Chłopska pizza ziemniakami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Chłopska pizza ziemniakami

17 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Jest to moja eksperymentalna pizza, którą z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić. Jako składniki prócz ziemniaków proponuję por, szynkę i 3 rodzaje sera .To taka „biała pizza” – zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego i pomidorów proponuję kwaśną śmietanę i ziemniaki:)

Pizza w kształcie idealnie pasuje na okazje typu Walentynki, Dzień Chłopca czy urodziny waszego mężczyzny (jeśli nie jest na diecie powinna mu sie spodobać:))

Składniki na 2 średnie pizze:

    ciasto:

  • 400 g mąki + do podsypywania
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/8 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sos:

  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki śmietany kwaśnej 12%
  • łyżka natki pietruszki (może być suszona)
  • na wierzch:

  • 70 dag ziemniaków
  • 10 dag dobrej jakości szynki lub boczku
  • 10 dag sera wędzonego (typu oscypek)
  • 5 dag świeżo startego sera Dziugas
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 cebula czerwona
  • 10 cm kawałek pora (zielona część)
  • pieprz
  • sól ziołowa lub prowansalska

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki w mundurkach.
Przygotować ciasto. W rondelku podgrzać wodę z oliwą z oliwek (do temp. ok. 37 stopni). W miseczce rozkruszyć drożdże, zalać odrobiną wody z oliwą, rozpuścić, dodać cukier. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i zioła (oregano, majeranek), wlać rozpuszczone drożdże i resztę wody. Przez kilka minut zagniatać ciasto, w razie konieczności podsypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut (aż podwoi objętość).
W tym czasie przygotować składniki na wierzch: pokruszyć ser wędzony, zetrzeć Dziugasa na tarce o drobnych oczkach, pokroić cebulę, pora, szynkę w paseczki i mozzarellę. Obrać ziemniaki i pokroić na talarki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (na początek grzanie góra-dół, żeby był dobrze nagrzany, a później na czas pieczenia – tylko grzanie od dołu)
W rondelku rozpuścić masło, dodać poszatkowany czosnek, zestawić z ognia.
Śmietanę wymieszać z pietruszką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować, nadać dowolny kształt, pamiętając o zawinięciu brzegów (jedną pizzę uformowałam w serduszko drugą włożyłam do formy na tartę). Lekko posmarować masłem z czosnkiem. Na to nałożyć śmietanę wymieszaną z pietruszką. Na wierzchu poukładać pokrojone ziemniaki. Posypać solą z młynka i pieprzem. Posypać porem, cebulką, serem wędzonym i Dziugasem. Rozłożyć szynkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ja piekłam na kamieniu, ale równie dobrze można piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).
Zapiekać 20 minut. Pod koniec nałożyć mozzarellę i zapiec chwilę od góry – do momentu rozpuszczenia sera.
Podawać z kwaśną śmietaną – tę wersję polecam lub z  ulubionymi sosami do pizzy.

file1300351555



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...