Burgery vege z cukinii – przepis

21 stycznia 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Burgery vege z cukinii

Składniki:
– 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach i odciśniętej z wody (ok. 700g cukinii)
– 1 czubata szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
– 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1/2 szklanki pestek słonecznika
– 1/2 szklanki górskich płatków owsianych
– 3 ząbki czosnku
– 1 średnia cebula
– 1 łyżeczka mielonego kuminu
– 1–2 łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2–3 łyżki oleju roślinnego
– 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Dwie duże cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odstawić na około 5 min., aż puści soki. Odcisnąć mocno i 2 szklanki odłożyć do nowej miski. Kaszę jaglaną przepłukać ciepłą wodą i ugotować na miękko z wodą w stosunku 1:2. Do miski lub naczynia blendera przełożyć ciecierzycę, obrany czosnek i cebulę oraz olej, sos sojowy i przyprawy – zmiksować na gładką pastę. Do dużej miski z cukinią przełożyć pastę z ciecierzycy, kaszę jaglaną i porządnie wymieszać. W młynku zmielić pestki słonecznika oraz płatki owsiane, a następnie dodać je do masy na burgery. Całość doprawić do smaku. Odłożyć na 15 min., aż masa zgęstnieje (płatki i słonecznik wchłoną wodę). Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Burgery formować zwilżonymi dłońmi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 35 min., pod koniec przekładając na drugą stronę.