:

  • małe opakowanie jogurtu greckiego (180g)
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (lub pół twardo jeśli wolisz), obierz z łupinek i przekrój wzdłuż na pół.
Jogurt grecki dokładnie wymieszaj z chrzanem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Na talerzu ułóż szczypiorek, na nim plasterek szynki, następnie porcję kiełków i jedną połowę jajka. Zwiąż całość szczypiorkiem i udekoruj odrobiną sosu chrzanowego.

jajka

Buraczki z chrzanem

Co kupić?

  • 2 łyżki majonezu
  • słoik buraczków konserwowych
  • 2 łyżki chrzanu
  • pieprz

Przygotowanie:

Buraczki trzemy na tarce lub kupujemy już gotowe w wiórkach. Następnie wszystko ze sobą mieszamy i gotowe.

chrzan4

Surówka z pomarańczą i chrzanem

Co kupić?

  • 5 jabłek
  • 60 g tartego chrzanu
  • pomarańcza
  • 4-5 łyżek soku cytrynowego
  • sól
  • cukier

Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy środek. Następnie trzemy jabłka na tarce i skrapiamy sokiem z cytryn i mieszamy z chrzanem. Pomarańcze należy najpierw sparzyć a następnie zetrzeć skórkę. Teraz wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

chrzan6

Chrzanowe roladki z szynką

 dodał: doprawionefantazja

składniki:

  • pikle lub inne ulubione warzywo np, papryka
  • kilka dużych plasterków szynki
  • 200g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki chrzanu
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Ser rozdrabniamy widelcem i łączymy razem z jogurtem i chrzanem tak aby miało nie za rzadką konsystencję. Dodajemy szczypiorek i przyprawy.
Rozkładamy płaty szynki, każdy smarujemy ok.0,5 centymetrową warstwą
serka na to z brzegu układamy pikle i zwijamy jak roladę. Gotowe
kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy schłodzone.

chrzan7

Śledź gruszkowo-chrzanowy

Składniki :

  • 6 średnich ziemniaków
  • 4  płaty śledzia  –   w oleju
  • 2 gruszki
  • 1/2 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki  grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie:

Ugotować  ziemniaki , odcedzić  . W trakcie ich gotowania  obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej  1 gruszkę . Wymieszać , gruszkę , chrzan, śmietanę, majonez.  Drugą gruszkę przekroić na pół i obgotować lekko w małej ilości wody. Wyjąć .Ostudzić. Doprawić  sos pieprzem, szczyptą soli i  cukru. Śledzia  ułożyć na  części sosu. Obok  wyłożyć gorące ziemniaki i połówkę gruszki. Posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem ( grubo mielonym ). Udekorować koperkiem. Resztę sosu podać osobno.

sledzie

Żeberka z chrzanem

Co kupić?

  • Żeberka wieprzowe wędzone 1 kg
  • Woda 1,5 litra
  • Marchew 1 szt
  • Pietruszka 1 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka owoców jałowca
  • 4 łyżki chrzanu

Przygotowanie:

Wodę gotujemy z dodatkiem soli, pieprzy oraz jałowca. Następnie wrzucamy do garnka żeberka i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy żeberka zaczną dochodzić dodajemy starte warzywa. Podajemy z sosem warzywnym oraz chrzanem

muesko

Hummus chrzanowo – buraczany

Co kupić?

  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu lub chrzanu konserwowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Blendujemy wszystkie składniki oraz sól i pieprz. Powinna nam powstać gęsta masa. Podawaj z ulubionymi warzywami.

chrzan88

Żurawinowa ćwikła z chrzanem

dodał: Babciagramolka

Składniki :

  • 1 średni buraczek ćwikłowy
  • 10 dag tartego chrzanu
  • Sól
  • Miód płynny
  • Sok z cytryny
  • 2 łyżki konfitury do mięs z żurawiny
  • 2 łyżki suszonej żurawiny ( jeśli jest za sucha to wcześniej namoczyć )

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania podstawowej ćwikły. W zasadzie jest to standardowy przepis tyle , ze nie używam cukru a miód ( jest zdrowszy ). Buraczki ugotować do miękkości w łupinach. Obrać. Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Wymieszać z utartym chrzanem . Doprawić solą , miodem, sokiem z cytryny .

buraki

zobacz również:

 

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Magnesy na lodówkę
Ja mam kilka przywiezionych z wycieczek, z motywami z danych miejsc.
On pije. Czy taki związek ma sens?
Sens ma tylko terapia albo odejście... Niestety ale na nałóg nie ma innych sposobów...
Fajne sklepy na zakupy prezentów
Dla każdego coś na prezent znajdziesz tutaj :D https://www.manoki.pl/
Krem ,czy baza?
Wszystko zależy od składy podkładu jaki nakładamy na krem lub bazę