Przepis na kartacze kuchnia kurpiowska
Pyzy z mięsem o podłużnym kształcie. Zwane inaczej cepelinami lub kartaczami.
Czas :1,5 godziny
Składniki :
- 80 dag ziemniaków
- 5 dag mąki
- szczypta soli
- 20 dag mielonego mięsa
- 1 łyżka oliwy
- 1 usiekana drobno cebula
- sól
- ½ łyżki majeranku
- pieprz mielony
- 25 dag boczku do okraszenia
Połowę ziemniaków ugotować i zrobić z nich puree ( bez dodatków ). Pozostałe ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej jak na placki ziemniaczane. Włożyć na gazę i odcisnąć. Oba rodzaje ziemniaków wymieszać dodając mąkę i ½ łyżeczki soli. Wyrobić ciasto. Podzielić na 12-20 części ( zależy jak duże pociski chcemy mieć – ja robię mniejsze ). Cebule podsmażyć na oliwie na złoto . Dodać do niej mięso , sól , pieprz , majeranek . Porcje ciasta kłaść na dłoni i spłaszczać nadając jej owalny – podłużny kształt. Na każdą część ciasta kłaść farsz . Zlepiać cepeliny. Układać ,, szwem „ do dołu na posypanej mąką stolnicy . Gotować na osolonym wrzątku przez 20 minut, aż wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone skwarkami wytopionymi z boczku.
Do pocisków można zrobić sos z 10 dag usmażonego na skwarki boczku, 1 usiekanej cebuli usmażonej na złoto, 4 łyżek kwaśnej śmietany , soli i pieprzu mielonego . Wszystkie składniki sosu wymieszać , doprawić i polewać nim pociski.
Doskonałe są też pociski podsmażane na rumiano po pokrojeniu na plastry.