Burgery vege z cukinii – przepis

Avatar photo
21 stycznia 2020,
dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Burgery vege z cukinii

Składniki:
– 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach i odciśniętej z wody (ok. 700g cukinii)
– 1 czubata szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
– 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1/2 szklanki pestek słonecznika
– 1/2 szklanki górskich płatków owsianych
– 3 ząbki czosnku
– 1 średnia cebula
– 1 łyżeczka mielonego kuminu
– 1–2 łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2–3 łyżki oleju roślinnego
– 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Dwie duże cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odstawić na około 5 min., aż puści soki. Odcisnąć mocno i 2 szklanki odłożyć do nowej miski. Kaszę jaglaną przepłukać ciepłą wodą i ugotować na miękko z wodą w stosunku 1:2. Do miski lub naczynia blendera przełożyć ciecierzycę, obrany czosnek i cebulę oraz olej, sos sojowy i przyprawy – zmiksować na gładką pastę. Do dużej miski z cukinią przełożyć pastę z ciecierzycy, kaszę jaglaną i porządnie wymieszać. W młynku zmielić pestki słonecznika oraz płatki owsiane, a następnie dodać je do masy na burgery. Całość doprawić do smaku. Odłożyć na 15 min., aż masa zgęstnieje (płatki i słonecznik wchłoną wodę). Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Burgery formować zwilżonymi dłońmi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 35 min., pod koniec przekładając na drugą stronę.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Konferencje w Hotelu
Chyba coraz mniej takich wydarzeń, firmy już nie inwestują w eventy tak jak kiedyś...
Prezent dla rodziców
Teraz nie ma już tego zwyczaju, mlodzi chcą tylko dla siebie wszystko...
Meningokoki
Jednak szczepienia zmniejszyły śmiertelność wśród dzieci....
Ptak Outlet
Bo każdy ma już tyle ciuchów w domu, że bez sensu kupować kolejne....